Akademija strukovnih studija Beograd
Odsek Visoka turistička škola
Beograd
Događanja u VTŠ Stručna praksa Avantura Humanitarne akcije Ekskurzije

Događanja u VTŠ

Dodeljene diplome studentima Visoke turističke škole

Govorom rukovodioca Odseka, dr Zorana Radulovića, koji je ovom prilikom studentima poželeo uspeh u životu i karijeri i nastupa AD "Novi Beograd" Visoke turističke škole, ova visokoškolska ustanova je u profesionalni život ispratila 53. generaciju svršenih studenata.

Nakon uvodne ceremonije, studentima je pročitano pismo Jelene Stefanović, studenta generacije, koja je već započela svoju karijeru u turizmu i koja se trenutno nalazi sa grupom turista u Tanzaniji i Zanzibaru.

"Tokom studiranja na Visokoj turističkoj školi sa zadovoljstvom sam spremala ispite i kolokvijume. Zahvaljujući studentskoj praksi koju mi je omogućila Škola, pronašla sam posao u struci i sada kao vodič putujem po celom svetu. Hvala svim profesorima što su se trudili da mi prenesu svoje znanje i omogućili da učestvujem u brojnim vannastavnim aktivnostima. Studiranje na Visokoj turističkoj školi će mi ostati u najlepšem sećanju." istakla je Jelena Stefanović, koja je ovom prilikom čestitala svojim kolegama na uspešnom završetku studija.

Poseta studenata Visoke turističke škole hotelu Heritage

U okviru predmeta Poslovanje hotelskih preduzeća, studenti Visoke turističke škole posetili su beogradski hotel Heritage. Nakon obilaska sadržaja, Stevan Barović, menadžer Hotela, sa svojim saradnicima, upoznao je studente sa brojnim segmentima poslovanja ovog modernog objekta, jednim od retkih, koji u svojoj ponudi ima i rooftop restoran sa panoramskim pogledom na grad.

Opredeljenje hotelskog menadžmenta je da pruži šansu, pre svega, obrazovanim mladim ljudima, što potvrđuje i činjenica da su u hotelu zaposlena tri svršena studenta Visoke turističke škole.

"Turizam i hotelijerstvo su među prvima osetili negativne ekonomske posledice pandemije, ali budite sigurni da će među prvima i da se vrate na velika vrata nakon njenog prestanka" poručio je Barović, istakavši tom prilikom da su ljudi nakon svega željni putovanja.

LANDS-Next Destination Balkans: Agritourism Landscapes Development

U okviru realizacije programa EU Erasmus Plus: “LANDS-NEXT DESTINATION BALKANS: AGRITOURISM LANDSCAPES DEVELOPMENT” / (LANDS-SLEDEĆA DESTINACIJA BALKAN-UNAPREDJENJE PONUDE U SEOSKOM TURIZMU), Visoka turistička škola u Beogradu, Akademija strukovnih studija Beograd, članica Konzorcijuma koji čine 11 visokoobrazovnih institucija i regionalnih razvojnih agencija iz 6 zemalja (Slovačka, Slovenija, Grčka, Rumunija, Srbija, Bosna i Hercegovina) organizovala je u petak, 09. oktobra 2020. godine seminar za studente i preduzetnike u oblasti razvoja seoskog turizma, pod nazivom:

“PRIPREMA PROGRAMA AKTIVNOSTI U PONUDI SEOSKIH DOMAĆINSTAVA”

U okviru seminara, članovi stručnog tima VTŠ koji učestvuju u realizaciji projekta LANDS predstavili su rezultate istraživanja o stanju i perspektivi razvoja turističke ponude seoskog turizma u Srbiji i Bosni i Hercegovini, na uzorku u preko 120 seoskih domaćinstava, koji će biti publikovani u elektronskoj verziji monografije: Perspektive seoskog turizma u Srbiji i Bosni i Hercegovini, o ponudi seoskog turizma, na sajtu projekta LANDS. Učesnici seminara su imali priliku da se upoznaju sa kreativnim rešenjima i preduzetničkim inicijativama na uspešnim primerima u praksi koji su usmereni na unapredjenje nivoa kvaliteta ukupne unikatne ponude. Takodje, i da prošire postojeća i steknu nova znanja iz osnova savremenog turističkog poslovanja i primene savremenih principa upravljanja u seoskom turizmu, odnosa s javnošću i medijskih komunikacija, marketinga, vinskog i pristupačnog turizma, kao i da se upoznaju sa najnovijim preporukama Svetske zdravstvene organizacije vezanim za prilagodjavanje turističkog poslovanja novim uslovima tokom trajanja pandemije virusa Covid-19. Medju učesnicima su bili i uspešni preduzetnici predstavnici Etno restorana “Maksimilijan” koji promoviše zdravu hranu i tradicionalne kulinarske specijalitete seoske kuhinje, kao i seoskog domaćinstva u izgradnji na novoj lokaciji u Ivanjici.

Osnovni cilj ovog projekta je podsticanje preduzetničke inicijative kod mladih i animiranje za rad u oblasti seoskog turizma, posebno studenata, kao i proširenje saradnje sa nosiocima turističke ponude u oblasti seoskog turizma, sa regionalnim razvojnim agencijama, kao i sa preduzetnicima u regionu, uz podršku partnera iz zemlja EU. Osnovni očekivani rezultat programa Evropske Unije ERASMUS PLUS, pod nazivom LANDS, je da sve preduzete aktivnosti članica Konzorcijuma u proteklom trogodišnjem periodu doprinesu unapređenju nivoa kvaliteta turističke ponude u ruralnim područjima, razvoju preduzetničke inicijative i kreativnosti, i uspešnijem promovisanju usluga seoskog turizma. Poseban fokus je na neophodnom prilagođavanju uslovima poslovanja u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, kroz afirmaciju novog koncepta u ponudi seoskog turizma usmerenog na socijalno distanciranj i promociju individualnih i porodičnih putovanja.

Studenti VTŠ u poseti Narodnom muzeju i Galeriji SANU

Studenti prve godine odseka Visoka turistička škola, u okviru predmeta Kulturno nasleđe i turizam, posetili su Narodni muzej, gde su uz stručno vođenje obišli zbirke praistorije, antike i srednjeg veka. Nakon toga, u Galeriji SANU, posetili su izložbu ''Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica – drevnost, postojanost, savremenost," kao interaktivnu postavku koja kombinuje originalne artefakte i konvencionalne eksponate sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama.

VISOKA TURISTIČKA ŠKOLA OBELEŽILA SLAVU SV. SIMEONA MIROTOČIVOG I DAN ŠKOLE

U prisustvu predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavnika diplomatskog kora, turističke privrede i medija, kolega sa Akademije strukovnih studija Beograd (ASSB) i drugih visokoobrazovnih ustanova iz zemlje, odsek Visoka turistička škola ASSB, obeležio je svoju slavu svetog Simeona Mirotočivog, ujedno i Dan Škole. Ovom prilikom, tradicionalno, uručene su i diplome svršenim studentima.

Promocija filma Gročanske priče i gostujuća predavanja iz predmeta Kulturno nasleđe

Visoka turistička škola organizovala je u četvrtak 20.februara 2020. promociju dokumentarno-turističkog filma Gročanske priče i gostujuća predavanja o kulturnom nasleđu na teritoriji gradske opštine Grocka. Film Gročanske priče, autora Nebojše Ilića Ilketa, reditelja iz Vlasotinca, snimljen je 2019. godine i u njemu su učestvovali studenti i profesori Visoke turističke škole. Film je nagrađen nagradom studenata Visoke turističke škole na Festivalu turističkog i ekološkog filma Silafest 2019. Autor filma Nebojša Ilić Ilke obratio se prisutnima i zahvalio na višegodišnjoj saradnji. Prisutnima su se obratili i profesori Visoke turističke škole dr Milina Kosanović i dr Bojana Plemić koje su i organizovale ovaj događaj. Arheolog Dragan Janković, kustos Muzeja grada Beograda, održao je predavanje o Vinčanskoj kulturi, a Zorica Atić, istoričar umetnosti i direktor Centra za kulturu Grocka, predstavila je kulturno nasleđe ove beogradske opštine sa posebnim osvrtom na Kasno rimsku grobnicu u Brestoviku. Predavanju su pored brojnih studenata, profesora i rukovodstva Visoke turističke škole prisustvovali i predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović sa saradnicima, Direktor Centra za kulturu Vlasotince Boban Dimitrijević, kao i gosti iz sveta kulture i filma.

Kreativna radionica: kaligrafija i umetnost pisanja u marketingu

Gostujući predavač, vrhunski majstor kaligrafije i profesor na Univerzitetu u Teheranu, Iran, prof. Mohsen Ebrahimi održao je 11. februara 2020. na času Marketing u turizmu za studente VTŠ kreativnu radionicu: Kaligrafija i umetnost pisanja u marketingu. Prof. Ebrahimi je naglasio: “Pismo je jedan od najvećih Božijih darova čoveku”, i upoznao je prisutne sa sredstvima i tehnikama rada u kaligrafiji. Studenti su imali priliku da prošire svoja saznanja o dugoj tradiciji kulture iz davnih vremena Persije i savremenoj umetnosti kaligrafije. U praktičnom radu mogli su i sami, uz instrukcije prof. Ebrahimija, da nauče da ispišu svoja imena arapskim kaligrafskom pismom i da svoje radove zadrže kao vredan suvenir.

Kretaivna radionica deo je programa međunarodne akademske saradnje VTŠ sa Kulturnim centrom IR Irana, a u okviru Izložbe iranske kaligrafije u Biblioteci grada Beograda od 10. do 15. februara 2020., koja je praćena kreativnim radionicama umetnika. Realizaciju programa su podržali Ministarstvo kulture i informacija Republike Srbije i Udruženje građana Kultura ćirilice, na čelu sa gospodinom Ivanom Stratimirovićem, kroz projekt: Međunarodna izložba kaligrafije i prikazivanje lepote slova raznih naroda i raznolikih kultura.

PRIMER NAJBOLJE PRAKSE IZ PREDUZETNIŠTVA U TURIZMU: STARI ZANATI I IZRADA SUVENIRA UDRUŽENJE „ZDRAVO ŽIVO“

Dana 6. decembra 2019. godine, u okviru predmeta Preduzetništvo u turizmu, Dejan Milosavljević iz udruženja Zdravo živo i Naše ruke, sa svojim saradnicama, predstavio je svoja iskustva kada je reč o preduzetništvu u turizmu. U interakciji sa studentima treće godine i uz prezentaciju svojih proizvoda i načina rada, članovi udruženja podelili su svoja sećanja i iskustva o počecima, idealima, problemima, ponekim promašajima, ali naposletku i o uspesima zbog kojih nisu odustali od ideje o preduzetništvu. Na taj način, ohrabrili su i studente naše škole da preuzmu inicijativu u svoje ruke i da hrabro donose odluke o svom životu.

Udruženje „Zdravo živo“ je osnovano 2005. godine i do sada je okupilo preko pet stotina zanatlija, a u svojoj ponudi ima preko tri hiljade artikala i prepoznato je kao jedno od vodećih preduzetnika u ovoj oblasti očuvanja starih zanata i izrade suvenira na tradicionalan način.
Udruženje „Zdravo živo“ je osnovano 2005. godine i do sada je okupilo preko pet stotina zanatlija, a u svojoj ponudi ima preko tri hiljade artikala i prepoznato je kao jedno od vodećih preduzetnika u ovoj oblasti očuvanja starih zanata i izrade suvenira na tradicionalan način.

Udruženje ima za cilj da stare zanate sačuva od zaborava i da ih prikaže što većem broju ljudi, ne samo kod nas, već i u inostranstvu. „Zdravo živo“ želi da svoje proizvode plasira turističkim organizacijama u Srbiji, kao i preduzećima koja imaju potrebe za kvalitetnim tradicionalnim i modernim poklonima za svoje saradnike i poslovne partnere. Otvorili su i Dućan Zdravo-Živo koji je nastao kao rezultat razmišljanja o tome na koji način bi mogle da se sačuvaju i predstave naše tradicionalne vrednosti, vrednosti srpskog kulturnog i stvaralačkog nasleđa https://www.zdravozivo.com/srpski/o-nama.html

Svečani prijem novih studenata

U utorak, 1. oktobra 2019. godine, u prostorijama Visoke turističke škole, organizovan je svečani prijem novih studenata. Naši zaposleni i studenti vam još jednom žele srdačnu dobrodošlicu na Visoku turističku školu!

VISOKATURISTIČKA ŠKOLA NA SILAFEST-U 2019.

Film “What to do in Belgrade” britanskog autora Džulijana MekDonela dobitnik je Grand prija, najvrednije nagrade na jedanaestom po redu Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019” u Velikom Gradištu.

Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na ovim prostorima, početkom septembra, okupila je desetine, režisera, producenata i drugih stvaraoca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade. Od 196 pristiglih filmova selekciona komisija je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 57 najboljih ostvarenja. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu dao je i predsednik žirija dr Terens Kliford Amos, Evropski konsultant u oblasti visokog obrazovanja, gostujući predavač na brojnim svetskim univerzitetima i predsednik „21st Century Filmworks Ltd”.

Visoka turistička škola jedan je od suorganizatora Međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma – Silafest, od njegovog osnivanja 2008. godine. Festival se održava svake godine u Velikom Gradištu, na obali Dunava. Pored profesora, u organizaciji i realizaciji ovog festivala učestvuju i studenti Visoke turističke škole.

Ovaj festival je prilika za studente škole da, tokom sedam dana, upoznaju najnovija svetska dostignuća u oblasti turističkog i ekološkog filma, ali i da ostvare lične kontakte s režiserima, producentima, turističkim stvaraocima, novinarima i direktorima srodnih festivala iz celog sveta. Pored glavnih nagrada, ustanovljena je i specijalna nagrada koju studenti Visoke turičke škole dodeljuju ostvarenjima koja su na njih ostavila najbolji utisak. Ovogodišnja nagrada studenata otišla je u ruke režisera Nebojše Ilića za film “Gročanske priče”.

SILAFEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu koji se održavaju u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Istanbulu i dr.

123456789101112131415