POSLOVANJE HOTELSKIH PREDUZEĆA
dr Georgi Genov, Jevic Goran MA
( za generaciju koja je slušala PHP 2012/2013)- Pojam i definisanje hotelijerstva u ugostiteljskoj delatnosti
- Diferenciranje i strukturalna obeležja hotelskih preduzeća
- Privredno ekonomski princip
- Klasifikacija hotelskih subjekata
- Vlasnički odnosi u hotelskim preduzećima
- Veličina hotelskih preduzeća
- Stepen koncentracije u hotelijerstvu
- Mesto – lokacija hotela
- Period rada hotela
- Veza hotela sa prevoznim sredstvima
- Obim i standardi proizvodnosti
- Klasifikacija na osnovu vrste delatnosti
- Pojam i definisanje hotela
- Tipovi smeštajnih objekata – hotela
- Funkcije hotela: Proizvodna funkcija, funkcija trgovine funkcije klasične usluge
- Uslužni program hotela
- Usluge smeštaja
- Gastronomske usluge
- Sporedne – komplementarne usluge
- Usluge kongresnog turizma
- Karakteristike hotelskih usluga
- Samostalno/nezavisno hotelijerstvo
- Međunarodni hotelski lanci
- Dobrovoljni hotelski lanci – kooperacije
- Korporativni hotelski lanci
- Razvoj događanja na hotelskom tržištu (trendovi)
- Segmentacija tržišta i politika marke (brenda)
- Franšizing kao strategija rasta i razvoja hotelskih preduzeća
- Franšizni odnosi u hotelijerstvu – obavezni program
- Prednosti za davaoce i korisnike franšize
- Posledice za davaoce i korisnike franšize
- Ugovor/sporazum o franšizi
- Ugovor o menadžmentu i menadžment kompanije u hotelijerstvu
- Pojmovno određenje menadžmenta
- Menadžment kao skup ljudi (menadžera)
- Menadžment kao proces obavljanja menadžerskih funkcija
- Menadžment kao nauka i/ili veština
- Menadžment kao profesija
- Definisanje hotelskog menadžmenta
- Nivoi menadžmenta u hotelijerstvu
- Podsistemi menadžmenta u hotelijerstvu
- Odgovornost između nivoa hotelskog menadžmenta
- Menadžeri u hotelijerstva ( pojam definicija i karakteristike menadžera u hotelijerstvu)
- Tipovi planova u hotelijerstvu
- Vizija (elementi vizije) hotelijerskog preduzeća – hotela
- Misija (elementi i sadržaj misije) hotelskog preduzeća – hotela
- Ciljevi hotelskog preduzeća
- Politika hotelskog preduzeća – hotela
- Procedure u hotelskom preduzeću – hotelu
- Pravila u hotelskom preduzeću – hotelu
- Definisanje zadataka u hotelskom preduzeću
- Vrste planova prema predmetu planiranja, organizacionoj strukturi i resursima hotelskih preduzeća
- Vrste planova prema organizacionoj strukturi hotelskih preduzeća
- Vrste planova prema resursima hotelskih preduzeća
- Planiranje potreba za personalom u hotelskim preduzećima
- Klasifikacija u procesima menadžmenta personala
- Vrste potreba za personalom u hotelskim preduzećima
- Osnovna potreba angažovanja personala
- Potreba angažovanja personala u zavisnosti od popune kapaciteta hotela
- Rezervne potrebe za personalom
- Zamena, dodatne potrebe i potreba otpuštanja personala
- Ustanovljavanje (proračunavanje) kvantitavnih potreba
- Izračunavanje kvalitativnih potreba za personalom
- Vremensko planiranje potreba za personalom
- Povezanost funkcije planiranja i kontrole
- Organizaciona struktura hotelskih preduzeća
- Linijski sistem organizacione strukture
- Funkcionalni sistem organizacione strukture
- Štabni sistem organizacione strukture
- Diviziona organizaciona struktura
- Matrična organizaciona struktura
- Projektna organizaciona struktura
- Organizacija hotela
- Oblast smeštaja
- Gastronomska oblast
- Instrumenti ustrojstva – organizacije
- Organizacija sprovođenja (odvijanja) procesa u hotelu
- Regrutovanje personala, izbor i uključivanje radnika u proces rada
- Interno i eksterno regrutovanje personala
- Izbor personala – osoblja
- Angažovanje i uključivanje primljenog osoblja u radnu sredinu osoblja
- Fleksilibizacija radnog vremena i angažovanje radnika u različitim radnim oblastima
- Pojam i definisanje funkcije rukovođenja (liderstva) u hotelskim preduzećima
- Postavka stav rukovođenja
- Stilovi rukovođenja
- Definisanje, ciljevi i zadaci rukovođenja personalom
- Motivacija personala i način rukovođenja
- Optimalna angažovanost kao cilj motivacionog procesa
- Faktori koji utiču na motivaciju
- Izbegavanje grešaka pri rukovođenju u procesu motivacije
- Komunikacija u funkciji rukovođenja hotelskim preduzećima
- Konflikti u hotelskim preduzećima
- Vrste kontrola u hotelskim preduzećima
- Standardi u hotelijerstvu
- Standardi hotelskih objekata za smeštaj
- Standardi hrane u hotelijerstvu
- Internacionalna kategorizacija u hotelijerstvu
- Kategorizacija hotela u Srbiji
- Informacioni sistem u službi kontrole
- Pojam, definisanje i razvojne faze hotelskog marketinga
- Koraci za pripremu i postavljanje marketing miks-a
- Sticanje informacija o tražnji, podaci o hotelu, informacije o konkurenciji i životnoj sredini
- Sekundarna istraživanja
- Primarna istraživanja
- Eksterni izvori informacija
- Interni izvori informacija
- Utvrđivanje marketinških ciljeva
- Formulisanje marketinških strategija
- Strategija tržišnih polja
- Strategija tržišnog impulsa
- Strategije segmentacije tržišta
- Tržišno - oblasna strategija
- Instrumenti marketing miks-a hotelskih preduzeća
- Formiranje proizvoda – uslužnog programa hotelskog preduzeća
- Cena kao istrument marketing miks-a
- Politika cena i uslova plaćanja
- Promocija kao istrument marketing miks-a
- Reklama
- Hotelski prospekti
- Unapređenje prodaje
- Javnost rada hotelskog preduzeća – hotela
- Direktna prodaja internim i ekstenirn načinom prodaje
- Indirektna prodaja
- Turoperatori – organizatori putovanja i turističke agencije
- Prodaja preko lokalnih, nacionalnih i internacionalnh CRS i GDS
- Onlajn prodaja
- Prodaja preko rezervacionih sistema dobrovoljnih međunarodnih hotelskih lanaca
- Turistička organizacija
- Kontrola marketinga u hotelskim preduzećima
- Problemi troškova u hotelijerstvu
- Koriščenje informacija iz poslovnog računovodstva za odlučivanje o upravljanju troškovima
- Vrste troškova
- Mesto troška u hotelu
- Nosioci troškova u hotelu
- Upotreba kalkulacionih postupaka
- Kalkulacioni postupci za formiranje cene gastronomskih usluga
- Jednostavna dodatna kalkulacija
- Diferencirana dodatna kalkulacije
- Početna kalkulacija
- Kalkulacija pomoću faktora
- Prime – cost postupak
- Kalkulacija smeštajnih usluga
- Diviziona kalkulacija
- Aranžmanska kalkulacija
- Primena obračuna i pokrivanja troškova kod donošenja poslovnih odluka
- Odluka o sopstvenoj produkciji ili uz angažovanjesa strane
- Odluka o produženju radnog vremena ili proširenju ponude
- Odluka o direktnom ili indirektnom načinu prodaje
- Prelomna tačka (Break even point)