Akademija strukovnih studija Beograd
Odsek Visoka turistička škola
Beograd
Događanja u VTŠ Stručna praksa Avantura Humanitarne akcije Ekskurzije

Događanja u VTŠ

Dan Poljske u Visokoj turističkoj školi

U četvrtak, 19. novembra, u prostorijama Visoke turističke škole održana je manifestacija „Dan Poljske“. Tokom kulturno-edukativnog programa, studentima Škole, ali i široj beogradskoj publici, obratio se ambasador Republike Poljske, Aleksander Hećko, koji je govorio o privrednim i turističkim potencijalima ove zemlje srednje Evrope.

Joana Budišin, ataše za kulturu Ambasade je predstavila Kulturno nasleđe Poljske kroz 14 spomenika kulture i prirode koji se nalaze pod zaštitom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO), od starih gradskih jezgra Varšave i Krakova, do tvrđave Teutonskih vitezova u Malbroku. Da je Srbija popularna destinacija za poljske turiste potvrdio je Daniel Metikoš, turistički vodič, navodeći podatak od 40.000 turista na godišnjem nivou koji posećuju, pre svega Vojvodinu i Beograd.

Manifestaciju su upotpunili promotivni filmovi o Poljskoj, kao i animirani film o Novaku Đokoviću pod nazivom „Ajde“ poljskog autora Zuzzane Szyszak.

Visoka turistička škola dobitnik priznanja PARTNER HOTELSKE INDUSTRIJE U KATEGORIJI OBRAZOVANJA za 2015.

Na XII Forumu hotelijera, održanom u beogradskom hotelu Radisson blu, Visoka turistička škola dobila je nagradu „Partner hotelske industrije“ u kategoriji obrazovanja za 2015. godinu. Ovu prestižnu nagradu Školi je dodelio žiri u sastavu: Rade Samčević, direktor Agencije za hotelski konsalting HT, prof. dr Ljiljana Kosar, profesor Visoke hotelijerske škole, Dragana Šabić, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije i Ljiljana Rebronja, direktor i glavni urednik časopisa Turistički Svet i direktor XII foruma hotelijera.

TERENSKA PRAKSA – BEOGRAD, MANASIJA, RAVANICA, KRAGUJEVAC

Studenti I godine Visoke turističke škole obavili su stručnu terensku praksu 14. i 15. novembra.U okviru ovog jednodnevnog putovanja posetili su manastire Manasiju, Ravanicu i grad Kragujevac. Tokom terenske nastave studenti su branili seminarske radove na zadate teme koje obuhvataju gradivo iz predmeta Turistička geografija, shodno ovom putovanju. Ovo je bio jedinstven način da studenti vide prostore Srbije u novom svetlu. Spremajući se za svoja izlaganja, između ostalog, uspeli su da savladaju i svoj strah od javnog nastupa. Pored toga imali su i dva licencirana turistička vodiča od kojih su čuli mnoge zanimljive podatke i činjenice kako o manastirima, tako i o istoriji, sadašnjosti i budućnosti grada Kragujevca.

Džoan Mekvini Mitrić održala predavanje studentima VTŠ

Novinarka i urednica sa višedecenijskim iskustvom u SAD, Džoan Mekvini Mitrić, održala je u četvrtak, 5. novembra, predavanje studentima Visoke turističke škole na temu: „Turistički profesionalci i menadžeri odnosa s javnošću mogu biti pokretači ekoloških promena u Srbiji”.

Sporazum o naučno-umetničkoj saradnji sa Univerzitetom za nauku i kulturu u Teheranu


Na inicijativu Kulturnog centra Ambasade I.R. Irana u Beogradu rektor Univerziteta za nauku i kulturu iz Teherana, dr Muhamed Husein Hošhu, i direktor Visoke turističke škole dr Milan Skakun potpisali su Sporazum o naučno-umetničkoj saradnji. Ovim Sporazumom otvaraju se nove mogućnosti za medjunarodnu razmenu studenata i profesora ove dve obrazovne institucije i za njihovu akademsku saradnju i učestvovanje u medjunarodnim obrazovnim projektima i naučnim i kulturnim manifestacijama. U januaru 2016. godine Univerzitet za nauku i kulturu organizuje Medjunarodnu konferenciju: Turizam i duhovnost u Teheranu (http://www.usc.ac.ir), a u martu 2016. godine Visoka turistička škola organizuje treću Medjunarodnu konferenciju u Beogradu BITCO 2016: Obrazovanje u turizmu za 21. vek: Programi, praksa i internacionalizacija (http://www.bitco.rs)

Predavanje na temu: Novi put svile

Borislav Korkodelović, višedecenijski urednik u TANJUG-u i Dragan Vukotić, zamenik urednika spoljnopolitičke rubrike dnevnog lista „Politika”, održali su u četvrtak, 29. oktobra ,u prostorijama Visoke turističke škole, predavanje na temu: „Novi put svile”.

Tokom predavanja, novinari su izneli svoje utiske sa studijskog putovanja po Narodnoj Republici Kini i jednom od najambicioznijih globalnih ekonomskih projekata XXI veka-Novim kopnenim i pomorskim putevima svile. Predavači su posebnu pažnju posvetili turističkom i kulturološkom aspektu ovog projekta. Naime, na kopnenoj maršruti „Puta svile” postoje 22 lokaliteta koja su pod zaštitom UNESKO-a, a novinari su ovom prilikom obišli jedan - pećine Longmen.

TERENSKA PRAKSA – ŠABAC, CER

Studenti Visoke turističke škole su 24. i 25. oktobra, a u okviru predmeta Turistička geografija išli na terensku praksu koja je podrazumevala obilazak Šapca, Pocerine i Cera. Tom prilikom, uz pratnju stručnog vodiča, studenti su imali obilazak Šapca, administrativnog i privrednog centra Mačvanskog okruga. Studentima su se u Šapcu obratili predstavnik Turističke organizacije Šapca i zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić.
Beogradski studenti u poseti Šapcu - Televizija AS (pogledajte video)

Studenti i profesori Visoke turističke škole gosti Šapca - Zvanična internet prezentacija grada Šapca (pročitajte vest)

Upoznavanje sa turističkom ponudom i investicionim potencijalima opštine Bogatić

Posredstvom Agencije za odnose sa javnošću PRAGMA na poziv Turističke organizacije Bogatić i opštine Bogatić na put se uputila grupa od 38 novinara, turističkih radnika, delegacije kineskog investicionog fonda zainteresovanog za obnovljive izvore energije i čistu tehnologiju i profesora Visoke turističke škole iz Beograda.

STUDENTSKI EKOKAMP 2015-VELIKO RATNO OSTRVO

Studenti Visoke turističke škole su od 12.10. do 15.10.2015. godine učestvovali na devetom po redu, Jesenjem kampu na Velikom ratnom ostrvu. Tema ovogodišnjeg tradicionalnog kampa bila je „ Zaštita prirode Srbije“ a kamp je okupio veliki broj predstavnika stručnih institucija i oko četrdesetak studenata sa Visoke turističke škole, Geografskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Šumarskog fakulteta, Tehnološko-metalurškog fakulteta, fakulteta za primenjenu ekologiju-Futura.

SILAFEST 2015.

Meksički film „Plantae“ reditelja Rafaela Altamire dobitnik je nagrade Grand Pri za najbolje filmsko ostvarenje na Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma „Silafest 2015.“ u Velikom Gradištu. Osmominutni ekološki film usresređuje se na kataklizmičnu prognozu budućnosti planete posle prekomernog iscrpljivanja prirodnih resursa i nekontrolisanog zagađenja. Film šalje snažnu poruku kroz žrtvu poslednjeg preživelog čoveka na planeti koji daje svoj, za život biljke kao simbola novog rađanja.

123456789101112131415