Akademija strukovnih studija Beograd
Visoka turistička škola strukovnih studija
Beograd


POSLOVANJE HOTELSKIH PREDUZEĆA

dr Georgi Genov, Jevic Goran MA

( za generaciju koja je slušala PHP 2012/2013)
  1. Pojam i definisanje hotelijerstva u ugostiteljskoj delatnosti
  2. Diferenciranje i strukturalna obeležja hotelskih preduzeća
  3. Privredno ekonomski princip
  4. Klasifikacija hotelskih subjekata
  5. Vlasnički odnosi u hotelskim preduzećima
  6. Veličina hotelskih preduzeća
  7. Stepen koncentracije u hotelijerstvu
  8. Mesto – lokacija hotela
  9. Period rada hotela
  10. Veza hotela sa prevoznim sredstvima
  11. Obim i standardi proizvodnosti
  12. Klasifikacija na osnovu vrste delatnosti
  13. Pojam i definisanje hotela
  14. Tipovi smeštajnih objekata – hotela
  15. Funkcije hotela: Proizvodna funkcija, funkcija trgovine funkcije klasične usluge
  16. Uslužni program hotela
  17. Usluge smeštaja
  18. Gastronomske usluge
  19. Sporedne – komplementarne usluge
  20. Usluge kongresnog turizma
  21. Karakteristike hotelskih usluga
  22. Samostalno/nezavisno hotelijerstvo
  23. Međunarodni hotelski lanci
  24. Dobrovoljni hotelski lanci – kooperacije
  25. Korporativni hotelski lanci
  26. Razvoj događanja na hotelskom tržištu (trendovi)
  27. Segmentacija tržišta i politika marke (brenda)
  28. Franšizing kao strategija rasta i razvoja hotelskih preduzeća
  29. Franšizni odnosi u hotelijerstvu – obavezni program
  30. Prednosti za davaoce i korisnike franšize
  31. Posledice za davaoce i korisnike franšize
  32. Ugovor/sporazum o franšizi
  33. Ugovor o menadžmentu i menadžment kompanije u hotelijerstvu
  34. Pojmovno određenje menadžmenta
  35. Menadžment kao skup ljudi (menadžera)
  36. Menadžment kao proces obavljanja menadžerskih funkcija
  37. Menadžment kao nauka i/ili veština
  38. Menadžment kao profesija
  39. Definisanje hotelskog menadžmenta
  40. Nivoi menadžmenta u hotelijerstvu
  41. Podsistemi menadžmenta u hotelijerstvu
  42. Odgovornost između nivoa hotelskog menadžmenta
  43. Menadžeri u hotelijerstva ( pojam definicija i karakteristike menadžera u hotelijerstvu)
  44. Tipovi planova u hotelijerstvu
  45. Vizija (elementi vizije) hotelijerskog preduzeća – hotela
  46. Misija (elementi i sadržaj misije) hotelskog preduzeća – hotela
  47. Ciljevi hotelskog preduzeća
  48. Politika hotelskog preduzeća – hotela
  49. Procedure u hotelskom preduzeću – hotelu
  50. Pravila u hotelskom preduzeću – hotelu
  51. Definisanje zadataka u hotelskom preduzeću
  52. Vrste planova prema predmetu planiranja, organizacionoj strukturi i resursima hotelskih preduzeća
  53. Vrste planova prema organizacionoj strukturi hotelskih preduzeća
  54. Vrste planova prema resursima hotelskih preduzeća
  55. Planiranje potreba za personalom u hotelskim preduzećima
  56. Klasifikacija u procesima menadžmenta personala
  57. Vrste potreba za personalom u hotelskim preduzećima
  58. Osnovna potreba angažovanja personala
  59. Potreba angažovanja personala u zavisnosti od popune kapaciteta hotela
  60. Rezervne potrebe za personalom
  61. Zamena, dodatne potrebe i potreba otpuštanja personala
  62. Ustanovljavanje (proračunavanje) kvantitavnih potreba
  63. Izračunavanje kvalitativnih potreba za personalom
  64. Vremensko planiranje potreba za personalom
  65. Povezanost funkcije planiranja i kontrole
  66. Organizaciona struktura hotelskih preduzeća
  67. Linijski sistem organizacione strukture
  68. Funkcionalni sistem organizacione strukture
  69. Štabni sistem organizacione strukture
  70. Diviziona organizaciona struktura
  71. Matrična organizaciona struktura
  72. Projektna organizaciona struktura
  73. Organizacija hotela
  74. Oblast smeštaja
  75. Gastronomska oblast
  76. Instrumenti ustrojstva – organizacije
  77. Organizacija sprovođenja (odvijanja) procesa u hotelu
  78. Regrutovanje personala, izbor i uključivanje radnika u proces rada
  79. Interno i eksterno regrutovanje personala
  80. Izbor personala – osoblja
  81. Angažovanje i uključivanje primljenog osoblja u radnu sredinu osoblja
  82. Fleksilibizacija radnog vremena i angažovanje radnika u različitim radnim oblastima
  83. Pojam i definisanje funkcije rukovođenja (liderstva) u hotelskim preduzećima
  84. Postavka stav rukovođenja
  85. Stilovi rukovođenja
  86. Definisanje, ciljevi i zadaci rukovođenja personalom
  87. Motivacija personala i način rukovođenja
  88. Optimalna angažovanost kao cilj motivacionog procesa
  89. Faktori koji utiču na motivaciju
  90. Izbegavanje grešaka pri rukovođenju u procesu motivacije
  91. Komunikacija u funkciji rukovođenja hotelskim preduzećima
  92. Konflikti u hotelskim preduzećima
  93. Vrste kontrola u hotelskim preduzećima
  94. Standardi u hotelijerstvu
  95. Standardi hotelskih objekata za smeštaj
  96. Standardi hrane u hotelijerstvu
  97. Internacionalna kategorizacija u hotelijerstvu
  98. Kategorizacija hotela u Srbiji
  99. Informacioni sistem u službi kontrole
  100. Pojam, definisanje i razvojne faze hotelskog marketinga
  101. Koraci za pripremu i postavljanje marketing miks-a
  102. Sticanje informacija o tražnji, podaci o hotelu, informacije o konkurenciji i životnoj sredini
  103. Sekundarna istraživanja
  104. Primarna istraživanja
  105. Eksterni izvori informacija
  106. Interni izvori informacija
  107. Utvrđivanje marketinških ciljeva
  108. Formulisanje marketinških strategija
  109. Strategija tržišnih polja
  110. Strategija tržišnog impulsa
  111. Strategije segmentacije tržišta
  112. Tržišno - oblasna strategija
  113. Instrumenti marketing miks-a hotelskih preduzeća
  114. Formiranje proizvoda – uslužnog programa hotelskog preduzeća
  115. Cena kao istrument marketing miks-a
  116. Politika cena i uslova plaćanja
  117. Promocija kao istrument marketing miks-a
  118. Reklama
  119. Hotelski prospekti
  120. Unapređenje prodaje
  121. Javnost rada hotelskog preduzeća – hotela
  122. Direktna prodaja internim i ekstenirn načinom prodaje
  123. Indirektna prodaja
  124. Turoperatori – organizatori putovanja i turističke agencije
  125. Prodaja preko lokalnih, nacionalnih i internacionalnh CRS i GDS
  126. Onlajn prodaja
  127. Prodaja preko rezervacionih sistema dobrovoljnih međunarodnih hotelskih lanaca
  128. Turistička organizacija
  129. Kontrola marketinga u hotelskim preduzećima
  130. Problemi troškova u hotelijerstvu
  131. Koriščenje informacija iz poslovnog računovodstva za odlučivanje o upravljanju troškovima
  132. Vrste troškova
  133. Mesto troška u hotelu
  134. Nosioci troškova u hotelu
  135. Upotreba kalkulacionih postupaka
  136. Kalkulacioni postupci za formiranje cene gastronomskih usluga
  137. Jednostavna dodatna kalkulacija
  138. Diferencirana dodatna kalkulacije
  139. Početna kalkulacija
  140. Kalkulacija pomoću faktora
  141. Prime – cost postupak
  142. Kalkulacija smeštajnih usluga
  143. Diviziona kalkulacija
  144. Aranžmanska kalkulacija
  145. Primena obračuna i pokrivanja troškova kod donošenja poslovnih odluka
  146. Odluka o sopstvenoj produkciji ili uz angažovanjesa strane
  147. Odluka o produženju radnog vremena ili proširenju ponude
  148. Odluka o direktnom ili indirektnom načinu prodaje
  149. Prelomna tačka (Break even point)