Akademija strukovnih studija Beograd
Odsek Visoka turistička škola
Beograd
Događanja u VTŠ Stručna praksa Avantura Humanitarne akcije Ekskurzije

Događanja u VTŠ

Krstarenje Dunavom i Savom

U saradnji sa Jahting klubom „Kej“, Visoka turistička škola je organizovala za svoje studente krstarenje Dunavom i Savom. Uz druženje, prijatnu atmosferu i stručna objašnjenja vodiča, studenti su imali priliku da upoznaju Beograd i njegove reke iz jedne druge, veoma zanimljive, perspektive.

DAN UKRAJINE U VISOKOJ TURISTIČKOJ ŠKOLI

U sredu, 10. oktobra 2012. godine u Visokoj turističkoj školi održan je „Dan Ukrajine“ u organizaciji Škole i Ambasade Ukrajine u Srbiji. Studentima i profesorima Škole, prezentaciju na temu: „Turistički biseri Ukrajine – situacija posle Evropskog prvenstva u fudbalu EURO 2012“ održala je Natalya Markevych, ataše za štampu i treći sekretar Ambasade.
POGLEDAJTE FILM

Izložba grafika u galeriji Progres

U galeriji „Progres“ otvorena je izložba pod nazivom „Prvih pet godina EX-YU konkursa za grafiku“. EX –YU konkurs za grafiku je nastao pre šest godina u organizaciji Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda i galerije SKC Novi Beograd, sa ciljem kulturnog umrežavanja ovih prostora. Konkurs se raspisuje svake godine i otvoren je za sve akademske grafičare i studente završnih godina umetničkih fakulteta.
POGLEDAJTE FILM

EKO KAMP „KOSMAJ 2012“

U organizaciji Beogradske eko asocijacije i uz podršku Gradske uprave grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine održan je studentski eko kamp „Kosmaj 2012“ pod sloganom „Upoznaj i sačuvaj životnu sredinu Beograda“. U realizaciji ovog ekolškog kampa učestvovali su studenti Visoke turističke škole, zajedno sa svojim kolegama sa Biološkog fakulteta, Geografskog fakulteta, Fakulteta za bezbednost i Šumarskog fakulteta.

Izložba grafika sa “Petog EX-YU konkursa” u riječkoj galeriji “Kortil”

Visoka turistička škola i Galerija SKC u saradnji sa gospodinom Josipom Butkovićem, organizovali su izložbu grafika sa “Petog EX-YU konkursa” u riječkoj galeriji “Kortil”. Tako je, posle Beograda, Bara, Sarajeva, Zagreba i riječka publika imala priliku da uživa u grafikama, čiji autori dolaze iz svih republika bivše SFRJ.
POGLEDAJTE FILM

SILAFEST 2012

Silafest 2012, četvrti po redu, održan je u Velikom Gradištu u periodu od 02.09.-08.09.2012. godine u prisustvu velikog broja režisera iz zemlje i inostranstva, producenata, novinara, turističkih radnika, direktora srodnih festivala iz celog sveta i velikog broja gostiju. Visoka turistička škola je, tradicionalno, učestvovala u organizaciji i realizaciji ovog Festivala čime je dala svoj doprinos razvoju savremenog turističkog i ekološkog filma.
Pismo zahvalnosti
POGLEDAJTE FILM

Poseta studenata VTŠ Ljubljani

Kao sastavni deo međunarodne saradnje studenti Visoke turističke škole su posetili svoje prijatelje iz Višje strokovne šole BIC-Ljubljana. Nakon srdačnog dočeka, domaćini su studentima priredili ručak koji su sami pripremili njihovi studenti, posle čega je nastavljeno druženje starih prijatelja kroz specijalno iznenađenje u vidu „Koktela na travi“. Tokom tri dana boravka u Ljubljani, studenti su se, uz pratnju stručnih vodiča i ljubaznih domaćina, upoznali sa mnogim znamenitostima Ljubljane poput Katedrale Svetog Nikole, Gradske kuće, Kongresnog trga, Prešernovog trga, Ljubljanske tvrđave i Gornjeg trga, Sajma Antikviteta, Krakova-„Ljubljanskog Monmartra“, Virtuelnog muzeja, parka Tivoli, Botaničke bašte, Pozorišta na otvorenom... Krstareći brodićem po Ljubljanici, probajući gastronomske specijalitete ovog kraja Slovenije, upoznavajući se sa prelepom arhitekturom Ljubljane i istorijom Slovenije, studenti su imali priliku da upoznaju duh ovog grada, kojeg, sa pravom, svrstavaju u najlepše gradove ovog dela Evrope. Posebno treba istaći ljubaznost domaćina, koji su se istinski trudili da ova poseta ostane u neizbrisivom sećanju studenata Visoke turističke škole. Saradnja ove dve visokoobrazovne institucije, ostvarena kroz veliki broj zajedničkih projekata, biće nastavljena i u narednom periodu.

Poseta studenata VTŠ Veleučilištu u Karlovcu 2012.

U sklopu uspostavljene saradnje između Visoke turističke škole i Veleučilišta u Karlovcu, grupa od 32 studenta II i III godine, u pratnji nastavnika (dr Branislava Rabotića i mr Milenka Đurića), ostvarila je uzvratnu posetu hrvatskoj obrazovnoj instituciji. Karlovčani su pripremili veoma sadržajan i zanimljiv program: razgledanje starog grada u Karlovcu, kao i lokalnog muzeja, kratku i efektnu predstavu u amaterskom Pozorištu senki, obilazak ruralnog turističkog lokaliteta u mestu Gorica Lipnička, celodnevni izlet za Plitvička jezera sa usputnim posetama Baraćevim špiljama i živopisnom mestašcu Rastoke kod Slunja... Poslednjeg dana bilo je organizovano kombinovano autobusko-pešačko razgledanje Zagreba, sa obilaskom svih značajnijih atrakcija (Mirogoj, Katedrala, Grič, Markov trg sa istoimenom crkvom, Banskim dvorima i sedištem Sabora, Kamenita vrata, tržnica Dolac, glavni trg, Ilica itd.). Na svim lokalitetima bili su obezbeđeni sjajni vodiči, a naši studenti su imali priliku i da uživaju u najpoznatijim gastronomskim specijalitetima tog kraja Hrvatske. Sve vreme boravka o gostima su, sa velikom pažnjom, brinuli profesori i studenti Veleučilišta, sa kojima je ostvareno nezaboravno druženje. Inače, grupu Visoke turističke škole lično je dočekao u Karlovcu i ispratio u Zagrebu dekan Veleučilišta, prof. dr Branko Wasserbauer. Svi učesnici ovog putovanja su jednoglasni da je poseta Hrvatskoj bila doživljaj za pamćenje. Iskreno se nadamo da će saradnja i razmena studenata između ove dve visokoškolske institucije biti nastavljena i u narednim godinama.

APSOLVENTSKA EKSKURZIJA BEČ-PRAG-KARLOVE VARI-BUDIMPEŠTA

Studenti treće godine Visoke turističke škole organizovali su apsolventsku ekskurziju Beč- Prag- Karlove Vari- Budimpešta tokom koje su imali priliku da, uz druženje, upoznaju sve znamenitosti ovih prelepih destinacija. Obilazeći dvorac Schönbrunn, Prater, Parlament, Državnu operu, Kuću Hundertwasser, Carsku palatu Hofburg, brojne muzeje i galerije u Beču, krstareći Vltavom, obilazeći Prag sa svim svojim lepotama, posetom Karlovim Varima uz obilazak i upoznavanje sa banjskim turizmom Češke, šetajući čuvenom Andrássy ulicom i Budimskom tvrđavom, krstareći Dunavom, posetivši Baziliku Szent István, Matijinu crkvu, Operu i Parlament u Budimpešti, studenti su, pored nezaboravnog iskustva, imali priliku da potvrde dosadašnja i steknu nova znanja. Ono što sa posebnim zadovoljstvom treba istaći je činjenica da su ovu ekskurziju studenti sami organizovali i realizovali, uz savetodavnu ulogu svojih profesora, čime su pokazali i dokazali da su spremni i za najveće izazove koji ih čekaju, po završetku školovanja, u profesionalnim karijerama.

VTŠ na sastanku za formiranje klastera Radanskog područja

U okviru razvijanja saradnje sa privredom i uspostavljanju kontakata sa organizacijama u zemlji i inostranstvu, predstavnici Visoke turističke škole su učestvovali na predosnivačkom sastanku za formiranje Turističkog klastera Radanskog područja. Sastanak koji je okupio preduzeća, udruženja i preduzetnike sa područja opština Kuršumlija, Lebane, Bojnik, Medveđa i Prokuplje, kao i tri obrazovne institucije, održan je ove godine u Prolom Banji na poziv A.D. “Planinke” iz Kuršumlije. Predlog o osnivanju Turističkog klastera inicirala je pre nekoliko meseci A.D. “Planinka, jedno od značajnijih privrednih subjekata, u okviru kojeg posluju Prolom i Lukovksa Banja, Fabrika za pakovanje Prolom vode i “Đavolja varoš”. Shodno načelima da je Turistički klaster nevladino, neprofitno, stručno i naučno udruženje, osnivača klastera treba da bude najmanje 12 aktivnih članova, i najmanje tri institucije koje su nosioci obrazovne ili inovacione delatnosti. Jedna od njih je Visoka turistička škola. Svrha osnivanja Tutističkog klastera Radanskog područja je unapređenje turizma i komplementarnih delatnosti u opštinama koje se naleze u okruženju planine Radan, kao i podsticanje razvoja i kordinacija rada osnivača klastera. Na predosnivačkom sastanku kome je, u ime Škole prisustvovao mr Milenko Đurić, pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju, razgovaralo se o ciljevima i zadacima Udruženja , o nacrtu Statuta i drugim aktima, do sada urađenim projektima biciklističkih i pešaćkih staza, kao i Nacrtu prostornog plana za područje posebne namene Radana u površini od 469 km2 koji je u procesu usvajanja. Učesnici su imali, takođe, priliku da bliže upoznaju turističku ponudu Prolom Banje, obiđu okolinu, “Đavolju varoš”, kao i seoska domaćinstva i preduzetnike na ovom području.

123456789101112131415