Akademija strukovnih studija Beograd
Odsek Visoka turistička škola
Beograd
Događanja u VTŠ Stručna praksa Avantura Humanitarne akcije Ekskurzije

Događanja u VTŠ

Filmski režiseri iz Velike Britanije i Indije održali predavanje na Visokoj turističkoj školi

U sredu, 11. septembra, 2019. godine studentima Visoke turističke škole predavanja su održali bri-tanski režiser Džulijan MekDonel i Šubra Vandit, režiser iz Indije.

MekDonel je studentima govorio o novim pristupima snimanju turističkih filmova u svetu, nakon čega je emitovan njegov autorski film “What to do in Belgrade” koji je osvojio Grand pri, najprestižniju nagradu, na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019”. Tokom dvadesetominutnog filma, snimljenog u sve popularnijoj formi tzv. gerila marketinga, autor kreće u Beograd da se uveri da li je ovaj grad zaista onakav kakvim je prikazan u filmovima i drugim medijima širom sveta. MekDonel, zajedno sa svojom prijateljicom Jelicom Petrović, studentom Visoke turističke škole, upoznaje Beograd kao čudesnu i raznoliku turističku destinaciju, vrlo prijatne atmosfere i gostoljubivih ljudi.

Šubra Vandit, indijski režiser i član ovogodišnjeg međunarodnog žirija Silafesta, studentima je održao predavanje na temu “Turistički promotivni film i harmonizacija kulturoloških osobenosti u turizmu”, prezentujući im jednu od najvažnijih globalnih tema u turizmu.

USPOSTAVLJENA SARADNJA SA DŽEĐANG KOLEDŽOM IZ NR KINE

Akademija strukovnih studija Beograd u čijem sastavu se nalaze bivše visoke strukovne škole za hotelijerstvo, turizam i zdravstvo ugostile su ove nedelje petočlanu delegaciju sa Džeđang Koledža za turizam iz pokrajine Hangdžou, NR Kine. Ova zvanična poseta rezultat je potpisivanja Memoranduma o saradnji iz decembra 2018. godine između bivše Visoke hotelijerske škole iz Beograda i Koledža Džeđang iz NR Kine. Potpisivanjem Pisma o namerama u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, ove dve institucije su započele prvu fazu buduće saradnje koja obuhvata otvaranje Kancelarije za srpsko-kinesku saradnju u oblasti hotelijerstva, turizma i zdravstvenog tuizma čija će osnovna delatnost biti razmena studenata i profesora, stručna praksa, rad na zajedničkim projektima, organizovanje zajedničkih konferencija, kongresa i časopisa, kao i saradnju u oblasti kulture. Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Ambasade NR Kine, Akademija strukovnih studija Beograd i Koledž za turizam Džeđang uspostaviće proces unapređivanja kadrova iz oblasti hotelijerstva, gastronomije, turizma i zdravstvenog turizma. Ovo je još jedan od dokaza da je odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS vezana za proces transformacije visokih strukovnih škola u Srbiji u akademije strukovnih studija bila celishodna i da već daje, na internacionalnom nivou, prepoznatljive pozitivne rezultate. U novoformiranoj Akademiji, zajedničko korišćenje svih materijalnih, a posebno kadrovskih resursa, obezbedilo je početak ozbiljne buduće saradnje sa jednom velikom i nama prijateljskom zemljom kao što je NR Kina.

Turističko vođenje-terenske vežbe

U sklopu predviđenih terenskih vežbi iz predmeta Turističko vođenje, studenti III godine koji slušaju ovaj izborni predmet učestvovali su, 26. maja, na posebnoj interpretativnoj pešačkoj turi „Razgledanje gradskog istorijskog jezgra i spomeničke celine Knez Mihailove ulice“. Demonstraciju specifične vrste turističkog vođenja izveo je profesionalni vodič Zoran Ilić. Studenti su imali priliku da ovaj deo Beograda upoznaju kroz zanimljivu priču o objektima, ljudima i događajima protkanu neobičnim detaljima i anegdotama. Tura je započela kod Trga Republike i završila u blizini današnje Biblioteke grada Beograda. U pratnji studenata bili su i predmetni nastavnik dr Branislav Rabotić, kao i saradnik na predmetu Goran Jević, MA.

Dan Italije u Visokoj turističkoj školi

Prezentacijom kulturno-istorijskog nasleđa i prirodnih lepota svoje zemlje, njegova ekselencija Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije i Davide Skalmani, direktor Italijanskog Instituta za kulturu i savetnik za kulturu u ambasadi ove zemlje, otvorili su, u četvrtak, 16. maja, manifestaciju Dan Italije u Visokoj turističkoj školi iz Beograda.

Terenske vežbe - Turističko vođenje

Studenti III godine koji slušaju predmet Turističko vođenje imali su, u subotu 23. marta 2019. godine, terenske vežbe u vidu celodnevnog autobuskog izleta za Smederevo.

PROMOCIJE KNJIGE “TAJNA SE ZOVE ERIH ŠLOMOVIĆ” U VISOKOJ TURISTIČKOJ ŠKOLI IZ BEOGRADA

U prostorijama Visoke turističke škole iz Beograda, u petak, 13. decembra, održana je promocija knjige “Tajna se zove Erih Šlomović” slovenačkih autora Leona Pogelšeka i Slavka Pregla. Pred velikim brojem poštovalaca likovne umetnosti, autori i poznati srpski novinar Milomir Marić, kao specijalni gost, predstavili su knjigu za koju smatraju da će zainteresovati stručnu, ali i širu, javnost za temu tržišta umetničkih dela i vrednih kolekcija slika. Istovremeno knjiga otkriva deo tajne rada talentovanih pojedinaca koji su tržište snabdevali vrhunskim falsifikatima, za koje su i procenitelji često tvrdili da su originalni radovi svetski poznatih slikara.

Mobilni internet i originalnost u turizmu – internacionalno takmičenje za studente visokih škola u Pekingu, Kina

U okviru nedavno potpisanog Sporazuma o akademskoj saradnji i razmeni predavača, stručnjaka za turizam i studenata Visoke turističke škole u Beogradu (VTŠ) i Univerziteta Union u Pekingu (UUP), Milenko Djurić, koordinator Centra za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju, učestvovao je, kao internacionalni ekspert i član žirija po pozivu, na završnoj ceremoniji ovogodišnjeg takmičenja za studente visokih škola u Kini - “Mobilni internet i originalnost u turizmu”.

U finalu, od preko sto prijavljenih timova, projekte je predstavilo 17 finalista - timova učenika visokih škola za studije turizma u Kini koji su prikazali visok nivo profesionalnosti, kreativnosti i stručnog znanja u kreiranju i primeni aplikacija za mobilne internet platforme i originalnost u prezentaciji turističke ponude Kine na svetskom turističkom tržištu.

Ovim je započela pripremna faza za uključivanje mentora projekta i studenata VTŠ u takmičenje “Mobilni internet i originalnost u turizmu”, koje će u 2019 imati internacionalni status, sa mogućim uključivanjem studenata turizma iz Srbije i drugih 16 gradova Centralne i Istočne Evrope. Predavači i studenati VTŠ imaju šansu da učestvuju u brojnim planiranim aktivnostima u okviru projekta “Balkanska turistička tura” u 2019. godini. Za određeni broj zainteresovanih studenata u okviru međunarodne razmene biće obezbeđene i stipendije za nastavak studiranja u Pekingu, u jednom semestru tokom 2019. godine, po principu reciprociteta.

Golbahar Hayati u poseti Visokoj turističkoj školi

U okviru saradnje sa Kulturnim centrom Ambasade IR Iran, Visoku turističku školu posetila je Golbahar Hayati, vlasnik i direktor Golbahar Artists Entrepreneur Cooperative Company.

Ovom prilikom, umetnica iz Irana, upoznala je studente Škole sa načinom izrade kolaža, tehnike po kojoj je poznata širom sveta.

PANEL DISKUSIJA “ZAJEDNO DO KVALITETNE INTERPRETACIJE NASLEĐA: NAUKA, OBRAZOVANJE I TURIZAM”

U završnici Evropske godine kulturnog nasleđa, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda organizovala je panel diskusiju pod nazivom “Zajedno do kvalitetne interpretacije nasleđa: nauka, obrazovanje i turizam” na kojoj su učestvovali stručnjaci, poput: Ljiljane Čerović iz Turističke organizacije Srbije, dr Ljiljane Rogač Mijatović sa Fakulteta dramskih umetnosti, Institut za pozorište, film, radio i televiziju, Bojane Ibrajter Gazibare ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, mr Maje Todorović iz Zavoda za proučavanje kulturnog nasleđa i dr Adama Crnobrnje ispred Narodnog muzeja iz Beograda i Srpskog arheološkog društva.

Saradnja VTŠ i organizacije International Youth Fellowship

Saradnja VTŠ i organizacije International Youth Fellowship Studenti Visoke turističke škole (VTŠ) učestvovali su u realizaciji događaja pod nazivom „Božićno čudo“ koji je održan u Beogradskom dramskom pozorištu u organizaciji International Youth Fellowship (IYF). Tom prilikom dogovorena je saradnja koja će, između ostalog, podrazumevati osnivanje ogranka YIF u Beogradu, što će studentima pružiti dodatne mogućnosti u oblasti međunarodne studentske razmene.

1234567891011121314