Akademija strukovnih studija Beograd
Visoka turistička škola strukovnih studija
Beograd
Događanja u VTŠ Stručna praksa Avantura Humanitarne akcije Ekskurzije

Događanja u VTŠ

Studenti VTŠ u poseti Narodnom muzeju i Galeriji SANU

Studenti prve godine odseka Visoka turistička škola, u okviru predmeta Kulturno nasleđe i turizam, posetili su Narodni muzej, gde su uz stručno vođenje obišli zbirke praistorije, antike i srednjeg veka. Nakon toga, u Galeriji SANU, posetili su izložbu ''Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica – drevnost, postojanost, savremenost," kao interaktivnu postavku koja kombinuje originalne artefakte i konvencionalne eksponate sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama.

VISOKA TURISTIČKA ŠKOLA OBELEŽILA SLAVU SV. SIMEONA MIROTOČIVOG I DAN ŠKOLE

U prisustvu predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavnika diplomatskog kora, turističke privrede i medija, kolega sa Akademije strukovnih studija Beograd (ASSB) i drugih visokoobrazovnih ustanova iz zemlje, odsek Visoka turistička škola ASSB, obeležio je svoju slavu svetog Simeona Mirotočivog, ujedno i Dan Škole. Ovom prilikom, tradicionalno, uručene su i diplome svršenim studentima.

Promocija filma Gročanske priče i gostujuća predavanja iz predmeta Kulturno nasleđe

Visoka turistička škola organizovala je u četvrtak 20.februara 2020. promociju dokumentarno-turističkog filma Gročanske priče i gostujuća predavanja o kulturnom nasleđu na teritoriji gradske opštine Grocka. Film Gročanske priče, autora Nebojše Ilića Ilketa, reditelja iz Vlasotinca, snimljen je 2019. godine i u njemu su učestvovali studenti i profesori Visoke turističke škole. Film je nagrađen nagradom studenata Visoke turističke škole na Festivalu turističkog i ekološkog filma Silafest 2019. Autor filma Nebojša Ilić Ilke obratio se prisutnima i zahvalio na višegodišnjoj saradnji. Prisutnima su se obratili i profesori Visoke turističke škole dr Milina Kosanović i dr Bojana Plemić koje su i organizovale ovaj događaj. Arheolog Dragan Janković, kustos Muzeja grada Beograda, održao je predavanje o Vinčanskoj kulturi, a Zorica Atić, istoričar umetnosti i direktor Centra za kulturu Grocka, predstavila je kulturno nasleđe ove beogradske opštine sa posebnim osvrtom na Kasno rimsku grobnicu u Brestoviku. Predavanju su pored brojnih studenata, profesora i rukovodstva Visoke turističke škole prisustvovali i predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović sa saradnicima, Direktor Centra za kulturu Vlasotince Boban Dimitrijević, kao i gosti iz sveta kulture i filma.

Kreativna radionica: kaligrafija i umetnost pisanja u marketingu

Gostujući predavač, vrhunski majstor kaligrafije i profesor na Univerzitetu u Teheranu, Iran, prof. Mohsen Ebrahimi održao je 11. februara 2020. na času Marketing u turizmu za studente VTŠ kreativnu radionicu: Kaligrafija i umetnost pisanja u marketingu. Prof. Ebrahimi je naglasio: “Pismo je jedan od najvećih Božijih darova čoveku”, i upoznao je prisutne sa sredstvima i tehnikama rada u kaligrafiji. Studenti su imali priliku da prošire svoja saznanja o dugoj tradiciji kulture iz davnih vremena Persije i savremenoj umetnosti kaligrafije. U praktičnom radu mogli su i sami, uz instrukcije prof. Ebrahimija, da nauče da ispišu svoja imena arapskim kaligrafskom pismom i da svoje radove zadrže kao vredan suvenir.

Kretaivna radionica deo je programa međunarodne akademske saradnje VTŠ sa Kulturnim centrom IR Irana, a u okviru Izložbe iranske kaligrafije u Biblioteci grada Beograda od 10. do 15. februara 2020., koja je praćena kreativnim radionicama umetnika. Realizaciju programa su podržali Ministarstvo kulture i informacija Republike Srbije i Udruženje građana Kultura ćirilice, na čelu sa gospodinom Ivanom Stratimirovićem, kroz projekt: Međunarodna izložba kaligrafije i prikazivanje lepote slova raznih naroda i raznolikih kultura.

PRIMER NAJBOLJE PRAKSE IZ PREDUZETNIŠTVA U TURIZMU: STARI ZANATI I IZRADA SUVENIRA UDRUŽENJE „ZDRAVO ŽIVO“

Dana 6. decembra 2019. godine, u okviru predmeta Preduzetništvo u turizmu, Dejan Milosavljević iz udruženja Zdravo živo i Naše ruke, sa svojim saradnicama, predstavio je svoja iskustva kada je reč o preduzetništvu u turizmu. U interakciji sa studentima treće godine i uz prezentaciju svojih proizvoda i načina rada, članovi udruženja podelili su svoja sećanja i iskustva o počecima, idealima, problemima, ponekim promašajima, ali naposletku i o uspesima zbog kojih nisu odustali od ideje o preduzetništvu. Na taj način, ohrabrili su i studente naše škole da preuzmu inicijativu u svoje ruke i da hrabro donose odluke o svom životu.

Udruženje „Zdravo živo“ je osnovano 2005. godine i do sada je okupilo preko pet stotina zanatlija, a u svojoj ponudi ima preko tri hiljade artikala i prepoznato je kao jedno od vodećih preduzetnika u ovoj oblasti očuvanja starih zanata i izrade suvenira na tradicionalan način.
Udruženje „Zdravo živo“ je osnovano 2005. godine i do sada je okupilo preko pet stotina zanatlija, a u svojoj ponudi ima preko tri hiljade artikala i prepoznato je kao jedno od vodećih preduzetnika u ovoj oblasti očuvanja starih zanata i izrade suvenira na tradicionalan način.

Udruženje ima za cilj da stare zanate sačuva od zaborava i da ih prikaže što većem broju ljudi, ne samo kod nas, već i u inostranstvu. „Zdravo živo“ želi da svoje proizvode plasira turističkim organizacijama u Srbiji, kao i preduzećima koja imaju potrebe za kvalitetnim tradicionalnim i modernim poklonima za svoje saradnike i poslovne partnere. Otvorili su i Dućan Zdravo-Živo koji je nastao kao rezultat razmišljanja o tome na koji način bi mogle da se sačuvaju i predstave naše tradicionalne vrednosti, vrednosti srpskog kulturnog i stvaralačkog nasleđa https://www.zdravozivo.com/srpski/o-nama.html

Svečani prijem novih studenata

U utorak, 1. oktobra 2019. godine, u prostorijama Visoke turističke škole, organizovan je svečani prijem novih studenata. Naši zaposleni i studenti vam još jednom žele srdačnu dobrodošlicu na Visoku turističku školu!

VISOKATURISTIČKA ŠKOLA NA SILAFEST-U 2019.

Film “What to do in Belgrade” britanskog autora Džulijana MekDonela dobitnik je Grand prija, najvrednije nagrade na jedanaestom po redu Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019” u Velikom Gradištu.

Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na ovim prostorima, početkom septembra, okupila je desetine, režisera, producenata i drugih stvaraoca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade. Od 196 pristiglih filmova selekciona komisija je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 57 najboljih ostvarenja. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu dao je i predsednik žirija dr Terens Kliford Amos, Evropski konsultant u oblasti visokog obrazovanja, gostujući predavač na brojnim svetskim univerzitetima i predsednik „21st Century Filmworks Ltd”.

Visoka turistička škola jedan je od suorganizatora Međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma – Silafest, od njegovog osnivanja 2008. godine. Festival se održava svake godine u Velikom Gradištu, na obali Dunava. Pored profesora, u organizaciji i realizaciji ovog festivala učestvuju i studenti Visoke turističke škole.

Ovaj festival je prilika za studente škole da, tokom sedam dana, upoznaju najnovija svetska dostignuća u oblasti turističkog i ekološkog filma, ali i da ostvare lične kontakte s režiserima, producentima, turističkim stvaraocima, novinarima i direktorima srodnih festivala iz celog sveta. Pored glavnih nagrada, ustanovljena je i specijalna nagrada koju studenti Visoke turičke škole dodeljuju ostvarenjima koja su na njih ostavila najbolji utisak. Ovogodišnja nagrada studenata otišla je u ruke režisera Nebojše Ilića za film “Gročanske priče”.

SILAFEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu koji se održavaju u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Istanbulu i dr.

Filmski režiseri iz Velike Britanije i Indije održali predavanje na Visokoj turističkoj školi

U sredu, 11. septembra, 2019. godine studentima Visoke turističke škole predavanja su održali bri-tanski režiser Džulijan MekDonel i Šubra Vandit, režiser iz Indije.

MekDonel je studentima govorio o novim pristupima snimanju turističkih filmova u svetu, nakon čega je emitovan njegov autorski film “What to do in Belgrade” koji je osvojio Grand pri, najprestižniju nagradu, na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019”. Tokom dvadesetominutnog filma, snimljenog u sve popularnijoj formi tzv. gerila marketinga, autor kreće u Beograd da se uveri da li je ovaj grad zaista onakav kakvim je prikazan u filmovima i drugim medijima širom sveta. MekDonel, zajedno sa svojom prijateljicom Jelicom Petrović, studentom Visoke turističke škole, upoznaje Beograd kao čudesnu i raznoliku turističku destinaciju, vrlo prijatne atmosfere i gostoljubivih ljudi.

Šubra Vandit, indijski režiser i član ovogodišnjeg međunarodnog žirija Silafesta, studentima je održao predavanje na temu “Turistički promotivni film i harmonizacija kulturoloških osobenosti u turizmu”, prezentujući im jednu od najvažnijih globalnih tema u turizmu.

USPOSTAVLJENA SARADNJA SA DŽEĐANG KOLEDŽOM IZ NR KINE

Akademija strukovnih studija Beograd u čijem sastavu se nalaze bivše visoke strukovne škole za hotelijerstvo, turizam i zdravstvo ugostile su ove nedelje petočlanu delegaciju sa Džeđang Koledža za turizam iz pokrajine Hangdžou, NR Kine. Ova zvanična poseta rezultat je potpisivanja Memoranduma o saradnji iz decembra 2018. godine između bivše Visoke hotelijerske škole iz Beograda i Koledža Džeđang iz NR Kine. Potpisivanjem Pisma o namerama u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, ove dve institucije su započele prvu fazu buduće saradnje koja obuhvata otvaranje Kancelarije za srpsko-kinesku saradnju u oblasti hotelijerstva, turizma i zdravstvenog tuizma čija će osnovna delatnost biti razmena studenata i profesora, stručna praksa, rad na zajedničkim projektima, organizovanje zajedničkih konferencija, kongresa i časopisa, kao i saradnju u oblasti kulture. Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Ambasade NR Kine, Akademija strukovnih studija Beograd i Koledž za turizam Džeđang uspostaviće proces unapređivanja kadrova iz oblasti hotelijerstva, gastronomije, turizma i zdravstvenog turizma. Ovo je još jedan od dokaza da je odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS vezana za proces transformacije visokih strukovnih škola u Srbiji u akademije strukovnih studija bila celishodna i da već daje, na internacionalnom nivou, prepoznatljive pozitivne rezultate. U novoformiranoj Akademiji, zajedničko korišćenje svih materijalnih, a posebno kadrovskih resursa, obezbedilo je početak ozbiljne buduće saradnje sa jednom velikom i nama prijateljskom zemljom kao što je NR Kina.

Turističko vođenje-terenske vežbe

U sklopu predviđenih terenskih vežbi iz predmeta Turističko vođenje, studenti III godine koji slušaju ovaj izborni predmet učestvovali su, 26. maja, na posebnoj interpretativnoj pešačkoj turi „Razgledanje gradskog istorijskog jezgra i spomeničke celine Knez Mihailove ulice“. Demonstraciju specifične vrste turističkog vođenja izveo je profesionalni vodič Zoran Ilić. Studenti su imali priliku da ovaj deo Beograda upoznaju kroz zanimljivu priču o objektima, ljudima i događajima protkanu neobičnim detaljima i anegdotama. Tura je započela kod Trga Republike i završila u blizini današnje Biblioteke grada Beograda. U pratnji studenata bili su i predmetni nastavnik dr Branislav Rabotić, kao i saradnik na predmetu Goran Jević, MA.

12345678910111213