Akademija strukovnih studija Beograd
Odsek Visoka turistička škola
Beograd
Događanja u VTŠ Stručna praksa Avantura Humanitarne akcije Ekskurzije

Događanja u VTŠ

Studenti na demonstracionoj turi „Knez Mihailova ulica”

Studenti III godine koji slušaju predmet „Turističko vođenje“ imali su, u nedelju 8. maja, terenske vežbe u vidu interpretativne ture sa temom „Knez Mihailova ulica“. Studenti su bili podeljeni u dve grupe i obe je vodio jedan od doajena među turističkim vodičima Zoran Ilić. Studenti su imali priliku da upoznaju istorijsko jezgro glavnog grada Srbije kroz zanimljive priče i anegdote o objektima i ljudima nekadašnjeg Beograda. Tematika, sadržaj i, naročito, način realizacije ture naišli su na nepodeljeno odobravanje svih učesnika.

Studenti specijalističkih studija posetili hotel Falkensteiner Beograd

Studenti specijalističkih studija obišli su hotel Falkensteiner Beograd gde su imali priliku da se upoznaju sa poslovanjem hotela i čuju više o ovom hotelskom lancu koji ima svoje hotele u šest zemalja(Srbija, Hrvatska, Italija, Austrija, Slovačka, Češka). Domaćini studentima bili su Aleksandar Vasiljević, generalni direktor hotela i Branislav Bondžić, konsijerž hotela.

BITCO 2016.

Naučno saznanje i njegov transfer prema praksi predstavlja osnov za budući razvoj turizma u čemu proces kontinuiranog obrazovanja ima ključnu ulogu, opšti je zaključak stručne i naučne javnosti na upravo završenoj Beogradskoj međunarodnoj turističkoj konferenciji u organizaciji Visoke turističke škole (VTŠ) iz Beograda. Na, trećoj po redu, Konferenciji učestvovalo je 83 autora i koautora iz 13 zemalja koji su raspravljali na temu “Edukacija u turizmu u XXI veku: politika, praksa, internacionalizacija”.

Među ključnim govornicima iz inostranstva bili su profesori iz Velike Britanije, Kris Kuper sa Oksford Bruks Univerziteta, saradnik niza međunarodnih agencija za istraživanje i obrazovanje u sektoru turizma i Dejvid Ejri sa Univerziteta Sarej, koji je više godina radio u Britanskom ministarstvu turizma i Evropskoj komisiji, kao i Dijana Dredž, profesor sa Univerziteta Alborg u Danskoj i Irena Ateljević, profesor sa Univerziteta Vageningen iz Holandije i naučni saradnik Instituta za turizam iz Zagreba.

Apsolventska ekskurzija-Sajam turizma u Berlinu (ITB 2016.)

Tokom marta, studenti Visoke turističke škole zajedno sa svojim profesorima, u okviru apsolventske ekskurzije, posetili su jedan od najvećih svetskih smotra turizma-Sajam turizma u Berlinu. Ovogodišnji Sajam (ITB Berlin), pedeseti po redu, okupio je preko 10.000 izlagača iz 187 zemalja, uključujući i Srbiju, 120.000 poslovnih i 60.000 drugih posetilaca.

Saradnja u promociji turističkih destinacija u Iranu i Srbiji

Dr Hosro Nešan, direktor Organizacije za kulturnu baštinu, rukotvorine i turizam provincije Huzestan u Iranu, posetio je VTŠ i sa predstavnicima Škole razmatrao mogućnosti za unapredjenje akademske saradnje i zajedničke promocije turističkih destinacija u Iranu i Srbiji. Slogan ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu "Gde još niste bili" je inspiracija za preduzimanje zajedničkih aktivnosti i organizovanje uzajamnih studijskih poseta za studente i profesore, predstavnike turističkih organizacija, agencija i turističke novinare iz Irana i Srbije radi unapredjenja turističke razmene izmedju dve zemlje. Ujedno ovo je i osnova Memoranduma o razumevanju koji je potpisan sa predstavnicima VTŠ. Poseta je organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom I.R. Irana u Beogradu, a za studente i članove kolektiva VTŠ priredjen je i kulturni program Muzičke grupe "ČAVOŠ" tradicionalnim pesmama u kojima su interpretirani Hafizovi stihovi i obradjene teme ljubavi prema otadžbini. Muzika je izvodjena sa vokalnim solistom uz pratnju na tradicionalnim muzičkim instrumentima: kamanče, daire, frula, nej anban i tar.

Pogledajte video

Visoka turistička škola obeležila Dan Svetog Simeona Mirotočivog

U petak, 26. februara, u Visokoj turističkoj školi (VTŠ) na Novom Beogradu obeležena je slava te visokoškolske ustanove – Dan Svetog Simeona Mirotočivog. Nakon verske službe i prigodne propovedi sveštenika Srpske pravoslavne crkve, protojereja Vladimira Zamahajeva iz crkve Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, prijatelji i poslovni partneri VTŠ su čestitali slavu rukovodstvu i zaposlenima Škole. Pored kolega sa drugih visokoobrazovnih ustanova, predstavnika turističke privrede, Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, brojnih medija, Školsku slavu su svojim prisustvom uveličali i članovi diplomatskog kora, ambasadori i predstavnici ambasada Mjanmara, Indonezije, Irana, Poljske, Maroka i Rusije.

Studentima VTŠ dodeljeni sertifikati Amadeus kursa

Uspeh koji su studenti postigli na polaganju testa za rad u sistemu „Amadeus“ još jednom je pokazao ispravnost odluke Visoke turističke škole da svojim studentima kontinuinirano pruža dopunska znanja iz savremenog turizma, opšti je zaključak svih prisutnih tokom dodele sertifikata prvoj grupi studenata koji su dobili licencu za rad u ovom Globalnom distribucionom sistemu.

Studenti VTŠ posetili hotel Hajat

Sa ciljem sticanja savremenih znanja iz oblasti turizma i hotelijerstva, studenti Visoke turističke škole su posetili renomirani beogradski hotel Hajat. Tokom obilaska, studenti su imali priliku da se upoznaju sa različitim odeljenjima i aspektima poslovanja koji ovom hotelskom lancu decenijama obezbeđuju visoke pozicije na svetskom turističkom tržištu.

Ovom posetom nastavlja se saradnja između ove dve institucije, koja je dala rezultate, između ostalog, i kroz veliki broj studenata koji obavljaju stručnu praksu ili su se zaposlili u ovom Hotelu.

Rodžer Prajd održao predavanje na VTŠ

Sredinom decembra, kao specijalni gost, studentima Visoke turističke škole predavanje na temu „Destinacija kao brend-upravljanje reputacijom mesta“ održao je Rodžer Prajd, jedan od najpoznatijih stručnjaka u ovoj oblasti. Prajd je studentima predstavio i svoju najnoviju knjigu, koju je objavila izdavačka kuća Clio, a čiji naziv je poslužio za temu predavanja.

Rodžer Prajd je direktor u međunarodnoj marketinškoj agenciji Hevenli sa kancelarijama u Njujorku i Londonu i klijentima, poput kompanija: Tajm Vorner, Glob Telekom i Britanska biblioteka. Dugo godina radio je na mestu direktora marketinga Vlade Velsa, a od 2014. godine gostujući je profesor na Univerzitetu Sari u Velikoj Britaniji.

Gostovanje Rodžera Prajda predstavlja sastavni deo međunarodne saradnje Visoke turističke škole čiji je primarni cilj upoznavanje studenata sa najnovijim dostignućima u oblasti turizma.

Izložba 9. EX-YU konkursa za grafiku na temu „Odredišta“ otvorena u Galeriji ULUS

Otvaranje izložbe devetog po redu konkursa grafičara sa prostora bivše SFRJ održano je u četvrtak, 17. decembra, u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Pred velikim brojem poštovalaca kulture, posebno likovne umetnosti i grafike, izložbu je otvorio Srđan Savić, jedan od donatora. Na konkurs, čiji autor je Nataša Brkić i koji se nalazi pod pokroviteljstvom Visoke turističke škole iz Beograda, prispelo je 177 grafika, od kojih je žiri odabrao 64 rada, 41 u kategoriji profesionalnih grafičara i 23 u kategoriji studenata grafičara.

1234567891011121314