UPRAVLJANJE KVALITETOM TURISTIČKIH USLUGA
dr Maja Ćosić
izdanje udžbenika 2007.godina
I deo- Razlike između proizvoda i usluga i uticaj na upravljanje kvalitetom turističkih usluga
- Turističke usluge u formi osnovnih, formalnih i uvećanih elemenata
- Definisanje kvaliteta turističkih usluga
- Koje grupe definicija kvaliteta postoje prema fokusu na koji je usmereno definisanje pojma kvaliteta?
- Evolucija koncepata kvaliteta
- Koji su osnovni uzroci doveli do „ofanzive“ kvaliteta u turizmu?
- Najvažniji razlozi za primenu koncepta kvaliteta u turizmu?
- Razlikovanje pristupa upravljanju kvalitetom kod uslužnih delatnosti u odnosu na proizvodne delatnosti
- Struktura kvaliteta u turizmu
- Pouzdanost kao determinanta kvaliteta
- Sigurnost kao determinanata kvaliteta
- Emapatija kao determinanta kvaliteta
- Sposobnost reagovanja kao determinanta kvaliteta
- Opipljivost kao determinanta kvaliteta
- Determinante kvaliteta za percipiran visok kvalitet usluga po Grunrisu
- Determinante kvaliteta relevantne za makro nivo upravljanja u turizmu
- Tehničke dimenzije kvaliteta turističkih usluga
- Funkcionalne dimenzije kvaliteta turističkih usluga
- Nivoi ispoljavanja atraktivnog kvaliteta
- Šta podrazumevaju očekivanja kod SERVQUAL-a?
- Šta je SERVQUAL i kakva je njegova struktura (od kojih se osnovnih delova sastoji)?
- Svrha SERVQUAL istraživanja i metodološka ograničenja
- Uloga potrošaca u isporuci turističkih usluga
- Učešće potrošača u potencijalnoj fazi pružanja turističkih usluga
- Ucešće potrošača u procesnoj fazi pružanja turističkih usluga
- Ucešće potrošača u fazi rezultata turističkih usluga
- Model nastajanja zadovoljstva potrošača
- Faktori koji se odnose na ponuđača usluga a koji utiču na nastajanje očekivanja potrošaca/turista
- Faktori koji se odnose na potrošača a utiču na nastajanje očekivanja
- Stepeni zadovoljstva turista u odnosu na njihova očekivanja
- Gap analiza, konceptualni model, struktura
- Gap 1, razlozi nastajanja i mogućnosti minimiziranja
- Gap 2, uzroci nastajanja i mogućnosti minimiziranja
- Gap 3, uzroci nastajanja i mogućnosti minimiziranja
- Gap 4, uzroci nastajanja i mogućnosti minimiziranja
- Gap 5, uzroci nastajanja i mogućnosti minimiziranja
- Tehnički upravljački pristupi
- Strukturni pristupi upravljanju kvalitetom
- Kulturno orijentisani pristupi upravljanju kvalitetom
- Procesni pristupi upravljanju kvalitetom turističkih usluga
- Sadržaj koncepta TQM u turizmu
- Barijere u primeni TQM
- Ključne komponente TQM
- Kuća totalnog kvaliteta turističkih usluga
- Satisfakcija potrošaca kao stub kuće kvaliteta
- Kontinuirano unapređenje kao stub kuće kvaliteta
- Odlučivanje na osnovu činjenica kao stub kuće kvaliteta
- Uvažavanje ljudi kao stub kuće kvaliteta
- Kamen temeljac i temelji kuće kvaliteta
- Krov kuće kvaliteta
- Implementacija TQM
- Načela TQM u turizmu
- Faze u primeni TQM u turizmu
- Liderstvo kao faza procesa upravljanja kvalitetom u turizmu
- Programi obuke zaposlenih kompanije Marriott
- Organizacija kao faza procesa upravljanja kvalitetom u turizmu (konceptualni okvir funkcije kvaliteta)
- Kaizen versus TQM i menadžmentu inovacijama
- Model TQM prema EFQM
- Malkolm Baldrige National Quality Award
- Projekat Privredne komore Beograda „Beogradski kvalitet“
- Švajcarske nagrade za kvalitet u turizmu
- Osnovni ciljevi i elementi ISO standarda
- Uloga i cilj standarda ISO 9001 i ISO 9004
- Principi menadžmenta kvalitetom prema ISO 9000
- Faze u primeni menadžmenta kvalitetom prema ISO 9000
- Elementi modela menadžmenta kvalitetom zasnovanog na procesima
- Dokumentaciona osnova u poslovniku o kvalitetu
- Koje su najvažnije aktivnosti stalnog poboljšavanja?
- Aspekti za razvijanje uspešnog sistema kvaliteta prema ISO 9004
- Merenje i monitoring satisfakcije potrošača na osnovu ISO 9004
- Najvažnije koristi kroz primenu standarda ISO 9004
- Struktura EMS prema ISO 14001
- Principi rukovođenja najvišeg rukovodstva pri uvođenju ili poboljšavanju EMS
- Potencijalne koristi od uvođenja EMS
- Struktura upitnika za uvođenje ISO 14001 standarda
- Međunarodni vodeći principi za zaštitu životne sredine
- Tipovi preduzetnika u odnosu na eko-menadžment
- Tipovi preduzeća u odnosu na eko-menadžment
- Aktivnosti eko-menadžmenta po aspektima poslovanja u turističkom preduzeću
- Ekološki orijentisan marketing miks organizatora putovanja
- Šta je bencmarking i u čemu se sastoji njegova uloga i značaj?
- Razlozi za primenu bencmarkinga
- Koraci u primeni bencmarkinga
- Kriterijumi za izbor partnera za bencmarking
- Interni bencmarking
- Konkurentski bencmarking
- Funkcionalni (generički) bencmarking
- Ključne koristi od bencmarkinga
- Specificne vrste bencmarkinga u turizmu
- AHP kao metoda konkurentskog bencmarkinga
- Ključna područja bencmarkinga u turizmu
- Strategija kastomizacije turističkih usluga
- Vrste kastomizacije
- Primeri kastomizacije u turističkoj industriji
- Osnove za pozicioniranje u turizmu
- Primeri različitih strategija za pozicioniranje u turizmu
- Strategije repozicioniranja u turizmu
- Sadržaj i značaj kontrole kvaliteta u turizmu
- Elementi sistema kontrole
- Koraci u kontroli kvaliteta u turizmu
- Marketing kontrola kvaliteta
- Vrste kontrole u odnosu na vreme realizacije
- Obezbeđivanje kvaliteta turističkih usluga kroz kontrolni sistem
- Revizija marketing aktivnosti u sistemu kontrole kvaliteta
- Uloga i znacaj reklamacija u sistemu kontrole kvaliteta turističkih preduzeća
- Tipovi potrošača/turista u odnosu na nacin upucivanja reklamacija
- Koje korake obuhvata dizajniranje sistema upravljanja reklamacijama
- Blueprinting turističkih usluga
- Osnovni koraci u građenju blueprintinga turističkih usluga
- Strategije oporavka turističkih usluga