Visoka turistička škola strukovnih studija Beograd
  
Škola
Opšte
Savet Škole
Nastavnici
Osoblje
KUD
Sportsko društvo
Humanitarne akcije
Foto album
Akreditacija
Javne nabavke
Informator o radu
Lokacija
Kontakt
Nastava
Nastavni plan
Predmeti
Raspored nastave
Konsultacije
Nagrađeni studenti
Ispitna pitanja
Literatura
Stručna praksa
Specijalizacija
Predmeti
Raspored nastavnika po predmetima
Uslovi upisa
Upis 2019 / 20
Pripremna nastava
Uslovi upisa
Dokumenta za prijavu
Kalendar upisa
Pitanja za prijemni
Literatura za prijemni
Testovi sa rešenjima
English
Our Students in Bamberg
Visoka turistička škola strukovnih studija
Beograd
Aktuelna dešavanja

Događanja u VTŠ

Studenti VTŠ u poseti Narodnom muzeju i Galeriji SANU

Studenti prve godine odseka Visoka turistička škola, u okviru predmeta Kulturno nasleđe i turizam, posetili su Narodni muzej, gde su uz stručno vođenje obišli zbirke praistorije, antike i srednjeg veka. Nakon toga, u Galeriji SANU, posetili su izložbu ''Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenica – drevnost, postojanost, savremenost," kao interaktivnu postavku koja kombinuje originalne artefakte i konvencionalne eksponate sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama.

VISOKA TURISTIČKA ŠKOLA OBELEŽILA SLAVU SV. SIMEONA MIROTOČIVOG I DAN ŠKOLE

U prisustvu predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavnika diplomatskog kora, turističke privrede i medija, kolega sa Akademije strukovnih studija Beograd (ASSB) i drugih visokoobrazovnih ustanova iz zemlje, odsek Visoka turistička škola ASSB, obeležio je svoju slavu svetog Simeona Mirotočivog, ujedno i Dan Škole. Ovom prilikom, tradicionalno, uručene su i diplome svršenim studentima.

Promocija filma Gročanske priče i gostujuća predavanja iz predmeta Kulturno nasleđe

Visoka turistička škola organizovala je u četvrtak 20.februara 2020. promociju dokumentarno-turističkog filma Gročanske priče i gostujuća predavanja o kulturnom nasleđu na teritoriji gradske opštine Grocka. Film Gročanske priče, autora Nebojše Ilića Ilketa, reditelja iz Vlasotinca, snimljen je 2019. godine i u njemu su učestvovali studenti i profesori Visoke turističke škole. Film je nagrađen nagradom studenata Visoke turističke škole na Festivalu turističkog i ekološkog filma Silafest 2019. Autor filma Nebojša Ilić Ilke obratio se prisutnima i zahvalio na višegodišnjoj saradnji. Prisutnima su se obratili i profesori Visoke turističke škole dr Milina Kosanović i dr Bojana Plemić koje su i organizovale ovaj događaj. Arheolog Dragan Janković, kustos Muzeja grada Beograda, održao je predavanje o Vinčanskoj kulturi, a Zorica Atić, istoričar umetnosti i direktor Centra za kulturu Grocka, predstavila je kulturno nasleđe ove beogradske opštine sa posebnim osvrtom na Kasno rimsku grobnicu u Brestoviku. Predavanju su pored brojnih studenata, profesora i rukovodstva Visoke turističke škole prisustvovali i predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović sa saradnicima, Direktor Centra za kulturu Vlasotince Boban Dimitrijević, kao i gosti iz sveta kulture i filma.

Kreativna radionica: kaligrafija i umetnost pisanja u marketingu

Gostujući predavač, vrhunski majstor kaligrafije i profesor na Univerzitetu u Teheranu, Iran, prof. Mohsen Ebrahimi održao je 11. februara 2020. na času Marketing u turizmu za studente VTŠ kreativnu radionicu: Kaligrafija i umetnost pisanja u marketingu. Prof. Ebrahimi je naglasio: “Pismo je jedan od najvećih Božijih darova čoveku”, i upoznao je prisutne sa sredstvima i tehnikama rada u kaligrafiji. Studenti su imali priliku da prošire svoja saznanja o dugoj tradiciji kulture iz davnih vremena Persije i savremenoj umetnosti kaligrafije. U praktičnom radu mogli su i sami, uz instrukcije prof. Ebrahimija, da nauče da ispišu svoja imena arapskim kaligrafskom pismom i da svoje radove zadrže kao vredan suvenir.

Kretaivna radionica deo je programa međunarodne akademske saradnje VTŠ sa Kulturnim centrom IR Irana, a u okviru Izložbe iranske kaligrafije u Biblioteci grada Beograda od 10. do 15. februara 2020., koja je praćena kreativnim radionicama umetnika. Realizaciju programa su podržali Ministarstvo kulture i informacija Republike Srbije i Udruženje građana Kultura ćirilice, na čelu sa gospodinom Ivanom Stratimirovićem, kroz projekt: Međunarodna izložba kaligrafije i prikazivanje lepote slova raznih naroda i raznolikih kultura.

PRIMER NAJBOLJE PRAKSE IZ PREDUZETNIŠTVA U TURIZMU: STARI ZANATI I IZRADA SUVENIRA UDRUŽENJE „ZDRAVO ŽIVO“

Dana 6. decembra 2019. godine, u okviru predmeta Preduzetništvo u turizmu, Dejan Milosavljević iz udruženja Zdravo živo i Naše ruke, sa svojim saradnicama, predstavio je svoja iskustva kada je reč o preduzetništvu u turizmu. U interakciji sa studentima treće godine i uz prezentaciju svojih proizvoda i načina rada, članovi udruženja podelili su svoja sećanja i iskustva o počecima, idealima, problemima, ponekim promašajima, ali naposletku i o uspesima zbog kojih nisu odustali od ideje o preduzetništvu. Na taj način, ohrabrili su i studente naše škole da preuzmu inicijativu u svoje ruke i da hrabro donose odluke o svom životu.

Udruženje „Zdravo živo“ je osnovano 2005. godine i do sada je okupilo preko pet stotina zanatlija, a u svojoj ponudi ima preko tri hiljade artikala i prepoznato je kao jedno od vodećih preduzetnika u ovoj oblasti očuvanja starih zanata i izrade suvenira na tradicionalan način.
Udruženje „Zdravo živo“ je osnovano 2005. godine i do sada je okupilo preko pet stotina zanatlija, a u svojoj ponudi ima preko tri hiljade artikala i prepoznato je kao jedno od vodećih preduzetnika u ovoj oblasti očuvanja starih zanata i izrade suvenira na tradicionalan način.

Udruženje ima za cilj da stare zanate sačuva od zaborava i da ih prikaže što većem broju ljudi, ne samo kod nas, već i u inostranstvu. „Zdravo živo“ želi da svoje proizvode plasira turističkim organizacijama u Srbiji, kao i preduzećima koja imaju potrebe za kvalitetnim tradicionalnim i modernim poklonima za svoje saradnike i poslovne partnere. Otvorili su i Dućan Zdravo-Živo koji je nastao kao rezultat razmišljanja o tome na koji način bi mogle da se sačuvaju i predstave naše tradicionalne vrednosti, vrednosti srpskog kulturnog i stvaralačkog nasleđa https://www.zdravozivo.com/srpski/o-nama.html

Svečani prijem novih studenata

U utorak, 1. oktobra 2019. godine, u prostorijama Visoke turističke škole, organizovan je svečani prijem novih studenata. Naši zaposleni i studenti vam još jednom žele srdačnu dobrodošlicu na Visoku turističku školu!

VISOKATURISTIČKA ŠKOLA NA SILAFEST-U 2019.

Film “What to do in Belgrade” britanskog autora Džulijana MekDonela dobitnik je Grand prija, najvrednije nagrade na jedanaestom po redu Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019” u Velikom Gradištu.

Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na ovim prostorima, početkom septembra, okupila je desetine, režisera, producenata i drugih stvaraoca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade. Od 196 pristiglih filmova selekciona komisija je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 57 najboljih ostvarenja. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu dao je i predsednik žirija dr Terens Kliford Amos, Evropski konsultant u oblasti visokog obrazovanja, gostujući predavač na brojnim svetskim univerzitetima i predsednik „21st Century Filmworks Ltd”.

Visoka turistička škola jedan je od suorganizatora Međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma – Silafest, od njegovog osnivanja 2008. godine. Festival se održava svake godine u Velikom Gradištu, na obali Dunava. Pored profesora, u organizaciji i realizaciji ovog festivala učestvuju i studenti Visoke turističke škole.

Ovaj festival je prilika za studente škole da, tokom sedam dana, upoznaju najnovija svetska dostignuća u oblasti turističkog i ekološkog filma, ali i da ostvare lične kontakte s režiserima, producentima, turističkim stvaraocima, novinarima i direktorima srodnih festivala iz celog sveta. Pored glavnih nagrada, ustanovljena je i specijalna nagrada koju studenti Visoke turičke škole dodeljuju ostvarenjima koja su na njih ostavila najbolji utisak. Ovogodišnja nagrada studenata otišla je u ruke režisera Nebojše Ilića za film “Gročanske priče”.

SILAFEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu koji se održavaju u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Istanbulu i dr.

Filmski režiseri iz Velike Britanije i Indije održali predavanje na Visokoj turističkoj školi

U sredu, 11. septembra, 2019. godine studentima Visoke turističke škole predavanja su održali bri-tanski režiser Džulijan MekDonel i Šubra Vandit, režiser iz Indije.

MekDonel je studentima govorio o novim pristupima snimanju turističkih filmova u svetu, nakon čega je emitovan njegov autorski film “What to do in Belgrade” koji je osvojio Grand pri, najprestižniju nagradu, na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019”. Tokom dvadesetominutnog filma, snimljenog u sve popularnijoj formi tzv. gerila marketinga, autor kreće u Beograd da se uveri da li je ovaj grad zaista onakav kakvim je prikazan u filmovima i drugim medijima širom sveta. MekDonel, zajedno sa svojom prijateljicom Jelicom Petrović, studentom Visoke turističke škole, upoznaje Beograd kao čudesnu i raznoliku turističku destinaciju, vrlo prijatne atmosfere i gostoljubivih ljudi.

Šubra Vandit, indijski režiser i član ovogodišnjeg međunarodnog žirija Silafesta, studentima je održao predavanje na temu “Turistički promotivni film i harmonizacija kulturoloških osobenosti u turizmu”, prezentujući im jednu od najvažnijih globalnih tema u turizmu.

USPOSTAVLJENA SARADNJA SA DŽEĐANG KOLEDŽOM IZ NR KINE

Akademija strukovnih studija Beograd u čijem sastavu se nalaze bivše visoke strukovne škole za hotelijerstvo, turizam i zdravstvo ugostile su ove nedelje petočlanu delegaciju sa Džeđang Koledža za turizam iz pokrajine Hangdžou, NR Kine. Ova zvanična poseta rezultat je potpisivanja Memoranduma o saradnji iz decembra 2018. godine između bivše Visoke hotelijerske škole iz Beograda i Koledža Džeđang iz NR Kine. Potpisivanjem Pisma o namerama u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, ove dve institucije su započele prvu fazu buduće saradnje koja obuhvata otvaranje Kancelarije za srpsko-kinesku saradnju u oblasti hotelijerstva, turizma i zdravstvenog tuizma čija će osnovna delatnost biti razmena studenata i profesora, stručna praksa, rad na zajedničkim projektima, organizovanje zajedničkih konferencija, kongresa i časopisa, kao i saradnju u oblasti kulture. Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Ambasade NR Kine, Akademija strukovnih studija Beograd i Koledž za turizam Džeđang uspostaviće proces unapređivanja kadrova iz oblasti hotelijerstva, gastronomije, turizma i zdravstvenog turizma. Ovo je još jedan od dokaza da je odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS vezana za proces transformacije visokih strukovnih škola u Srbiji u akademije strukovnih studija bila celishodna i da već daje, na internacionalnom nivou, prepoznatljive pozitivne rezultate. U novoformiranoj Akademiji, zajedničko korišćenje svih materijalnih, a posebno kadrovskih resursa, obezbedilo je početak ozbiljne buduće saradnje sa jednom velikom i nama prijateljskom zemljom kao što je NR Kina.

Turističko vođenje-terenske vežbe

U sklopu predviđenih terenskih vežbi iz predmeta Turističko vođenje, studenti III godine koji slušaju ovaj izborni predmet učestvovali su, 26. maja, na posebnoj interpretativnoj pešačkoj turi „Razgledanje gradskog istorijskog jezgra i spomeničke celine Knez Mihailove ulice“. Demonstraciju specifične vrste turističkog vođenja izveo je profesionalni vodič Zoran Ilić. Studenti su imali priliku da ovaj deo Beograda upoznaju kroz zanimljivu priču o objektima, ljudima i događajima protkanu neobičnim detaljima i anegdotama. Tura je započela kod Trga Republike i završila u blizini današnje Biblioteke grada Beograda. U pratnji studenata bili su i predmetni nastavnik dr Branislav Rabotić, kao i saradnik na predmetu Goran Jević, MA.

Dan Italije u Visokoj turističkoj školi

Prezentacijom kulturno-istorijskog nasleđa i prirodnih lepota svoje zemlje, njegova ekselencija Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije i Davide Skalmani, direktor Italijanskog Instituta za kulturu i savetnik za kulturu u ambasadi ove zemlje, otvorili su, u četvrtak, 16. maja, manifestaciju Dan Italije u Visokoj turističkoj školi iz Beograda.

Terenske vežbe - Turističko vođenje

Studenti III godine koji slušaju predmet Turističko vođenje imali su, u subotu 23. marta 2019. godine, terenske vežbe u vidu celodnevnog autobuskog izleta za Smederevo.

PROMOCIJE KNJIGE “TAJNA SE ZOVE ERIH ŠLOMOVIĆ” U VISOKOJ TURISTIČKOJ ŠKOLI IZ BEOGRADA

U prostorijama Visoke turističke škole iz Beograda, u petak, 13. decembra, održana je promocija knjige “Tajna se zove Erih Šlomović” slovenačkih autora Leona Pogelšeka i Slavka Pregla. Pred velikim brojem poštovalaca likovne umetnosti, autori i poznati srpski novinar Milomir Marić, kao specijalni gost, predstavili su knjigu za koju smatraju da će zainteresovati stručnu, ali i širu, javnost za temu tržišta umetničkih dela i vrednih kolekcija slika. Istovremeno knjiga otkriva deo tajne rada talentovanih pojedinaca koji su tržište snabdevali vrhunskim falsifikatima, za koje su i procenitelji često tvrdili da su originalni radovi svetski poznatih slikara.

Mobilni internet i originalnost u turizmu – internacionalno takmičenje za studente visokih škola u Pekingu, Kina

U okviru nedavno potpisanog Sporazuma o akademskoj saradnji i razmeni predavača, stručnjaka za turizam i studenata Visoke turističke škole u Beogradu (VTŠ) i Univerziteta Union u Pekingu (UUP), Milenko Djurić, koordinator Centra za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju, učestvovao je, kao internacionalni ekspert i član žirija po pozivu, na završnoj ceremoniji ovogodišnjeg takmičenja za studente visokih škola u Kini - “Mobilni internet i originalnost u turizmu”.

U finalu, od preko sto prijavljenih timova, projekte je predstavilo 17 finalista - timova učenika visokih škola za studije turizma u Kini koji su prikazali visok nivo profesionalnosti, kreativnosti i stručnog znanja u kreiranju i primeni aplikacija za mobilne internet platforme i originalnost u prezentaciji turističke ponude Kine na svetskom turističkom tržištu.

Ovim je započela pripremna faza za uključivanje mentora projekta i studenata VTŠ u takmičenje “Mobilni internet i originalnost u turizmu”, koje će u 2019 imati internacionalni status, sa mogućim uključivanjem studenata turizma iz Srbije i drugih 16 gradova Centralne i Istočne Evrope. Predavači i studenati VTŠ imaju šansu da učestvuju u brojnim planiranim aktivnostima u okviru projekta “Balkanska turistička tura” u 2019. godini. Za određeni broj zainteresovanih studenata u okviru međunarodne razmene biće obezbeđene i stipendije za nastavak studiranja u Pekingu, u jednom semestru tokom 2019. godine, po principu reciprociteta.

Golbahar Hayati u poseti Visokoj turističkoj školi

U okviru saradnje sa Kulturnim centrom Ambasade IR Iran, Visoku turističku školu posetila je Golbahar Hayati, vlasnik i direktor Golbahar Artists Entrepreneur Cooperative Company.

Ovom prilikom, umetnica iz Irana, upoznala je studente Škole sa načinom izrade kolaža, tehnike po kojoj je poznata širom sveta.

PANEL DISKUSIJA “ZAJEDNO DO KVALITETNE INTERPRETACIJE NASLEĐA: NAUKA, OBRAZOVANJE I TURIZAM”

U završnici Evropske godine kulturnog nasleđa, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda organizovala je panel diskusiju pod nazivom “Zajedno do kvalitetne interpretacije nasleđa: nauka, obrazovanje i turizam” na kojoj su učestvovali stručnjaci, poput: Ljiljane Čerović iz Turističke organizacije Srbije, dr Ljiljane Rogač Mijatović sa Fakulteta dramskih umetnosti, Institut za pozorište, film, radio i televiziju, Bojane Ibrajter Gazibare ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, mr Maje Todorović iz Zavoda za proučavanje kulturnog nasleđa i dr Adama Crnobrnje ispred Narodnog muzeja iz Beograda i Srpskog arheološkog društva.

Saradnja VTŠ i organizacije International Youth Fellowship

Saradnja VTŠ i organizacije International Youth Fellowship Studenti Visoke turističke škole (VTŠ) učestvovali su u realizaciji događaja pod nazivom „Božićno čudo“ koji je održan u Beogradskom dramskom pozorištu u organizaciji International Youth Fellowship (IYF). Tom prilikom dogovorena je saradnja koja će, između ostalog, podrazumevati osnivanje ogranka YIF u Beogradu, što će studentima pružiti dodatne mogućnosti u oblasti međunarodne studentske razmene.

Studenti Visoke turističke škole u poseti hotelu Heritage

Grupa studenta treće godine je u okviru predmeta Poslovanje hotelskih preduzeća posetila beogradski hotel Heritage, kategorisan sa četiri zvezdice. Studenti su imali priliku da od direktora hotela Stevana Barovića i menadžera prodaje Marka Božića i Milice Nešković saznaju na koji način treba promovisati hotel u cilju privlačenja što većeg broja posetilaca i koji su najnoviji trendovi u direktnoj i indirektnoj prodaji smeštajnih kapaciteta.

Dragos Vasilescu, predstavnik Business & Hotel Management School iz Lucerna u Švajcarskoj posetio VTŠ

Dragos Vasilescu, predstavnik Business & Hotel Management School iz Lucerna u Švajcarskoj, posetio je Visoku turističku školu i tom prilikom predstavio studentima mogućnosti za studentsku razmenu i stručno usavršavanje u okviru internacionalne mobilizacije studenata.

Predstavnici Chonbuk National University iz Južne Koreje u poseti Visokoj turističkoj školi

Delegacija sa Chonbuk National University iz Južne Koreje posetila je Visoku turističku školu iz Beograda. Ovom prilikom studentima su predstavljene mogućnosti za međunarodnu saradnju i studentsku razmenu putem organizacije International Youth Fellowship.

Delegacija Univerziteta Union iz Pekinga posetila Visoku Turističku školu iz Beograda

Visoka delegacija Univerziteta Union iz Pekinga posetila je, u ponedeljak 15. oktobra, Visoku turističku školu iz Beograda. Ovom prilikom dogovorena je saradnja između ovih ustanova nakon čega je potpisan i Memorandum o razumevanju.

Potpisan memorandum o razumevanju između Univerziteta Union iz Pekinga i Visoke turističke škole

U prostorijama Visoke turističke škole iz Beograda, u ponedeljak 15. oktobra, potpisan je Memorandum o razumevanju između ove visokoškolske ustanove i Univerziteta Union iz Pekinga. Buduća saradnja podrazumevaće razmenu iskustava, rad na zajedničkim projektima, razmenu studenata i profesora, kao i akademski rad sa ciljem razvoja naučnih dostignuća iz oblasti turizma.

Održan BITCO 2018.

Četvrta Beogradska međunarodna konferencija iz oblasti turizma BITCO (Belgrade International Tourism Conference) održana je u petak, 23. marta 2018. godine u organizaciji Visoke turističke škole iz Beograda (VTŠ). Nakon što je direktor VTŠ, prof. dr Zoran Milenković, poželeo dobrodošlicu gostima, konferenciju je otvorio dr Miroslav Knežević, državni sekretar za turizam u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Visoka turistička škola obeležila Dan Svetog Simeona Mirotočivog

Verskom službom koju su održali sveštenici hrama Velikomučenika Dimitrija sa Novog Beograda, u petak, 26. februara, Visoka turistička škola obeležila je svoju slavu, Svetog Simeona Mirotočivog. Ovim povodom, VTŠ je upriličila i koktel na kome su se okupili brojni prijatelji Škole iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, stranih diplomatskih misija u Srbiji, drugih visokoškolskih ustanova, turističke privrede, medija...

Studenti VTŠ posetili Beogradski sajam turizma

Studenti Visoke turističke škole su tradicionalno organizovano posetili Beogradski sajam turizma u subotu 24.02.2018. godine. Istog dana, na poziv udruženja “Srbija za mlade” odabrani studenti su prisustvovali Belgrade Tourism Conference 2018 u Svečanoj sali u upravnoj zgradi sajma. Konferencija je imala za cilj da studente upozna sa iskustvima i znanjima o preduzetništvu u turizmu kroz primere iz prakse od strane stučnjaka iz različitih polja turističke industrije.

Studenti VTŠ na Gala večeri hotelijera

Najveća priznanja u hotelskoj industriji Srbije – „Ambasadori dobre usluge“ za 2017. godinu, dodeljena su na Gala večeri hotelijera, održanoj 15. decembra u beogradskom hotelu „Crowne Plaza“ u organizaciji redakcije časopisa „Turistički Svet“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. U realizaciji ove manifestacije učestvovali su i studenti Visoke turističke škole, koristeći ovu priliku da svoje teorijsko znanje primene u praksi.

Košarkaši VTŠ zauzeli drugo mesto u prvenstvu USSB

Košarkaški tim Visoke turističke škole (VTŠ) postigao je veliki uspeh osvojivši drugo mesto u prvenstvu, u jakoj konkurenciji svih beogradskih fakulteta i viših škola a u organizaciji Univerzitetskog sportskog saveza Beograda. U finalnoj utakmici koja je odigrana u hali košarkaškog kluba Žarkovo, VTŠ je izgubila od Visoke škole za informaciono komunikacione tehnologije rezultatom 41:37.

Otvorena izložba grafike u galeriji HAOS

Povodom pola veka svog postojanja Visoka turistička škola je u utorak, 17. oktobra ,u galeriji HAOS, otvorila izložbu radova nagrađenih autora sa prethodnih 10 održanih EX-YU konkursa za grafiku.

Dan Kipra Na Visokoj turističkoj školi

Dan Kipra Na Visokoj turističkoj školi Ambasador Kipra u Srbiji Konstantinos Eliades je izjavio danas u Beogradu kako „pitanje nije da li će, već kada će Srbija ući u Evropsku uniju.”

“Kipar od sveg srca podržava Srbiju na putu u Evropsku uniju. Željno čekamo dan kada će se Srbija pridružiti Uniji.” kazao je ambasador Eliades prilikom gostovanja na Visokoj turističkoj školi strukovnih studija iz Beograda (VTŠ).

Terenske vežbe iz Turističkog vođenja

Drugi deo terenskih vežbi za studente koji slušaju predmet Turističko vođenje izveden je 18. maja u vidu celodnevnog izleta autobusom za Suboticu i Palić. Studenti su imali priliku da se praktično upoznaju sa načinom organizacije i realizacije izletničkog aranžmana, kao i sa ulogom lokalnog turističkog vodiča. Pešačku turu u Subotici i na Paliću vodio je tamošnji turistički vodič Nemanja Mutić. On je studentima, sa velikim entuzijazmom, pokazivao i objašnjavao glavne atrakcije najvećeg grada severne Bačke, uz zanimljive priče iz svakodnevnog života. Po dolasku na Palić grupa je imala organizovani ručak u najstarijem restoranu „Mala gostiona“, a nakon toga i prigodno razgledanje uređenog parka i značajnijih objekata u blizini jezera. Na povratku za Beograd studenti su analizirali realizaciju pojedinih segmenata izleta. Terenske vežbe pratili su predmetni nastavnik Branislav Rabotić i saradnik Goran Jević.

Stručna tribina „Turistički kapaciteti u privrednom razvoju Srbije“

U organizaciji Visoke turističke škole (VTŠ) i časopisa Srpska ekonomija održana je stručna tribina na ovoj visokoobrazovnoj instituciji na temu „Turistički kapaciteti u privrednom razvoju Srbije“.

Studentima Škole i njihovim gostima, obratili su se prof dr. Zoran Milenković, direktor VTŠ, Pavle Đukić, predstavnik Turističke organizacije Srbije (TOS), Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne Asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), prof. dr Pero Petrović, naučni savetnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu, Bojan Mihajlović, predstavnik Agencije za konsalting PERITUM, Slavica Stamenić, doktorand na Fakultetu političkih nauka i mr Milenko Đurić, koordinator Centra za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju Visoke turističke škole.

Studenti VTŠ u poseti beogradskom hotelu HYATT

Studenti Visoke turističke škole su u sredu 03.05.2017. organizovano posetili beogradski hotel HYATT. Cilj obilaska je bio upoznavanje sa različitim odeljenjima i aspektima poslovanja kao i mogućnostima za obavljanje stručne prakse i zaposlenja. Posetu su organizovali i ispratili Maja Knežević asistent menadžer personala i obuke i Neda Savičević iz hotela Hyatt kao i profesor dr Marija Najdić i Goran Jević, MA sa Visoke turističke škole.

Dan Alžira na VTŠ

Turisti iz Srbije treba da upoznaju Alžir, „zemlju sa hiljadu lica“, kao što i Alžirci trebaju da prošire znanja o Srbiji, poručio je danas u Beogradu ambasador severnoafričke države Abdelhamid Šebšub, tokom predavanja studentima Visoke turističke škole.

Pored predavanja ambasadora Šebšuba, tokom manifestacije “Dan Alžira”, studenti VTŠ i njihovi gosti imali su prilike da uživaju u gastronomskim specijalitetima Alžira, ali i da pogledaju izložbu turističkih plakata o ovoj zemlji koja svojom prirodom, ali i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem zavređuje pažnju turista iz čitavog sveta.

Učenici i profesori Ekonomske škole iz Valjeva u poseti Visokoj turističkoj školi

Učenici i profesori Ekonomske škole iz Valjeva su 24.4.2017. godine bili u poseti Visokoj turističkoj školi. Nakon boravka u školi i upoznavanja sa njenim aktivnostima, organizovana je poseta hotelu Falkensteiner.

Poseta Veleučilištu u Karlovcu

Petočlana delegacija Visoke turističke škole iz Beograda, na čelu sa prof. dr Zoranom Milenkovićem, direktorom, posetila je svoje prijatelje sa Veleučilišta u Karlovcu povodom značajnog jubileja, 20 godina postojanja ove visokoobrazovne institucije iz Republike Hrvatske.

Sofia Lazaridou-"Promoting Greece Worldwide"

Direktor Nacionalne turističke organizacije Grčke (GNTO) za Srbiju, Sofia Lazaridou, pozvala je studente Visoke turističke škole (VTŠ) da svaki put iznova istraže ovu zemlju sa juga Evrope, s obzirom da uvek mogu da otkriju nešto novo. „Grčka ulaže velike napore u razvoj turizma i promociju na globalnom nivou“ istakla je Lazaridou tokom predavanja, studentima ove visokoobrazovne ustanove, na temu „Promoting Greece Worldwide".

Studenti na demonstracionoj turi „Knez Mihailova ulica“

U sklopu predviđenih terenskih vežbi iz predmeta Turističko vođenje, studenti III godine koji slušaju ovaj izborni predmet učestvovali su, 9. aprila, na posebnoj interpretativnoj turi „Razgledanje gradskog istorijskog jezgra i spomeničke celine Knez Mihailove ulice“. Demonstraciju specifične vrste turističkog vođenja izveo je profesionalni vodič gdin Zoran Ilić. Studenti su imali priliku da ovaj deo Beograda upoznaju kroz zanimljivu priču o zgradama, ljudima i događajima protkanu neobičnim detaljima i anegdotama. Tura je trajala oko 120 minuta, započela je na Trgu Republike i završila u blizini današnje Biblioteke grada Beograda. U pratnji studenata bili su i predmetni nastavnik dr Branislav Rabotić, kao i saradnik na predmetu Goran Jević, MA.

Košarkaši VTŠ zauzeli drugo mesto na „Kupu studenata Beograda“

Košarkaški tim Visoke turističke škole zauzeo je visoko drugo mesto na „Kupu studenata Beograda“, takmičenju koje se nalazi pod okriljem Univerzitetskog sportskog saveza Beograda (USSB).

Putevima drevne Persije

„Iran ima prizvuk starih istočnjačkih bajki, tajnovit je i zagonetan“ istakao je Đorđe Aranđelović, potpredsednik Društva srpsko-iranskog prijateljstva, tokom prezentacije svojih iskustava stečenih tokom boravka u kolevci drevne Persijske civilizacije, studentima Visoke turističke škole (VTŠ).

Studenti VTŠ na otvaranju nautičko-turističke sezone

Dolaskom rečnih kruzera „Tomas Hardi“ i „Vajking lif“ na Savsko pristanište Luke Beograd, otvorena je nautičko-turistička sezona u Beogradu. Gostima je upriličen svečani doček uz kulturno-umetnički program, ali i neizbežne pogaču, so i domaću rakiju.

Koncert Prvog ansambla AD „Novi Beograd“ VTŠ

Prohladno subotnje veče zagrejali su dlanovi oduševljene publike, koja je aplauzima ispraćala svaku od koreografija Akademskog društva „Novi Beograd“ Visoke turističke škole. Pred punom dvoranom Studentskog kulturnog centra Novi Beograd, publika je mogla da uživa u umetničkim performansama iz Šumadije, Bačke, juga Srbije, Banata, Srema, ali i Makedonije, Rumunije, Ukrajine...

Poseta studenata Muzeju istorije Jugoslavije

U okviru predmeta Nemački jezik studenti su sa predmetnim predavačem posetili Muzeju istorije Jugoslavije sa aktuelnom izložbom koja se bavi multikulturalnim uticajem dveju zemalja.

Predstavnici kompanije Turkish Airlines održali predavanje na VTŠ

„Kako je Turkish Airlines uspela da bude najbolja evropska aviokompanija tokom šest godina? Smatram da je ključna reč-usluga“ istakao je Mehmet Alagoz, direktor predstavništva ove Kompanije u Beogradu, tokom predavanja studentima Visoke turističke škole.

Predavanje Takahika Makina studentima VTŠ

„Japanski turisti vole da tokom godine koriste veći broj kratkih odmora i bezbednost im je veoma važna prilikom odabira destinacije“ istakao je Takahiko Makino, japanski stučnjak za turizam, tokom predavanja na temu „JICA tourism in Balkan region - Reaching to the Japanese Market” studentima Visoke turističke škole iz Beograda.

Sa ciljem promovisanja održivog razvoja turizma na tržištima u nastajanju, JICA (Japan International Cooperation Agency) je u Beogradu pokrenula projekat „Regional Tourism Promotion“ koji se odnosi na regiju Balkana, sa posebnim naglaskom na Srbiju, Albaniju i Crnu Goru. Na čelu projekta se, od 2016. godine, nalazi Takahiko Makino, ekspert JICA-e i savetnik nacionalnih turističkih organizacija Balkanske regije. Pre sadašnje pozicije, Makino je radio 8 godina pri organizaciji UNESCO na poslovima u oblasti menadžmenta održivog razvoja turizma i menadžmenta svetske kulturne baštine.

Poseta studenata VTŠ izložbi Pikasovih dela

Grupa od trideset studenata Visoke turističke škole, za jedno sa savojim profesorima, posetila je izložbu izabranih dela Pabla Pikasa u Kući Legata. Izložba pod nazivom „Pikaso-izbor dela iz ciklusa Volar Suit“ beogradskoj publici je omogućila da vidi 84 rada slavnog umetnika, kao i njegove tanjire, plakate i litografije. Posebnu vrednost izložbi daje retko izdanje Pikasove skicarke.

Visoka turistička škola obeležila Dan Svetog Simeona Mirotočivog

„Kada bi u nekoliko reči trebao da opišem Visoku turističku školu, one bi glasile: istorija, tradicija, znanje, kvalitet i postojanost“ istakao je prof. dr Zoran Milenković, direktor ove visokoškolske ustanove, tokom obeležavanja Dana Svetog Simeona Mirotočivog.

VTŠ na Sajmu turizma

Visoka turistička škola je imala zapažen nastup tokom 39. Sajma turizma u Beogradu, koji je održan u periodu od 23. do 26. februara 2017. godine. Smešten u halu 4, zajedno sa turističkim organizacijama, esnafskim udruženjima i hotelima Srbije, izložbeni prostor Škole obišao je veliki broj posetilaca Sajma.

Visoka turistička škola dobitnik Srebrne medalje za zasluge

Ukazom predsednika Republike Srbije (broj KOPR 79 od 9. februara 2017. godine) za zasluge i postignute rezultate u prosvetnoj delatnosti povodom 50 godina rada odlikovana je Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda Srebrnom medaljom za zasluge.

Studenti Visoke turističke škole u poseti hotelu Heritage

Grupa studenta treće godine je u petak 23. decembra u okviru predmeta Poslovanje hotelskih preduzeća posetila beogradski hotel Heritage, kategorisan sa četiri zvezdice. Studenti su imali priliku da od direktora hotela Stevana Barovića, menadžera prodaje Miloša Odanovića i marketing menadžera Milene Barović čuju na koji način treba promovisati hotel u cilju privlačenja što većeg broja posetilaca i koji su najnoviji trendovi u direktnoj i indirektnoj prodaji smeštajnih kapaciteta.

OTVARANJE IZLOŽBE X EX-YU KONKURSA ZA GRAFIKU

U Beogradu je, u petak 16. decembra, u galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije, otvorena izložba X EX-YU konkursa za grafiku na kojoj su izloženi grafički radovi stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije. Od ukupno 175 prispelih radova, pubika ima priliku da vidi 62 rada koje je žiri odabrao, među kojima su 34 dela iz kategorije akademskih grafičara i 28 radova iz studentske grupe. Izložbu je, kao specijalni gost, otvorio poznati srpski slikar i akademik Vladimir Veličković, koji je za ovu priliku doputovao iz Pariza, grada u kome živi i stvara.

Studenti VTŠ na stručnoj ekskurziji u Seresu i Solunu

Studenti Visoke turističke škole iz Beograda (VTŠ), zajedno sa svojim nastavnicima, učestvovali su u četvorodnevnom stručnom putovanju na sever Grčke, tokom kojeg su posetili gradove Seres i Solun, ali i imali priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u turizmu tokom 32. Međunarodnog sajma turizma i hotelijerstva „Philoxenia and Hotelia 2016.“

Poseta studenata iz Hrvatske

Kao sastavni deo, već tradicionalne, saradnje između dve visokoobrazovne ustanove, studenti i profesori Veleučilišta u Karlovcu (Republika Hrvatska), početkom novembra, bili su gosti svojih kolega sa Visoke turističke škole iz Beograda.

Promocija knjige „Grafika-posebna vrsta inteligencije“

Grafika, iako u prošlosti često zapostavljena i podređena u odnosu na dominantnije vidove umetnosti, nosi sa sobom niz specifičnosti koje joj omogućuju da istovremeno neguje tradicionalne likovne vrednosti i izazove savremenog trenutka što je čini likovno intrigantnim medijem, istakla je Olivera Vukotić, istoričar umetnosti, tokom promocije knjige „Grafika-posebna vrsta inteligencije“ održanoj sredinom oktobra u galeriji ULUS u Beogradu.

Visoka turistička škola na VIII Silafestu

Studenti Visoke turističke godine, osmu godinu za redom, učestvuju u organizaciji i realizaciji Festivala, a ustanovljena je i specijalna nagrada koju dodeljuju filmskom ostvarenju koje je ostavilo najjači utisak na njih. Ovogodišnji dobitnik studentske nagrade je Selvija Ferizović sa filmom „Peron“ u kojem, pored kulturno-istorijskog nasleđa Novog Pazara, na realističan način prikazuje i socijalne probleme mladih u Srbiji.

Studenti VTŠ na ARLEMM manifestaciji

Sa idejom da se svim slojevima društva, pre svega deci i mladima, približe prave kulturne vrednosti, u Arilju je održana manifestacija pod nazivom ARLEMM 2016. Ovaj kulturno edukativni događaj okuplja umetnike, profesore i predavače iz različitih oblasti muzičke umetnosti, od klasične i duhovne, do džeza. Posebna vrednost ARLEMM-a je u mogućnosti koju pruža mladim umetnicima da svoj talenat prikažu široj javnosti.

Studenti na terenskim vežbama: Šabac, spomen kompleks u Tekerišu i planina Cer

Studenti I godine Visoke turističke škole, 22. i 23. oktobra obavili su stručnu terensku nastavu u okviru predmeta Turistička geografija. Tom prilikom posetili su grad Šabac, spomen kompleks u Tekerišu i planinu Cer. U Šapcu se studentima obratio gradonačelnik Nebojša Zelenović, kao i predstavnik Turističke organizacije Šapca.

Studentima VTŠ dodeljeni sertifikati Amadeus kursa

Uspeh koji su studenti postigli na polaganju testa za rad u sistemu „Amadeus“ još jednom je pokazao ispravnost odluke Visoke turističke škole da svojim studentima kontinuinirano pruža dopunska znanja iz savremenog turizma, opšti je zaključak svih prisutnih tokom dodele sertifikata trećoj grupi studenata koji su dobili licencu za rad u ovom Globalnom distribucionom sistemu.

Studenti VTŠ na ekskurziji: Smederevo-Viminacijum-Srebrno jezero

U sopstvenoj organizaciji, krajem maja, grupa od oko 80 studenata Visoke turističke škole posetila je Smederevo, Viminacijum i Srebrno jezero. Prvo odredište stručne ekskurzije bilo je Smederevo sa tvrđavom koju je podigao despot Đurađ Branković i za čije vreme ovaj Grad postaje poslednja prestonica srednjovekovne Srbije, ujedno sedište njenog crkvenog i privrednog života. Smederevski grad, neuobičajene trouglaste osnove, bio je u svoje vreme jedna od najvećih srednjovekovnih tvrđava u Evropi.

Studentima VTŠ dodeljeni sertifikati Amadeus kursa

Uspeh koji su studenti postigli na polaganju testa za rad u sistemu „Amadeus“ još jednom je pokazao ispravnost odluke Visoke turističke škole da svojim studentima kontinuinirano pruža dopunska znanja iz savremenog turizma, opšti je zaključak svih prisutnih tokom dodele sertifikata drugoj grupi studenata koji su dobili licencu za rad u ovom Globalnom distribucionom sistemu.

STUDENTI NA TERENSKIM VEŽBAMA U SUBOTICI

Studenti III godine koji slušaju predmet TURISTIČKO VOĐENJE imali su terenske vežbe u vidu celodnevnog izleta za Suboticu i Palić. Tokom putovanja predmetni nastavnik objašnjavao im je način organizacije i izvođenja poludnevnih i celodnevnih izletničkih programa, a po dolasku u Suboticu grupu je prihvatio lokalni vodič Nemanja Mutić. On je studentima pokazivao i objašnjavao najvažnije atrakcije svoga grada (Gradska kuća, sinagoga, palata Rajhl, itd.) prožimajući tumačenje zanimljivim detaljima iz svakodnevnog života ovog dela Vojvodine. Nakon obilaska Subotice, razgledanje je nastavljeno na Paliću. U povratku za Beograd, studenti su komentarisali demonstraciju turističkog vođenja. Po njihovom mišljenju, pomenuti vodič je na najbolji način demonstrirao poznavanje svoga kraja, veštinu vođenja, smisao za interpersonalnu komunikaciju, kao i pozitivne lične osobine. U okviru programa studenti su imali i ručak u čuvenom palićkom restoranu ’Mala gostiona’ koji neprekidno posluje više od 160 godina! Osim predmetnog nastavnika i saradnika, grupu su pratila još dva nastavnika Visoke turističke škole. Ovaj vid terenskih vežbi polako postaje tradicija kada se radi o predmetu TURISTIČKO VOĐENJE.

Poseta Veleučilištu u Karlovcu

Studenti Visoke turističke škole (VTŠ), zajedno sa svojim profesorima, u periodu od 13. do 15. maja posetili su svoje kolege i prijatelje sa Veleučilišta u Karlovcu (Republika Hrvatska). Da bi ova, trodnevna, poseta bila što ugodnija pobrinuli su se ljubazni domaćini sa Veleučilišta na čelu sa dekanom, profesorom Brankom Wasserbauerom.

Studenti na demonstracionoj turi „Knez Mihailova ulica”

Studenti III godine koji slušaju predmet „Turističko vođenje“ imali su, u nedelju 8. maja, terenske vežbe u vidu interpretativne ture sa temom „Knez Mihailova ulica“. Studenti su bili podeljeni u dve grupe i obe je vodio jedan od doajena među turističkim vodičima Zoran Ilić. Studenti su imali priliku da upoznaju istorijsko jezgro glavnog grada Srbije kroz zanimljive priče i anegdote o objektima i ljudima nekadašnjeg Beograda. Tematika, sadržaj i, naročito, način realizacije ture naišli su na nepodeljeno odobravanje svih učesnika.

Studenti specijalističkih studija posetili hotel Falkensteiner Beograd

Studenti specijalističkih studija obišli su hotel Falkensteiner Beograd gde su imali priliku da se upoznaju sa poslovanjem hotela i čuju više o ovom hotelskom lancu koji ima svoje hotele u šest zemalja(Srbija, Hrvatska, Italija, Austrija, Slovačka, Češka). Domaćini studentima bili su Aleksandar Vasiljević, generalni direktor hotela i Branislav Bondžić, konsijerž hotela.

BITCO 2016.

Naučno saznanje i njegov transfer prema praksi predstavlja osnov za budući razvoj turizma u čemu proces kontinuiranog obrazovanja ima ključnu ulogu, opšti je zaključak stručne i naučne javnosti na upravo završenoj Beogradskoj međunarodnoj turističkoj konferenciji u organizaciji Visoke turističke škole (VTŠ) iz Beograda. Na, trećoj po redu, Konferenciji učestvovalo je 83 autora i koautora iz 13 zemalja koji su raspravljali na temu “Edukacija u turizmu u XXI veku: politika, praksa, internacionalizacija”.

Među ključnim govornicima iz inostranstva bili su profesori iz Velike Britanije, Kris Kuper sa Oksford Bruks Univerziteta, saradnik niza međunarodnih agencija za istraživanje i obrazovanje u sektoru turizma i Dejvid Ejri sa Univerziteta Sarej, koji je više godina radio u Britanskom ministarstvu turizma i Evropskoj komisiji, kao i Dijana Dredž, profesor sa Univerziteta Alborg u Danskoj i Irena Ateljević, profesor sa Univerziteta Vageningen iz Holandije i naučni saradnik Instituta za turizam iz Zagreba.

Apsolventska ekskurzija-Sajam turizma u Berlinu (ITB 2016.)

Tokom marta, studenti Visoke turističke škole zajedno sa svojim profesorima, u okviru apsolventske ekskurzije, posetili su jedan od najvećih svetskih smotra turizma-Sajam turizma u Berlinu. Ovogodišnji Sajam (ITB Berlin), pedeseti po redu, okupio je preko 10.000 izlagača iz 187 zemalja, uključujući i Srbiju, 120.000 poslovnih i 60.000 drugih posetilaca.

Saradnja u promociji turističkih destinacija u Iranu i Srbiji

Dr Hosro Nešan, direktor Organizacije za kulturnu baštinu, rukotvorine i turizam provincije Huzestan u Iranu, posetio je VTŠ i sa predstavnicima Škole razmatrao mogućnosti za unapredjenje akademske saradnje i zajedničke promocije turističkih destinacija u Iranu i Srbiji. Slogan ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu "Gde još niste bili" je inspiracija za preduzimanje zajedničkih aktivnosti i organizovanje uzajamnih studijskih poseta za studente i profesore, predstavnike turističkih organizacija, agencija i turističke novinare iz Irana i Srbije radi unapredjenja turističke razmene izmedju dve zemlje. Ujedno ovo je i osnova Memoranduma o razumevanju koji je potpisan sa predstavnicima VTŠ. Poseta je organizovana u saradnji sa Kulturnim centrom I.R. Irana u Beogradu, a za studente i članove kolektiva VTŠ priredjen je i kulturni program Muzičke grupe "ČAVOŠ" tradicionalnim pesmama u kojima su interpretirani Hafizovi stihovi i obradjene teme ljubavi prema otadžbini. Muzika je izvodjena sa vokalnim solistom uz pratnju na tradicionalnim muzičkim instrumentima: kamanče, daire, frula, nej anban i tar.

Pogledajte video

Visoka turistička škola obeležila Dan Svetog Simeona Mirotočivog

U petak, 26. februara, u Visokoj turističkoj školi (VTŠ) na Novom Beogradu obeležena je slava te visokoškolske ustanove – Dan Svetog Simeona Mirotočivog. Nakon verske službe i prigodne propovedi sveštenika Srpske pravoslavne crkve, protojereja Vladimira Zamahajeva iz crkve Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, prijatelji i poslovni partneri VTŠ su čestitali slavu rukovodstvu i zaposlenima Škole. Pored kolega sa drugih visokoobrazovnih ustanova, predstavnika turističke privrede, Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, brojnih medija, Školsku slavu su svojim prisustvom uveličali i članovi diplomatskog kora, ambasadori i predstavnici ambasada Mjanmara, Indonezije, Irana, Poljske, Maroka i Rusije.

Studentima VTŠ dodeljeni sertifikati Amadeus kursa

Uspeh koji su studenti postigli na polaganju testa za rad u sistemu „Amadeus“ još jednom je pokazao ispravnost odluke Visoke turističke škole da svojim studentima kontinuinirano pruža dopunska znanja iz savremenog turizma, opšti je zaključak svih prisutnih tokom dodele sertifikata prvoj grupi studenata koji su dobili licencu za rad u ovom Globalnom distribucionom sistemu.

Studenti VTŠ posetili hotel Hajat

Sa ciljem sticanja savremenih znanja iz oblasti turizma i hotelijerstva, studenti Visoke turističke škole su posetili renomirani beogradski hotel Hajat. Tokom obilaska, studenti su imali priliku da se upoznaju sa različitim odeljenjima i aspektima poslovanja koji ovom hotelskom lancu decenijama obezbeđuju visoke pozicije na svetskom turističkom tržištu.

Ovom posetom nastavlja se saradnja između ove dve institucije, koja je dala rezultate, između ostalog, i kroz veliki broj studenata koji obavljaju stručnu praksu ili su se zaposlili u ovom Hotelu.

Rodžer Prajd održao predavanje na VTŠ

Sredinom decembra, kao specijalni gost, studentima Visoke turističke škole predavanje na temu „Destinacija kao brend-upravljanje reputacijom mesta“ održao je Rodžer Prajd, jedan od najpoznatijih stručnjaka u ovoj oblasti. Prajd je studentima predstavio i svoju najnoviju knjigu, koju je objavila izdavačka kuća Clio, a čiji naziv je poslužio za temu predavanja.

Rodžer Prajd je direktor u međunarodnoj marketinškoj agenciji Hevenli sa kancelarijama u Njujorku i Londonu i klijentima, poput kompanija: Tajm Vorner, Glob Telekom i Britanska biblioteka. Dugo godina radio je na mestu direktora marketinga Vlade Velsa, a od 2014. godine gostujući je profesor na Univerzitetu Sari u Velikoj Britaniji.

Gostovanje Rodžera Prajda predstavlja sastavni deo međunarodne saradnje Visoke turističke škole čiji je primarni cilj upoznavanje studenata sa najnovijim dostignućima u oblasti turizma.

Izložba 9. EX-YU konkursa za grafiku na temu „Odredišta“ otvorena u Galeriji ULUS

Otvaranje izložbe devetog po redu konkursa grafičara sa prostora bivše SFRJ održano je u četvrtak, 17. decembra, u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Pred velikim brojem poštovalaca kulture, posebno likovne umetnosti i grafike, izložbu je otvorio Srđan Savić, jedan od donatora. Na konkurs, čiji autor je Nataša Brkić i koji se nalazi pod pokroviteljstvom Visoke turističke škole iz Beograda, prispelo je 177 grafika, od kojih je žiri odabrao 64 rada, 41 u kategoriji profesionalnih grafičara i 23 u kategoriji studenata grafičara.

TERENSKA PRAKSA – BEOGRAD, ZRENJANIN, NOVI SAD

Studenti I godine Visoke turističke škole obavili su stručnu terensku praksu 12. i 13.decembra. U okviru ovog jednodnevnog putovanja posetili su gradove Zrenjanin i Novi Sad. Tokom terenske nastave studenti su branili seminarske radove na zadate teme koje obuhvataju gradivo iz predmeta Turistička geografija, shodno ovom putovanju. Kroz ova dva grada Vojvodine, studente su proveli licencirani turistički vodiči od kojih su čuli mnoge zanimljive podatke i činjenice kako o istoriji gradova, tako i o njihovim znamenitostima i arhitekturi.

VEČE EMOCIJA I HUMANOSTI U SAVA CENTRU

Veče suza, osmeha i emocija. Upravo tako je izgledala novembarska premijera filma „Mora da ovo nije sve“, reditelja Uroša Maksimovića i producenta Boška Savkovića, u velikoj dvorani Sava centra. Pred, za dokumentarni film, gotovo nestvarnih 2.000 ljudi, prikazana je potresna priča o humanosti beogradskog mladića „iz kraja“, Jovana Simića, koji kreće u akciju prodaje svoje kolekcije sportskih dresova kako bi pomogao teško oboleloj devojčici Nađi Novaković da prikupi novčana sredstva za preko potrebnu transplataciju koštane srži na Univerzitetskoj klinici u Frajburgu.

Hotelska kuća 2015.

U organizaciji Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede (HORES) i pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, na Zlatiboru je od 26. do 28. novembra održan deseti Međunarodni naučno-stručni simpozijum „Hotelska kuća 2015“. Tokom trodnevnog Simpozijuma brojni naučni radnici, među kojima i profesori Visoke turističke škole, i ugledni privrednici iz zemlje i regiona, diskutovali su na temu stvaranja što kvalitetnijeg ambijenta za hotelsku industriju u procesu pridruživanja EU.

Studenti VTŠ na Sajmu sporta 2015.

Četvrti Međunarodni sajam sporta, pod nazivom “Sportska strana Srbije – Susret šampiona”, održan je od 27. do 29. novembra u Hali 1 Beogradskog sajma. Sajamska manifestacija, na 11.500 kvadratnih metara, okupila je veliki broj sportista, bivših asova i ljubitelja sporta kojima se predstavilo preko 100 sportskih saveza.

Studenti Visoke turističke škole bili su aktivni učesnici Sajma na štandu Sportskog saveza Srbije tokom koga su posebnu pažnju posvetili promociji humanitarne akcije “Da bude dobro”. Ova akcija podrazumeva prikupljanje novčanih sredstava za pomoć deci koja boluju od teških oboljenja, stanja ili povreda, a koja se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji.

Dan Poljske u Visokoj turističkoj školi

U četvrtak, 19. novembra, u prostorijama Visoke turističke škole održana je manifestacija „Dan Poljske“. Tokom kulturno-edukativnog programa, studentima Škole, ali i široj beogradskoj publici, obratio se ambasador Republike Poljske, Aleksander Hećko, koji je govorio o privrednim i turističkim potencijalima ove zemlje srednje Evrope.

Joana Budišin, ataše za kulturu Ambasade je predstavila Kulturno nasleđe Poljske kroz 14 spomenika kulture i prirode koji se nalaze pod zaštitom Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO), od starih gradskih jezgra Varšave i Krakova, do tvrđave Teutonskih vitezova u Malbroku. Da je Srbija popularna destinacija za poljske turiste potvrdio je Daniel Metikoš, turistički vodič, navodeći podatak od 40.000 turista na godišnjem nivou koji posećuju, pre svega Vojvodinu i Beograd.

Manifestaciju su upotpunili promotivni filmovi o Poljskoj, kao i animirani film o Novaku Đokoviću pod nazivom „Ajde“ poljskog autora Zuzzane Szyszak.

Visoka turistička škola dobitnik priznanja PARTNER HOTELSKE INDUSTRIJE U KATEGORIJI OBRAZOVANJA za 2015.

Na XII Forumu hotelijera, održanom u beogradskom hotelu Radisson blu, Visoka turistička škola dobila je nagradu „Partner hotelske industrije“ u kategoriji obrazovanja za 2015. godinu. Ovu prestižnu nagradu Školi je dodelio žiri u sastavu: Rade Samčević, direktor Agencije za hotelski konsalting HT, prof. dr Ljiljana Kosar, profesor Visoke hotelijerske škole, Dragana Šabić, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije i Ljiljana Rebronja, direktor i glavni urednik časopisa Turistički Svet i direktor XII foruma hotelijera.

TERENSKA PRAKSA – BEOGRAD, MANASIJA, RAVANICA, KRAGUJEVAC

Studenti I godine Visoke turističke škole obavili su stručnu terensku praksu 14. i 15. novembra.U okviru ovog jednodnevnog putovanja posetili su manastire Manasiju, Ravanicu i grad Kragujevac. Tokom terenske nastave studenti su branili seminarske radove na zadate teme koje obuhvataju gradivo iz predmeta Turistička geografija, shodno ovom putovanju. Ovo je bio jedinstven način da studenti vide prostore Srbije u novom svetlu. Spremajući se za svoja izlaganja, između ostalog, uspeli su da savladaju i svoj strah od javnog nastupa. Pored toga imali su i dva licencirana turistička vodiča od kojih su čuli mnoge zanimljive podatke i činjenice kako o manastirima, tako i o istoriji, sadašnjosti i budućnosti grada Kragujevca.

Džoan Mekvini Mitrić održala predavanje studentima VTŠ

Novinarka i urednica sa višedecenijskim iskustvom u SAD, Džoan Mekvini Mitrić, održala je u četvrtak, 5. novembra, predavanje studentima Visoke turističke škole na temu: „Turistički profesionalci i menadžeri odnosa s javnošću mogu biti pokretači ekoloških promena u Srbiji”.

Sporazum o naučno-umetničkoj saradnji sa Univerzitetom za nauku i kulturu u Teheranu


Na inicijativu Kulturnog centra Ambasade I.R. Irana u Beogradu rektor Univerziteta za nauku i kulturu iz Teherana, dr Muhamed Husein Hošhu, i direktor Visoke turističke škole dr Milan Skakun potpisali su Sporazum o naučno-umetničkoj saradnji. Ovim Sporazumom otvaraju se nove mogućnosti za medjunarodnu razmenu studenata i profesora ove dve obrazovne institucije i za njihovu akademsku saradnju i učestvovanje u medjunarodnim obrazovnim projektima i naučnim i kulturnim manifestacijama. U januaru 2016. godine Univerzitet za nauku i kulturu organizuje Medjunarodnu konferenciju: Turizam i duhovnost u Teheranu (http://www.usc.ac.ir), a u martu 2016. godine Visoka turistička škola organizuje treću Medjunarodnu konferenciju u Beogradu BITCO 2016: Obrazovanje u turizmu za 21. vek: Programi, praksa i internacionalizacija (http://www.bitco.rs)

Predavanje na temu: Novi put svile

Borislav Korkodelović, višedecenijski urednik u TANJUG-u i Dragan Vukotić, zamenik urednika spoljnopolitičke rubrike dnevnog lista „Politika”, održali su u četvrtak, 29. oktobra ,u prostorijama Visoke turističke škole, predavanje na temu: „Novi put svile”.

Tokom predavanja, novinari su izneli svoje utiske sa studijskog putovanja po Narodnoj Republici Kini i jednom od najambicioznijih globalnih ekonomskih projekata XXI veka-Novim kopnenim i pomorskim putevima svile. Predavači su posebnu pažnju posvetili turističkom i kulturološkom aspektu ovog projekta. Naime, na kopnenoj maršruti „Puta svile” postoje 22 lokaliteta koja su pod zaštitom UNESKO-a, a novinari su ovom prilikom obišli jedan - pećine Longmen.

TERENSKA PRAKSA – ŠABAC, CER

Studenti Visoke turističke škole su 24. i 25. oktobra, a u okviru predmeta Turistička geografija išli na terensku praksu koja je podrazumevala obilazak Šapca, Pocerine i Cera. Tom prilikom, uz pratnju stručnog vodiča, studenti su imali obilazak Šapca, administrativnog i privrednog centra Mačvanskog okruga. Studentima su se u Šapcu obratili predstavnik Turističke organizacije Šapca i zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić.
Beogradski studenti u poseti Šapcu - Televizija AS (pogledajte video)

Studenti i profesori Visoke turističke škole gosti Šapca - Zvanična internet prezentacija grada Šapca (pročitajte vest)

Upoznavanje sa turističkom ponudom i investicionim potencijalima opštine Bogatić

Posredstvom Agencije za odnose sa javnošću PRAGMA na poziv Turističke organizacije Bogatić i opštine Bogatić na put se uputila grupa od 38 novinara, turističkih radnika, delegacije kineskog investicionog fonda zainteresovanog za obnovljive izvore energije i čistu tehnologiju i profesora Visoke turističke škole iz Beograda.

STUDENTSKI EKOKAMP 2015-VELIKO RATNO OSTRVO

Studenti Visoke turističke škole su od 12.10. do 15.10.2015. godine učestvovali na devetom po redu, Jesenjem kampu na Velikom ratnom ostrvu. Tema ovogodišnjeg tradicionalnog kampa bila je „ Zaštita prirode Srbije“ a kamp je okupio veliki broj predstavnika stručnih institucija i oko četrdesetak studenata sa Visoke turističke škole, Geografskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Šumarskog fakulteta, Tehnološko-metalurškog fakulteta, fakulteta za primenjenu ekologiju-Futura.

SILAFEST 2015.

Meksički film „Plantae“ reditelja Rafaela Altamire dobitnik je nagrade Grand Pri za najbolje filmsko ostvarenje na Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma „Silafest 2015.“ u Velikom Gradištu. Osmominutni ekološki film usresređuje se na kataklizmičnu prognozu budućnosti planete posle prekomernog iscrpljivanja prirodnih resursa i nekontrolisanog zagađenja. Film šalje snažnu poruku kroz žrtvu poslednjeg preživelog čoveka na planeti koji daje svoj, za život biljke kao simbola novog rađanja.

Eko kamp "Kosmaj 2015"

Krajem jula, u organizaciji Beogradske eko asocijacije i uz podršku Gradske uprave grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredineodržan je studentski eko kamp „Kosmaj 2015“ pod sloganom „Upoznajmo i sačuvajmo životnu sredinu Beograda“. U realizaciji ovog ekolškog kampa učestvovali su studenti specijalističkih studija Visoke turističke škole, zajedno sa svojim kolegama sa Biološkog fakulteta, Geografskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta. Tokom četvorodnevnog boravka na Kosmaju, studenti su imali priliku da slušaju predavanja i učestvuju u radionicama koje su vodilistručnjaci iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Kamp je održan na planini Kosmaj, koja se od 2005. godine nalazi pod specijalnim režimom zaštite i predstavlja Predeo izuzetnih odlika.

Studenti VTŠ u poseti ambasadi Grčke

Studenti Visoke turističke škole bili su gosti ambasade Republike Grčke u okviru manifestacije „Otvorena vrata Ambasada“, koja je krajem maja ove godine održana po drugi put.

Pod sloganom “Evropa otvoreno”, a povodom Dana Evrope, Delegacija Evropske unije i EU Info Centar, zajedno sa ambasadama zemalja članica, u maju i junu organizuju događaje u 17 ambasada koje će otvoriti svoja vrata studentima i drugim građanima. Svaka ambasada organizuje poseban događaj sa različitim scenariom.

Studenti VTŠ na BOSIFEST-u 2015.

Početkom juna, u organizaciji Hendi centra Koloseum, održan je Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom-BOSIFEST 2015. U aktivnostima ovog, šestog po redu, Festivala učestvovali su i studenti Visoke turističke škole, dajući svoj doprinos promociji ove teme u javnosti.

Studenti VTŠ učestvovali u manifestaciji Noć muzeja

U subotu, 16. maja, u gradovima širom Srbije održana je 12. po redu Noć muzeja. Ova manifestacija, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom, deo je Evropske noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006.
Ovogodišnja Noć muzeja je, samo u Beogradu, privukla oko 20.000 posetilaca koji su ostvarili više od 160.000 ulazaka u muzeje, galerije i druge institucije kulture glavnog grada.
U ovoj kulturnoj manifestaciji, aktivno su učestvovali i studenti Visoke turističke škole, koji su na ovaj način, još jednom, potvrdili povezanost turizma i kulture.

Prezentacija turističkih potencijala Rumunije u Visokoj turističkoj školi

Visoka turistička škola (VTŠ) je u okviru tradicionalne manifestacije „Ambasadori govore“, priredila u sredu 27. maja „Dan Rumunije“ u toj visokoškolskoj instituciji.
Kulturno-obrazovna manifestacija je počela predavanjem ambasadora Rumunije u Srbiji Daniela Banua, na temu „Rumunija danas“.
Studentima i profesorima VTŠ, ali i široj beogradskoj publici, turističke potencijale ove zemlje istočne Evrope predstavio je Simion Đurka iz Odeljenja za turizam Rumunije sa sedištem u Beču, kroz predavanje na temu „Posetite Rumuniju“. Učesnici manifestacije imali su prilike da prisustvuju i muzičkom programu tokom koga su predstavljene tradicionalne pesme iz Rumunije. POGLEDAJTE FILM

Dan Slovenije u Visokoj turističkoj školi

Otpravnica poslova ambasade Republike Slovenije u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar, izjavila je tokom posete Visokoj turističkoj školi (VTŠ) da je slovenačka turistička privreda u poslednjih 15 godina, uz pomoć države i evropskih sredstava, uspela da izgradi modernu turističku infrastrukturu i atraktivne turističke proizvode. Norčič Štamcar je u okviru kulturno obrazovne manifestacije „Dan Slovenije“ govorila studentima i profesorima VTŠ, kao i njihovim gostima na temu „I FEEL SLOVENIA“. POGLEDAJTE FILM

Dan Slovačke u Visokoj turističkoj školi

Manifestacija “Dan Slovačke”održana je usredu, 20. maja 2015. godine u Visokoj turističkoj školi (VTŠ) u Beogradu. U okviru kulturno-obrazovne priredbe, studentima i profesorima VTŠ, kao i njihovim gostima, obratio se Jan Varšo, ambasador Republike Slovačke u Srbiji sa temom “Imamo Vam šta reći o Slovačkoj”. Kako bi prisutna javnost imala priliku da se što verodostojnije približi ovoj zemlji centralne Evrope, priređen je i kulturno-umetnički program u izvedbi predstavnika Slovačkog kulturno prosvetnog društva “Šafarik” iz Dobanovaca koji su pesmom i igrom, ali i prikazom narodnih rukotvorina, predstavili deo kulturnog nasleđa svoje zemlje. Posebnu zanimljivost, tokom Manifestacije, predstavljala je izložba izabranih dela slovačkih umetnika iz Galerije naivne umetnosti u Kovačici. POGLEDAJTE FILM

Studenti na demonstracionoj turi „Knez Mihailova ulica”

U nedelju, 24. maja, studenti III godine koji slušaju izborni predmet „Turističko vođenje“ imali su priliku da u okviru drugog dela terenskih vežbi prisustvuju demonstracionoj turi sa temom „Interpretacija gradskog istorijskog jezgra i ambijentalne celine na primeru Knez Mihailove ulice“. Ostvarene su dve ture u trajanju od po 90 minuta, a turističkom vođenju iskusnog turističkog vodiča Zorana Ilićaprisustvovalo je oko 130 studenata.

Studenti VTŠ uključili se u program zaštite Velikog ratnog ostrva

Studenti Visoke turističke škole učestvovali su u velikom prolećnom spremanju Velikog ratnog ostrva koje se od 2005. godine nalazi pod posebnim režimom zaštite i predstavlja Predeo izuzetnih odlika, međunarodno značajno područje za ptice(IBA područje) a uključeno je u Evropsku mrežu zaštićenih prirodnih dobara EMERALD(Emerald network).

Poseta studenata sa Veleučilišta u Karlovcu

Dolaskom studenata i profesora sa Veleučilišta u Karlovcu u posetu Visokoj turističkoj školi u Beogradu nastavljena je višegodišnja saradnja ove dve visokoobrazovne institucije. Tokom trodnevne posete studenti i profesori Visoke turističke škole su gostima iz Hrvatske predstavili deo prirodnog i kulturno-istorijskog nasleđa Srbije, kroz obilazak Beograda i posetu Subotici i Paliću. Subotica, grad sa 150.000 stanovnika na severu Srbije, sa Gradskom kućom, remek delom secesije i budimpeštanskih arhitekata Komora i Jakaba, Franjevačka crkva, Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, Katedrala Svete Tereze, Sokolski dom, palata Rajhl; Palić sa Velikim parkom, Spomen česmom, Ženskim štrandom i Muzičkim paviljonom bili su samo deo onoga što su domaćini iz Visoke turističke škole prikazali svojim gostima upoznavajući ih sa lepotama sevenog dela Srbije. Posebna atrakcija je bila poseta nadaleko čuvenoj vinariji Zvonka Bogdana.

“Dan Venecuele” u Visokoj turističkoj školi

Otpravnica poslova Ambasade Venecuele u Srbiji, dr. Dia Nader De El Andari izjavila je da vlasti te južnoameričke države prepoznaju mogućnosti i važnost turizma kao delatnosti koja značajno doprinosi domaćoj privredi pa ulažu velike napore za razvoj te indutrije. Ambasadorka El Andari je u okviru kulturno-obrazovne manifestacije “Dan Venecuele” u Visokoj turističkoj školi (VTŠ) u Beogradu, govorila studentima i profesorima VTŠ, kao i njihovim gostima na temu “Turizam i revolucija”. POGLEDAJTE FILM

Studenti na demonstracionoj turi "Subotica i Palić"

Studenti III godine koji slušaju izborni predmet "Turističko vođenje" imali su priliku da u okviru prvog dela terenskih vežbi prisustvuju celodnevnoj demonstracionoj turi autobusom Beograd-Subotica-Palić-Beograd sa temom "Izvođenje celodnevnog izleta sa razgledanjem u pratnji lokalnog vodiča"

SEMINAR O MALEZIJSKOM TURIZMU NA VTŠ

Krajem aprila, u prostorijama Visoke turističke škole, održan je seminar o malezijskom turizmu u organizaciji ove visokoškolske ustanove, ambasade Malezije u Beogradu i predstavništva turizma Malezije u Milanu. Na manifestaciji koja se odvijala pod nazivom "Malezija je istinska Azija: na Vas je red da je istražite…” ta zemlja je predstavljena kao sve popularnija destinacija za odmor i razonodu turistima iz celog sveta. Direktor predstavništva Ahmad Kamarudin Jusof se obratio studentima, profesorima i prijateljima Škole, turističkim agencijama, tureoperatorima, predstavnicima Turističke organizacije Srbije i HORES-a, hotelijerima i novinarima, predstavivši promotivne aktivnosti malezijske turističke industrije. POGLEDAJTE FILM

Predavanje dr Mahmuda Šaluia

Direktor Kulturnog centra ambasade Islamske Republike Irana, dr Mahmud Šalui je u ponedeljak 6. aprila studentima Visoke turističke škole (VTŠ) održao predavanje na temu: „Lepota Irana kao turističke destinacije“. Dr Šalui je u okviru predavanja govorio o Iranu, državi u zapadnoj Aziji, jednoj od najstarijih civilizacija na svetu, arheološkim nalazištima koja dosežu 12.000 godina u istoriju, umetnosti i posebno literarnom stvaralaštvu u pojedinim delovima prostrane (preko 1,6 miliona kvadratnih kilometara) i mnogoljude zemlje (78 miliona žitelja prema procenama iz 2013.).

Studenti VTŠ na otvaranju nautičke sezone u Beogradu

Sredinom marta u međunarodno pristanište „Luka Beograd“ uplovio je brod „River Aria“ sa grupom američkih turista što je označilo početak nautičko-turističke sezone u Beogradu. Ovaj brod sa oko 100 turista se nalazi na dvanaestodnevnoj turi pod nazivom „Istočna Evropa do Crnog mora“ u organizaciji poznatog turoperatora „Grand Circle Travel“.

Studenti Visoke turističke škole su zajedno sa predstavnicima Turističke organizacije Beograda učestvovali u realizaciji svečanog otvaranja nautičke sezone. Na ovaj način, Visoka turistička škola je, zajedno sa svojim studentima, nastavila aktivno učešće u programima unapređenja turizma u Beogradu i Srbiji.

Studentska ekskurzija-Sajam turizma u Berlinu

Početkom marta 2015. godine, studenti Visoke turističke škole, zajedno sa svojim profesorima, posetili su Sajam turizma u Berlinu na kojem su imali prilike da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u turizmu. Uz World Travel Market (WTM) u Londonu, Sajam turizma u Berlinu (ITB) predstavlja najznačajniju smotru savremenog turizma u Evropi o čemu govori i podatak da je ovogodišnji ITB u 26 hala okupio preko 11.000 izlagača iz 180 zemalja, među kojima su bili hotelski lanci, turističke destinacije, turoperatori, marketing i PR sektori, saobraćajna preduzeća i dr.

Dan Visoke turističke škole

U Visokoj turističkoj školi, 26. februara 2015. godine, obleležen je značajan jubilej-Dan Škole, 48. po redu. Na ovaj Dan VTŠ tradicionalno uručuje diplome svršenim studentima, pa je tako i ove godine, pred brojnom rodbinom, prijateljima i profesorima, doskorašnjim studentima diplome uručio direktor Škole prof. dr Milan Skakun, poželevši im, u pozdravnom govoru, uspeh na ličnom planu i u profesionalnoj karijeri.

Bojan Meden održao predavanje na Visokoj turističkoj školi

U četvrtak, 19. februara 2015. godine, na Visokoj turističkoj školi predavanje je održao Bojan Meden, rukovodilac prodaje u Javnoj Agenciji Republike Slovenije za promociju preduzetništva, inovacija, razvoja, investicija i turizma - SPIRIT Slovenija, na temu “Brend države - I Feel Slovenia”. Tokom predavanja, Meden je studentima Škole govorio o značaju brenda za prepoznatljivost destinacije, sa posebnim osvrtom na primere Slovenije i grada Ljubljane. POGLEDAJTE FILM

Predstavnici VTŠ u „Žikinoj šarenici“

Na poziv autora, Žike Nikolića, studenti i profesori Visoke turističke škole bili su gosti jedne od najgledanijih emisija na Radio televiziji Srbije, Žikine šarenice.

Nastavni plan i program, specijalističke studije, stručna praksa u Srbiji i inostranstvu, Izložba EX-YU konkursa za grafiku, bile su samo neke od tema o kojima su pričali prof. dr Milan Skakun, direktor, prof. dr Snežana Štetić, pomoćnik direktora, mr Milenko Đurić, direktor Centra za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju i studenti ove visokoobrazovne ustanove.

Novogodišnji koncert AD „Novi Beograd“-Visoke turističke škole

Visoka turistička škola je u sredu, 10. decembra 2014. godine, organizovala novogodišnji koncert pod nazivom “Igrom i pesmom kroz Srbiju” za studente, zaposlene, prijatelje Škole, ali i sve Beograđane koji poštuju ovaj vid nacionalne tradicije. Na koncertu su nastupili članovi Akademskog društva “Novi Beograd”-Visoke turističke škole koji su tokom jednosatnog programa, u kojem je nastupilo 220 članova Društva, igrom i pesmom prošetali gledaoce kroz Srbiju, od Banata, preko Šumadije, sve do Vranja.

VIII Izložba EX-YU konkursa za grafiku

U četvrtak, 4. decembra, u prostorijama Nacionalne galerije Beograd, otvorena je VIII Izložba EX-YU konkursa za grafiku pod nazivom “Daljine”, na kojoj je izloženo 57 radova stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije.

U svojoj uvodnoj reči, Vesna Todorović, istoričar umetnosti-likovni kritičar i predsednik žirija, napomenula je da ova izložba predstavlja neku vrstu već tradicionalnog stvaralačkog rezimea grafičarskog rada iz EX-YU republika i da je njena posebnost u činjenici da su prisutni i umetnici koji su diplomu davno stekli i opravdali svoj kredo, ali i oni koji u ovom trenutku još uče.

Velikom broju prisutnih gostiju, među kojima su bili i predstavnici diplomatskog kora, medija, studenata i profesionalnih grafičara, ali i ljubitelja ove vrste likovne umetnosti, obratili su se i prof. dr Milan Skakun, direktor Visoke turističke škole iz Beograda koja je ujedno i pokrovitelj ove izložbe i Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, koji je svečano otvorio ovu izložbu.

Jean-Pierre Hessmann dodelio sertifikate studentima VTŠ

Krajem novembra, u prostorijama Visoke turističke škole, Jean-Pierre Hessmann uručio je studentima sertifikate o završenom kursu pod nazivom „Basics of Business Management: Reception, Sales & Marketing“.

„Moram da istaknem svoje veliko zadovoljstvo načinom na koji ste savladali gradivo na ovom kursu, što mi daje za pravo da vas već sada vidim u ulozi top menadžera u budućnosti“ istakao je ovom prilikom Hessmann, jedan od najznačajnijih svetskih stručnjaka iz oblasti hotelskog menadžmenta.

Studenti VTŠ u severnoj Grčkoj (Seres i Solun)

Grupa od 45 studenata i tri nastavnika (Branislav Rabotić, Milenko Đurić i Dario Šimičević) učestvovala je, od 13. do 16. novembra, na četvorodnevnom stručnom putovanju u severnu Grčku, sa posetom 30. jubilarnom Međunarodnom sajmu turizma i hotelijerstva „Filoxenia-Hotelia“ u Solunu.

EHO SILAFEST-a 2014.

U prostorijama Visoke turističke škole iz Beograda, u periodu od 18.-20. novembra 2014. godine održana je projekcija najboljih filmova sa ovogodišnjeg, šestog po redu, Međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma-SILAFEST 2014. Ova, trodnevna retrospektiva filmova, pod nazivom EHO SILAFEST-a, omogućila je studentima Škole da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u filmskoj produkciji koja ima za temu ove dve oblasti.

Dan Malezije u VTŠ

Otpravnik poslova Ambasade Malezije u Srbiji, Jubazlan Bin Jusof izneo je u Beogradu da je u proteklih 10 godina prosečna stopa povećanja broja turista iz Srbije koji su posetili njegovu zemlju iznosila 20 procenata. Bin Jusof se obratio u četvrtak, 30. oktobra studentima i profesorima Visoke turističke škole (VTŠ), kao i njihovim gostima predavanjem pod nazivom „Kada je zabava ozbiljan posao – Malezija istinska Azija” u okviru manifestacije “Dan Malezije“ na VTŠ. POGLEDAJTE FILM

Poseta Veleučilištu u Karlovcu 2014.

U okviru već tradicionalne saradnje između VTŠ i Veleučilišta u Karlovcu (Hrvatska), grupa studenata naše Škole je, u pratnji prof. Branislava Rabotića i stručnog saradnika Gorana Jevića, ostvarila uzvratnu posetu studentima i nastavnicima Veleučilišta u Karlovcu www.vuka.hr od 17. do 19. oktobra. Kao i ranijih godina, naišli smo na veoma srdačan, prijateljski i topao prijem. Po dolasku u Karlovac, lično nas je pozdravio prof. dr Branko Wasserbauer, dekan Veleučilišta, sa tamošnjim nastavnicima i studentima. O grupi iz Beograda brinuli su Ivana Varičak, viši predavač, Nikolina Vojak, predavač, Mateja Petračić, predavač i Lahorka Halmi, asistent.

EKOKAMP 2014-VELIKO RATNO OSTRVO

Studenti Visoke turističke škole su od 13.10. do 16.10.2014. godine učestvovali na tradicionalnom, osmom, Jesenjem kampu na Velikom ratnom ostrvu. Ovaj Kamp koji je održan u organizaciji JKP „Zelenilo Beograd“ pod nazivom „Održivo korišćenje i upravljanje prirodnim resursima “ okupio je predstavnike brojnih stručnih institucija i oko pedesetak studenata sa Visoke turističke škole, Geografskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Šumarskog fakulteta, Fakulteta za bezbednost i Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Branko Maričić održao predavanje na VTŠ

U petak, 10. oktobra, u prostorijama Visoke turističke škole, predavanje je održao dr Branko Maričić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Govoreći na temu „Marketing novog doba“, profesor Maričić je studentima VTŠ predstavio najnovija kretanja u oblasti marketinga.

Profesor dr Branko Maričić je dugogodišnji profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, autor brojnih naučnih radova i knjiga iz oblasti marketinga i ponašanja potrošača, predsednik Srpskog udruženja za marketing (SeMA), član Izdavačkog odbora časopisa „Marketing“ i jedan od doajena u razvoju marketinške misli i profesionalne marketinške prakse u Srbiji.

Kvanza Hol na Visokoj turističkoj školi

U okviru programa međunarodne saradnje, u sredu, 8. oktobra 2014. godine, na Visokoj turističkoj školi (VTŠ) predavanje je održao Kvanza Hol, član Skupštine grada Atlante, koji zastupa Oblast 2 u Atlanti, Džordžija, SAD. On je upoznao studente VTŠ sa Atlantom, jednim od najznačajnijih poslovnih gradova u SAD. Poseban fokus izlaganja bio je na brendiranju gradova i upravljanju turističkom destinacijom na primeru Atlante i jednog od najuspešnijih festivala u Americi, Internacionalnog festivala u Memfisu. POGLEDAJTE FILM

Potpisan ugovor o saradnji između Visoke turističke škole i univerziteta Gunadarma iz Indonezije

U utorak, 30. septembra, u prostorijama Visoke turističke škole (VTŠ) iz Beograda, potpisan je sporazum između ove visokoobrazovne institucije i indonežanskog univerziteta Gunadarma o međusobnoj saradnji u pogledu razmene studenata i profesora, stručne prakse, studijskih putovanja i rada na budućim zajedničkim projektima. Ovom prilikom, predstavnici ove dve institucije svečano su otvorili i E-corner, projekat na kome će zajednički raditi, a koji će putem internet platforme omogućiti studentima VTŠ, ali i svim zainteresovanima, da se bolje upoznaju sa Indonezijom, njenom ekonomijom i turizmom, nastavnim planovima i programima mnogobrojnih indonežanskih univerziteta, kao i sa mogućnostima za dobijanje stipendija i nastavak školovanja u ovoj dalekoistočnoj zemlji.POGLEDAJTE FILM

Zatvoren SILAFEST 2014

Proglašenjem australijskog filma za pobednika, u Kulturnom centru opštine Veliko Gradište, završen je šesti Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma-SILAFEST 2014.
Na završnoj svečanosti, koju su svojom interpretacijom izvorne srpske narodne muzike obeležile sestre Gobović, gostima se obratio Boško Savković, izvršni producent Festivala, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što je i ovaj, šesti po redu, Festival ispunio svoja očekivanja. “I na kraju, kao što sam to govorio i pre i tokom Festivala, moram posebno da naglasim pomoć i podršku koju sam dobio od Visoke turističke škole iz Beograda i opštine Veliko Gradište, a bez koje Festival ne bi bio održan” istakao je Savković, pozvavši studente VTŠ da mu se pridruže na bini.

Otvoren SILAFEST 2014

U nedelju 31. avgusta, u Velikom Gradištu, svečano je otvoren Šesti Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma SILAFEST. Festival je svečano otvorio Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, koji je u svom pozdravnom govoru napomenuo da je ova opština u proteklih nekoliko godina doživela procvat turizma, zahvaljujući SILAFEST-u, ali i brojnim drugim festivalima i sadržajima, poput, Srebrnog jezera i Ramske tvrđave.

Predstavnici Jobs4Hotels u Visokoj turističkoj školi

Početkom juna, Visoku turističku školu posetili su predstavnici portala Jobs4Hotels, koji su studente upoznali sa mogućnostima obavljanja stručne prakse u hotelima i preduzećima turističke privrede u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Program medjunarodne mobilnosti - SAD: Pitajte novinara

Gostujući predavač Visoke turističke škole, gospođa Džoan Mekvini-Mitrić, novinar sa višedecenijskim iskustvom u SAD, održala je, u ponedeljak, 2.juna 2014. godine, sastanak sa studentima Škole na kome je govorila o svojim iskustvima u novinarstvu.

Pored novinarstva, Džoan je pružila podršku studentima Visoke turističke škole u njihovoj orijentaciji pri izboru opcija za stručnu praksu u SAD. Zainteresovani studenti kao učesnici, ovog svojevrsnog, okruglog stola imali su mogućnost da postavljaju pitanja i saznaju više u vezi novih opcija za konkurisanje za Internship programe u SAD, kao i savete za pripremanje svojih radnih biografija, pripreme za obavljanje intervjua sa predstavnicima kompanija koje nude ovakve mogućnosti, i strategije ličnog PR-a u procesu konkurisanja za stručnu praksu u inostranstvu.

Posebna pažnja održanog okruglog stola bila je usmerena na temu: Kako novinari i stručnjaci za PR mogu da poboljšaju svoju saradnju?

CV Džoan Mekvini Mitrić

EX-YU konkurs za grafiku u galeriji „Rajko Mamuzić“ u Novom Sadu

Krajem maja, u novosadskoj Galeriji likovnih umetnosti poklon zbirka „Rajko Mamuzić“, otvorena je izložba grafika sa prethodnih sedam EX-YU konkursa. Tokom svečanog otvaranja Izložbe, novosadskim ljubiteljima umetnosti, obratili su se Lazar Marković, direktor Galerije i Nataša Brkić, autor Konkursa.

„Komunikativnost grafike sačuvala je mnoge konkurse, domaće i međunarodne. Upravo jedan od njih je i EX-YU konkurs za grafiku, koji se održava već sedam godina, a uskoro će biti raspisan i osmi“ rekao je Lazar Marković prilikom otvaranja.

Studenti VTŠ u poseti ambasadi Republike Bugarske

Povodom 9. maja Dana Evrope, ambasada Republike Bugarske u Beogradu priredila je prijem za studente Visoke turističke škole iz Beograda i studente slavistike sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Studentima je domaćin bio NJ.E. gospodin Angel Dimitrov, ambasador Republike Bugarske u Beogradu. On je tom prilikom govorio studentima o istorijatu Evrpske unije, kao i prednostima koje članstvo u Uniji sa sobom nosi. Govoreći o četiri osnovna principa Evropske unije, demokratiji, ljudskim pravima, solidarnosti i vladavini prava, Dimitrov je istakao da Srbija neće ostati sama nakon velikih poplava koje su je zadesile.

„Dan Evropske Unije i Bugarske“ u Visokoj turističkoj školi

U sredu, 21. maja 2014. na Visokoj turističkoj školi u Beogradu održana je manifestacija „Dan Evropske Unije i Bugarske“.

U okviru manifestacije studentima i profesorima VTŠ, kao i njihovim gostima, obratili su se Ramunas Janušauskas, direktor Odeljenja za informacije, komunikaciju i medije u delegaciji Evropske Unije u Republici Srbiji i Vera Georgieva, prvi sekretar ambasade Republike Bugarske u Beogradu. POGLEDAJTE FILM
Intervju - Vera Georgieva, prvi sekretar ambasade Republike Bugarske u Beogradu
Intervju - Ramunas Janušauskas, direktor Odeljenja za informacije, komunikaciju i medije u delegaciji Evropske Unije u Republici Srbiji

Dan otvorenih vrata

Visoka turistička škola je svojim budućim studentima priredila dan otvorenih vrata, kako bi se nove kolege mogle upoznati sa uslovima upisa, stručnom praksom, radnim okruženjem i samim studijskim programom.

Pozivamo sve zainteresovane kandidate i roditelje da u subotu 10. maja 2014. godine u 11:00 časova, posete Visoku turističku školu strukovnih studija u Beogradu, sala A3, Bulevar Zorana Đinđića 152 A.

Otvorena izložba grafika pod nazivom „7/36“

U ponedeljak, 14. aprila, u Prodajnoj galeriji Beograd otvorena je izložba grafika pod nazivom „7/36“. Na ovoj izložbi predstavljeno je 36 pobedničkih grafika sa, do sada, sedam održanih EX-YU konkursa za grafiku.
POGLEDAJTE FILM

Dan Mađarske u VTŠ

U sredu, 2. aprila 2014. godine u prostorijama Visoke turističke škole iz Beograda održana je manifestacija “Dan Madjarske”. U okviru manifestacije studentima i njihovim gostima predavanje na temu “Srbija i Mađarska danas” održao je Nj.E. Oskar Nikovic, ambasador Mađarske u Beogradu. Tokom svog izlaganja, ambasador Nikovic osvrnuo se na odnose između dva naroda kroz istoriju, kao i na zajedničke planove za budućnost.
POGLEDAJTE FILM
Intervju - Mark Kinčeš, menadžer za razvoj tržišta Zapadnog Balkana
Intervju - Duško Karagić, ekonomski savetnik u ambasadi Mađarske

BITCO 2014.

Poslednje nedelje marta, u organizaciji Visoke turističke škole iz Beograda, održana je Druga Međunarodna turistička konferencija pod nazivom BITCO 2014. Na dvodnevnoj konferenciji koja je održana pod nazivom „Tematski turizam u globalnom okruženju: prednosti, izazovi i budući razvoj“ podneto je 65 radova, 100 autora i koautora iz 17 zemalja uključujući i Srbiju.

Da ovo nije samo jedna u nizu konferencija potvrđuje i veliki broj značajnih stučnjaka iz zemlje i inostranstva koji su predstavili svoje radove iz oblasti tematskog turizma. Posebnu vrednost Konferenciji dali su uvodni predavači: dr Džon Trajb, profesor i šef katedre za turizam na Univerzitetu u Sariju (Velika Britanija), dr Dimitrios Buhalis, profesor i direktor istraživačkog centra na Univerzitetu u Burnmautu (Velika Britanija), dr Ričard Šarpli, profesor sa Univerziteta u Lankširu (Velika Britanija), dr Konstantinos Andriotis, profesor na Univerzitetu Midlseks (Velika Britanija), dr En Gregori, profesor i direktor Centra za odnose s javnošću na Lids Metropoliten Univerzitetu i dr Džon Hili, profesor na univerzitetima u Šefildu i Sariju (Velika Britanija) i Insbruku (Austrija).
POGLEDAJTE FILM
Intervju - John Tribe
Intervju - Dimitrios Buhalis
Intervju - Richard Sharpley
Intervju - Konstantinos Andriotis
Intervju - Ann Gregory
Intervju - John Heeley

Vladimir Ćirjaković i Ivan Cerović prezentovali svoja iskustva studentima VTŠ

U prvoj nedelji marta, Visoku turističku školu posetili su Vladimir Ćirjaković i Ivan Cerović, srpski državljani koji žive i rade u Indoneziji. Ova dva turistička pregaoca prezentovali su svoja bogata iskustva, stečena višegodišnjim radom u turističkoj privredi Indonezije, studentima Škole.

Visoku turističku školu posetili studenti iz Indonezije i Brazila

Početkom marta, Visoku turističku školu posetili su Marilia Himendeš, studentkinja iz Brazila i Mufti Bimada, student iz Indonezije. Ova dva studenta se nalaze u Srbiji u okviru programa razmene studenata koju organizuje najveća studentska organizacija na svetu-AISEC. Posetu Školi, studenti iz inostranstva, su iskoristili da podele svoja iskustva sa studentima Visoke turističke škole.

Sajam turizma 2014

U Beogradu je u periodu od 28.02. do 02.03.2014. godine održan 36. Međunarodni sajam turizma na kome je zapažen nastup imala i Visoka turistička škola iz Beograda. Smeštena u hali 2, zajedno sa drugim obrazovnim ustanovama i brojnim poslenicima turističke privrede, Škola je privukla veliku pažnju sajamskih posetilaca i stručne javnosti. Vizuelni identitet štanda sa nacionalnim motivima i bojama Škole, video prezentacija školskih aktivnosti, veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, studenti koji su svoje zadatke profesionalno obavili, brojni poslovni razgovori… obeležili su ovogodišnji nastup Visoke turističke škole.
POGLEDAJTE FILM
IZJAVE SAJAM TURIZMA 2014.

VISOKA TURISTIČKA ŠKOLA OBELEŽILA SLAVU SVETOG SIMEONA MIROTOČIVOG

U Visokoj turističkoj školi (VTŠ) na Novom Beogradu 26. februara je obeležena slava te visokoškolske ustanove - sveti Simeon Mirotočivi. Posle verske službe i molitvene pesme o svetom Simeonu-tropara, kao i prigodne propovedi sveštenika Srpske pravoslavne crkve, protojereja Vladimira Zamahajeva iz crkve Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, prijatelji i poslovni partneri VTŠ su čestitali slavu rukovodstvu Škole na čelu sa direktorom dr Milanom Skakunom.

Školsku slavu su svojim prisustvom uveličali i članovi diplomatskog kora, ambasadori Mjanmara i Islamske Republike Iran, Zav Tun i Madžid Fahim Pur, otpravnik poslova ambasade Venecuele Oskar Hose Zuloaga Mendez, kao i predstavnici ambasade Maroka.
POGLEDAJTE FILM

Dodela diploma 2014.

Na dan svoje slave, Visoka turistička škola je, tradicionalno, dodelila diplome svršenim studentima, kao i nagrade za tri najbolja studenta u generaciji 2010/2011. Pred brojnom rodbinom, prijateljima i profesorima, doskorašnjim studentima diplome je uručio direktor Škole prof. dr Milan Skakun, poželevši im, u pozdravnom govoru, uspeh na ličnom planu i u profesionalnoj karijeri. Najbolji studenti generacije 2010/2011 su:

1. Snežana Simić sa prosečnom ocenom 9,88
2. Ivana Koper sa prosečnom ocenom 9,80
3. Ana Fink sa prosečnom ocenom 9,68

Visoka turistička škola je osnovana 1967. godine i najstarija je visokoškolska ustanova koja obrazuje kadrove za potrebe turističke privrede u Srbiji.
POGLEDAJTE FILM

Koncert iranske tradicionalne muzike na VTŠ

Iranski orkestar "Ava" nastupio je 13. februara pred punim amfitaetrom Visoke turističke škole (VTŠ) u Beogradu sa programom tradicionalne muzike iz te zapadnoazijske države.

Ambasador Islamske republike Irana u Srbiji Madžid Fahim Pur je obraćajući se na srpskom jeziku pozdravio prisutne među kojima su bili kolege ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora, a posebno se zahvalio VTŠ što je ugostila umetnike iz njegove zemlje. Informacije o koncertu
POGLEDAJTE FILM
Intervju-Madžid Fahim Pur, ambasador Islamske republike Irana.

Novogodišnji koncert AD “Novi Beograd” Visoke turističke škole

Visoka turistička škola je u petak, 20. decembra 2013. godine, organizovala novogodišnji koncert pod nazivom “Igrom i pesmom kroz Srbiju” za predstavnike diplomatskog kora i prijatelje Škole. Na koncertu su nastupili članovi Akademskog društva “Novi Beograd” Visoke turističke škole koji su tokom jednosatnog programa predstavili publici igre i pesme iz čitave Srbije. Tokom koncerta nastupilo je 120 članova Društva među kojima najmlađi imaju pet godina.

Sedmi EX-YU konkurs za grafiku

U četvrtak, 5. decembra u Galeriji SKC Novi Beograd po sedmi put je otvorena izložba grafika pod nazivom „EX-YU konkurs za grafiku“. Prisutnim autorima, predstavnicima medija i gostima obratio se direktor Visoke turističke škole, prof. dr Milan Skakun, koji je u svom obraćanju istakao značaj ove izložbe za razvoj i unapređenje kulture Beograda, Srbije i svih država sa prostora nekadašnje SFRJ, a zatim je dao reč gospodinu Anti Šišku, jednom od donatora Konkursa, koji je potom izložbu svečano otvorio.

Studenti na demonstracionoj turi "Subotica i Palić"

Studenti III godine koji slušaju novi izborni predmet "Turističko vođenje" imali su priliku da u okviru drugog dela terenskih vežbi prisustvuju celodnevnoj demonstracionoj turi autobusom Beograd-Subotica-Palić-Beograd sa temom "Izvođenje celodnevnog izleta sa razgledanjem u pratnji lokalnog vodiča". Predmetni nastavnik dr Branislav Rabotić objašnjavao je način organizacije jednodnevnih izleta i osnovne elemente njihove realizacije, dok je razgledanje Subotice i Palića obavio lokalni turistički vodič Nemanja Mutić. Ostvarene su dve ture, 1. i 7. decembra sa ukupno 130 studenata. Obe grupe pratio je i saradnik na predmetu Goran Jević MA.

Stručna ekskurzija Solun 2013

U drugoj polovini novembra, Visoka turistička škola, organizovala je stručnu ekskurziju, za svoje studente, koja je podrazumevala posetu Sajmu turizma u Solunu (Philoxenia). Cilj posete je bio da se studenti upoznaju sa novim trendovima u turizmu, načinom prezentacije turističkih proizvoda, novim ponudama turističkih proizvoda… Takođe, važan cilj je bio i da studenti dobiju priliku da uporede Sajam turizma u Solunu i Sajam turizma u Beogradu (na kome su svake godine angažovani), kao i da pozitivne primere primene u svojoj praksi.

„Dan Holandije“ u Visokoj Turističkoj školi na Novom Beogradu

Ambasador Holandije u Srbiji Loren Stokvist izrazio je danas u Beogradu očekivanje da će Srbija u budućnosti postati deo razvijene mreže turističkih destinacija u Evropi. Ambasador Stokvist je u okviru tradicionalne manifestacije „Ambasadori govore“, na Visokoj turističkoj školi istakao važnost industrije turizma i pohvalio brigu koju država Srbija pokazuje za rad visokoškolskih institucija u zemlji koje školuju kadrove za ovaj sektor privrede.

Ambasador je studentima govorio na temu „2013. – posebna godina za Amsterdam“, dok su studenti posebnu pažnju poklonili mogućnostima koje u Holandiji postoje za nastavak studija pošto ih okončaju na VTŠ. Studenti VTŠ i njihovi gosti su tokom manifestacije, videli i promotivne filmove o prirodnim i kulturnim lepotama Amsterdama i Holandije i razgledali izložbu turističkih postera. Po završetku programa, direktor Visoke turističke škole, prof dr. Milan Skakun je NJ.E. Ambasadoru Holandije uručio i specijalno priznanje-plaketu sa poveljom.

POGLEDAJTE FILM
Nj.E. G-din Ambasador Kraljevine Holandije Laurent L. STOKVIS - Intervju

Poseta studenata sa Veleučilišta u Karlovcu

U drugoj polovini novembra Visoku turističku školu posetili su studenti i profesori sa Veleučilišta u Karlovcu (Republika Hrvatska). Tokom trodnevne posete studenti i profesori sa Visoke turističke škole svojim dragim gostima iz Karlovca pokazali su lepote Beograda i severne Šumadije.

40 godina AD Visoke turističke škole “Novi Beograd”

Akademsko društvo „Novi Beograd“ –Visoke turističke škole obeležilo je značajan jubilej, 40 godina neprekidnog rada na amaterskoj sceni Beograda i Srbije, koncertom u Centru Sava u utorak, 12. novembra. Trosatna manifestacija pred uveliko ispunjenom Koncertnom dvoranom Sava centra oduševila je gledaoce, prijatelje i poštovaoce Društva i Visoke turističke škole (VTŠ), goste među kojima su bili sveštenici Srpske pravoslavne crkve na čelu sa Njegovim preosveštenstvom Episkopom remezijanskim Andrejom, predstavnici opštine Novi Beograd, ambasadori Alžira i Indonezije, Njihove ekselencije Abdelkader Mesdua i Samuel Samson, kao i diplomate iz ambasade Maroka, roditelji i rođaci učesnika koncerta, profesori i mnogobrojni studenti VTŠ predvođeni direktorom, profesorom dr Milanom Skakunom, ličnosti iz javnog i kulturnog života Beograda…

Studenti na demonstracionoj turi „Knez Mihailova ulica”

U subotu, 9. novembra, studenti III godine koji slušaju novi izborni predmet „Turističko vođenje“ imali su priliku da u okviru terenskih vežbi prisustvuju demonstracionoj turi sa temom „Interpretacija gradskog istorijskog jezgra i ambijentalne celine na primeru Knez Mihailove ulice“. Komentarom iskusnog turističkog vodiča Zorana Ilića bili su obuhvaćeni ne samo istorijski podaci, već i zanimljive priče i anegdote o prošlosti stare beogradske Varoši. Ostvarene su dve ture u trajanju od po 90 minuta, a prisustvovalo im je oko 140 studenata. U pratnji studenata bili su i predmetni nastavnik dr Branislav Rabotić, kao i saradnik na predmetu Goran Jević MA.

Visoka turistička škola na naučno stručnom simpozijumu „HOTELSKA KUĆA“

Udruženje hotelsko ugostiteljske privrede Srbije-HORES od 1995. godine organizuje naučno stručni simpozijum „Hotelska kuća“. Ove godine održan je IX Simpozijum po redu u hotelu „Mona“ na Zlatiboru, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva finansija i privrede. Pored HORES-a, kao glavnog organizatora, u organizaciji i realizaciji ovog Simpozijuma učestvovala je i Visoka turistička škola iz Beograda, zajedno sa svojim kolegama sa Visoke hotelijerske škole i Fakulteta za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Singidunum.

Ekokamp 2013 - Veliko ratno ostrvo

Studenti Visoke turističke škole su od 07. do 10.10.2013.godine učestvovali na sedmom Jesenjem kampu na Velikom ratnom ostrvu. Ovaj Kamp je održan u organizaciji JKP „Zelenilo Beograd“ pod nazivom „UPRAVLJANJE ZAŠTITOM PRIRODNIH DOBARA NA PODRUČJU GRADA BEOGRADA “.Na kampu su učestvovali predstavnici stručnih institucija, i oko 50 studenata i profesora sledećih fakulteta: Tehnološko – metalurški fakultet, Biološki fakultet, Šumarski fakultet, Fakultet bezbednosti, Geografski fakultet, Rudarsko – geološki fakultet, Visoka turistička škola, Fakultet za primenjenu ekologiju „Futura“.

Silafest 2013

Peti Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma Silafest 2013. održan je u Velikom Gradištu od 01.09.2013. do 07.09.2013. u prisustvu velikog broja stranih i domaćih gostiju i režisera. Kao i prethodnih godina studenti Visoke turističke škole učestvovali su u pripremi i realizaciji festivala, a film „Beograd u letu“ na kome su sarađivali profesori i studenti Visoke turističke škole u Beogradu osvojio je drugu nagradu „Srebrni pincum“ u kategoriji “Najbolji srpski turistički film”.

Nagrađen film VTŠ na Silafestu 2013

Film “Beograd u letu” koji su režirali Dragan Trifunović, poznati beogradski snimatelj i mr Milina Kosanović, profesor Visoke turističke škole iz Beograda osvojio je drugu nagradu “Srebrni pincum” u kategoriji “Najbolji srpski turistički film” na Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma – SILAFEST 2013. Ovaj film urađen je u saradnji sa studentima Visoke turističke škole, koji su aktivno učestvovali u pisanju scenarija i snimanju teksta.

Film se može pogledati na sledećem linku: Nagrađeni film

Brazilska delegacija u poseti VTŠ

Predsednik Brazilske međunarodne fondacije Alojsio Vaskonselos zajedno sa ambasadorom Brazila u Srbiji Alešandre Ador Netom, posetio je u petak, 30. Avgusta Visoku turističku školu radi razgovora o mogućnostima sardnje na obrazovnom planu.

Brazilska međunarodna fondacija koja obuhvata Brazlsku poslovnu grupu (BBG) i Brazilsku kulurnu grupu (BCG), pomaže brazilskim državljanima u rasejanju kako bi imali ravnopravan položaj u novoj domovini u pogledu zapošljanja i poslovanja, njihovoj boljoj integraciji u novo društvo, ali istovremeno čuvajući njihove snažne veze sa brazilskim korenim i poreklom. Fondacija koja ima sedište u Majmiju u saveznoj državi Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama, ima viziju da očuva brazilsku zajednicu u inostranstvu, tako što deluje kao platforma za širenje političkih , socijalnih i ekonomskih aspekata brazilske kulture i društva, običaja i interesa najveće i najmnogoljudije države u Latinskoj Americi.

Delegacija VTŠ u poseti Ambasadi Irana

Ambasador Islamske Republike Iran (IRI) u Srbiji Nj.E. Mađid Fahimpur poručio je da kada se narodi upoznaju kroz turizam, onda su veći izgledi i za njihovu saradnju u drugim oblastima. On je istakao da je u tom svetlu značajna poseta delegacije Visoke turističke škole (VTŠ) ambasadi Irana. Direktor VTŠ profesor dr Milan Skakun, tokom posete Ambasadi, uručio je ambasadoru Fahimpuru specijalno priznanje-Plaketu sa Poveljom povodom uspostvljene saradnje i zajednički organizovane manifestacije „Dan Irana“ koja je bila organizovana u Školi.

Delegacija VTŠ u poseti Ambasadi Mjanmara

Ministarstvo hotela i turizma Republike Unije Mjanmara pohvalilo je inicijativu Ambasade te zemlje iz jugoistočne Azije i Visoke turističke škole (VTŠ) da zajednički razvijaju saradnju između turističkih privreda ove dve zemlje. Podrška Ministarstva je usledila pošto su ambasada Mjanmara u Beogradu i Visoka turistička škola organizovali krajem maja predstavljanje potencijala te zemlje partnerima iz srpske turističke privrede i medijima.

Povodom uspostavljanja saradnje između turističkih poslanika dve zemlje, delegacija VTŠ, je na čelu sa direktorom profesorom dr Milanom Skakunom, posetila ambasadu Mjanmara kako bi Nj.E. gospodinu Zav Tunu uručila specijalno priznanje-Plaketu sa Poveljom.

Indonežanski studenti posetili Visoku turističku školu

Studenti i rukovodstvo Visoke turističke škole (VTŠ) poželeli su dobrodošlicu indonežanskim studentima koji su na VTŠ govorili o svojim iskustvima tokom učenja i boravka u Srbiji.

Vlada Republike Srbije u okviru projekata „Svet u Srbiji“ već godinama stipendira usavršavanje studenata iz azijskih, afričkih i latinoameričkih zemalja članica Pokreta nesvrstanih na različitim fakultetima Univerziteta u Beogradu.

Delegacija VTŠ uručila priznanje Ambasadorki Kube

Delegacija Visoke turističke škole (VTŠ), uručila je ambasadorki Republike Kube u Srbiji Mercedes Martinez Valdes specijalno priznanje - Plaketu sa Poveljom, povodom njenog učešća na “Danu Kube”, priređenom u okviru manifestacije „Ambasadori govore“ na VTŠ. Direktor Visoke turističke škole, profesor dr Milan Skakun je na svečanosti ukazao da su izlaganja ambasadorke Martinez Valdes i njenih saradnika na ovoj manifestaciji, doprinela da se studenti upoznaju sa geografski udaljenom civilizacijom, ali i Srbiji bliskim narodom, njegovom kulturom i mogućnostima u turizmu.

Snažni utisci Ambasadora Brazila o manifestaciji na VTŠ

„Mislim da je jedan od mojih najboljih javnih nastupa u Srbiji bio na Visokoj turističkoj školi,“ izjavio je ambasador Brazila u Srbiji Alešandre Ador Neto prilikom susreta sa delegacijom Visoke turističke škole koju je predvodio direktor, profesor dr Milan Skakun.

Delegacija VTŠ je posetila ambasadu Brazila kako bi Nj.E. gospodinu Ador Netu uručila specijalno priznanje-Plaketu sa Poveljom povodom njegovog učešća u aprilskoj manifestaciji “Dan Brazila” u VTŠ. Ambasador Ador Neto je podsetio da su pored predstavljanja potencijala privrede Brazila I naročito industrije turizma u petoj najmnogoljudijoj I naprostranijoj zemlji na svetu, učesnici u umetničkom programu stvorili “karnevalsku atmosferu” zbog čega se o toj manifestaciji još priča po Beogradu.

Delegacija Visoke turističke škole u poseti Ambasadi Republike Grčke

Odlazeći Ambasador Republike Grčke u Srbiji Njegova Ekselencija Dimostenis Stoidis izrazio je u Beogradu čvrsto uverenje da će uspešna saradnja Ambasade Grčke i Visoke turističke škole (VTŠ) biti nastavljena i ubuduće, na obostrano zadovoljstvo. Ambasador Stoidis je u krajem juna u Ambasadi primio delegaciju VTŠ koju je predvodio direktor, profesor dr Milan Skakun. Direktor dr Skakun je ambasadoru Stoidisu, koji uskoro odlazi iz Srbije posle više od četiri godine na čelu diplomatske misije njegove zemlje, predao specijalno priznanje-Plaketu sa Poveljom, koja je ambasadoru uručena povodom uspešne višegodišnje saradnje između Ambasade Republike Grčke i Visoke turističke škole, započete tokom manifestacije “Dan Grčke” koja je održana u ovoj visokoobrazovnoj instituciji.

Poseta Veleučilištu u Karlovcu 2013.

Grupa studenata i nastavnika VTŠ ostvarila je, od 7-9. juna 2013. godine, uzvratnu posetu studentima i nastavnicima Veleučilišta u Karlovcu, u sklopu već tradicionalne međusobne saradnje. Kao i prošle godine, naišli smo na veoma srdačan, prijateljski i topao prijem. Po dolasku u Karlovac, lično nas je pozdravio prof. dr Branko Wasserbauer, dekan Veleučišta, kao i tamošnji nastavnici i studenti.

Apsolventsko veče studenata Visoke turističke škole

Preko sto pedeset studenata generacije 2010/2011 proslavilo je 3.juna apsolventsko veče u restoranu vile „Jelena“ u Beogradu. Uz dobru zabavu i veselu atmosferu druženje je potrajalo do kasno u noć.

Sednica Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije

Krajem maja, Beograd je bio domaćin 95. sednice Izvršnog saveta Svetske turističke organizacije (UNWTO) u čijoj realizaciji su učestvovali i studenti Visoke turističke škole. Na ovoj Sednici učestvovalo je 29 delegacija punopravnih članica i više od 20 zemalja u ulozi posmatrača.

Studenti Visoke turističke škole na Malezijskom humanitarnom bazaru

Studenti Visoke turističke škole uzeli su učešće na Malezijskom humanitarnom bazaru održanom 25. maja 2013. godine. Ovaj Bazar je tradicionalna humanitarna manifestacija koja okuplja veliki broj društveno odgovornih kompanija i ustanova, među kojima je i Visoka turistička škola. Sav prihod sa ovog događaja uplaćen je porodilištima zdravstvenih centara u Aleksincu i Knjaževcu.

Studentska ekskurzija - Grčka

Studenti treće godine Visoke turističke škole organizovali su ekskurziju Atina-Platamon. Tokom sedmodnevnog putovanja imali su priliku da vide i upoznaju veliki broj kulturno istorijskih znamenitosti ove zemlje, koju sa pravom nazivaju kolevkom evropske civilizacije.

Predstavljanje Mjanmara u Visokoj turističkoj školi

U prostorijama Visoke turističke škole potencijale svoje zemlje, partnerima iz srpske turističke privrede i medijima, predstavili su Nj.E. gospodin Zav Tun (Zaw Tun), ambasador Republike Unije Mjanmar i predstavnici „Silver Hills Travels and Tours“ iz Jangona u Mjanmaru. Predstavljane Mjanmara, zemlje sa blizu 60 miliona stanovnika, sastavni je deo novog programa Visoke turističke škole pod nazivom Nove destinacije, koji ima za cilj da podstakne poslovnu saradnju između preduzeća turističke privrede iz Republike Srbije i njihovih potencijalnih partnera iz dalekih destinacija.

Studentska ekskurzija

Studenti druge godine Visoke turističke škole organizovali su ekskurziju Sarajevo-Visoko-Mostar-Trebinje-Dubrovnik-Višegrad. Tokom trodnevnog puta, studenti su imali priliku da se upoznaju sa brojnim znamenitostima i atrakcijama ovih destinacija.

“Dan Turske” u Visokoj Turističkoj školi

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj poručio je tokom manifestacije „Dan Turske“ da turistička privreda može značajno doprineti zbližavanju dve države na kulturnom planu.

Ambasador Bozaj je na Visokoj turističkoj školi (VTŠ) izjavio kako je turizam bio jedna od tema i samita na kome su se početkom nedelje okupili predsednici Turske i Srbije kao i članovi predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH). Predstavnici Srbije su zatražili podršku za razvoj domaćeg banjskog turizma u zemlji, kazao je turski ambasador koji je učestvovao na tradicionalnoj manifestaciji VTŠ „Ambasadori govore“.

Na ovoj kulturno-obrazovnoj manifestaciji su se studentima VTŠ, njihovim profesorima, predstavnicima turističkih agencija i drugim gostima obratili i Derja Polat, direktor odeljenja za kulturu i turizam pri Ambasadi Turske kao i direktor prodaje lanca Hilton u Istanbulu Serkan Jalčikajan.
POGLEDAJTE FILM
Intervju sa ambasadorom Republike Turske
Intervju sa direktorkom Kancelarije za kulturu i turizam
Prezentacija direktorke Kancelarije za kulturu i turizam

"Dan Indonezije“ u Visokoj turističkoj školi

Manifestacija „Dan Indonezije“ u Visokoj turističkoj školi (VTŠ) u Beogradu biće još jedan korak u nastojanjima da dve zemlje dalje razvijaju saradnju u oblasti turizma, poručio je ambasador te zemlje na jugoistoku Azije Semuel Samson. Ambasador Samson je na predstavljanju turističkih potencijala Indonezije ocenio da je ova manifestacija dobar početak za saradnju VTŠ sa srodnim obrazovnim institucijama u Indoneziji, ali i da će doprineti obogaćivanju ukupnih odnosa izmedju dve geografski udaljene zemlje koje razvijaju odnose još od sredine 1950-tih.
POGLEDAJTE FILM
Informacije o Indoneziji

Predavanje o turističkom filmu

U utorak, 16. aprila 2013. godine, u prostorijama Visoke turističke škole održano je predavanje na temu “Savremeni trendovi i različiti pristupi u proizvodnji turističkog filma”. Predavanje je održao gospodin Boško Savković, direktor SILAFEST-a i dobitnik 32 međunarodne nagrade u oblasti dokumentarnog filma.

Prezentacija filma i predavanje Dragana Jaćimovića na Visokoj turističkoj školi

U utorak, 2. aprila 2013. godine,u prostorijama Visoke turističke škole na Novom Beogradu, naš najpoznatiji alpinista Dragan Jaćimović prikazao je autorski film “Himalaji za svakoga”. Film je nastao prošle godine sa ciljem da pokaže kako i obični ljudi mogu da se popnu na neki od „nižih“ vrhova na Himalajima. Tokom filma, studenti i gosti Visoke turističke škole, imali su priliku da vide jedanaestočlanu ekspediciju sastavljenu od ljudi iz Republike Srbije, Republike Slovenije i Republike BiH, koja je nakon više od 20 dana osvojila vrh Island Peak (6.189m) na Himalajima.
POGLEDAJTE FILM

Predavanje dr Semira Osmanagića na Visokoj turističkoj školi

U četvrtak, 28. marta 2013. godine, u prostorijama Visoke turističke škole na Novom Beogradu, gospodin dr Semir Osmanagić, antropolog, održao je predavanje na temu “Piramide u svetu i tajna bosanskih piramida”. Pored predavanja, gospodin Osmanagić je promovisao i najnovije izdanje svoje knjige „Sve piramide sveta“.
POGLEDAJTE FILM

"Dan Brazila" u Visokoj turističkoj školi

Visoka turistička škola je u okviru tradicionalne manifestacije „Ambasadori govore“, obeležila „Dan Brazila“. Na ovoj kulturno-obrazovnoj manifestaciji je ambasador Federalne Republike Brazil u Srbiji, Njegova ekselencija, gospodin Alexandre Addor Neto održao predavanje o sadašnjem privrednom trenutku najveće (8,5 miliona kvadratnih kilometara) i najmnogoljudije (preko 191 milion stanovnika) zemlje u Latinskoj Americi, kao i njenim turističkim potencijalima.
POGLEDAJTE FILM
Intervju sa ambasadorom Federativne Republike Brazil
Informacije o Brazilu

Sajam nautike 2013.

U Beogradu je od 7. do 10.marta 2013. godine održan 35-ti Sajam nautike, na kome je učestvovala i Visoka turistička škola. Na Sajmu su mogla da se vide plovila svih vrsta (jahte, gliseri, jedrilice, čamci), brodski i vanbrodski motori,kao i nautička oprema. Pored toga izloženi su i oprema za ribolov i kamp oprema, oprema za sportove na vodi, predstavile su se škole jedrenja, potencijali nautičkog turizma… Na taj način se sagledava i značaj ovog vida turizma koji je izuzetno veliki na globalnom nivou s obzirom da je broj turista i plovila koja se koriste u stalnom porastu.

Prezentacija Fidelio Suite 8 aplikacije na VTŠ

U ponedeljak, 04. marta 2013. godine, na Visokoj turističkoj školi gostovao je gospodin Goran Đoković, direktor preduzeća Best Solutions d.o.o. Pred studentima treće godine, gospodin Đoković je održao prezentaciju Micros Fidelio Professional Edition Suite 8 i pratećih softverskih rešenja za upravljanje hotelskim poslovanjem.

ŠKOLSKA SLAVA SVETI SIMEON MIROTOČIVI

U utorak, 26.02.2013. godine, Visoka turistička škola obeležila je svoju slavu-Svetog Simeona Mirotočivog. Pred zaposlenima u Školi, studentima i brojnim prijateljima, službu je održao protojerej Vladimir Zamahajev iz crkve Svetog Dimitrija na Novom Beogradu. Nakon službe, gospodin Zamahajev je otpevao molitvenu pesmu o Svetom Simeonu-tropar, i održao prigodnu propoved.

Pored ostalih, školsku slavu su svojim prisustvom uveličali i predstavnici diplomatskog kora: Nj.E. gospodin Zaw Tun, ambasador Republike Mijanmar, Nj.E. gospodin Alexandre Addor Neto, ambasador Republike Brazila, gospodin Abdesselam Mansouri, savetnik ambasade Kraljevine Maroko, gospodin Denis Sidorov, prvi sekretar ambasade Republike Belorusije, gospodin Emil Šipočki, vojni ataše ambasade Republike Bugarske i gospodin Predrag Tomić, počasni konzul Republike Jermenije.

Po prvi put, ove godine, Visoka turistička škola dodeljuje plaketu sa poveljom za izuzetne zasluge u razvoju i afirmaciji Škole. Plaketu dodeljuje savet Škole, a prvi dobitnici su gospodin Obrad Šuša (posthumno), osnivač, profesor i direktor Visoke turističke škole i gospodin Slobodan Mićić, predsednik kompanije Kon Tiki Travel.
POGLEDAJTE FILM

Dodela diploma 2013.

U utorak, 26.02.2013. godine, na dan Školske slave „ Sv. Simeona Mirotočivog“, Visoka turistička škola ispratila je još jednu generaciju diplomiranih studenata. U amfiteatru 5, pred rodbinom, prijateljima i doskorašnjim profesorima, uručene su diplome svršenim studentima.

Tokom svečanosti, studentima i njihovim gostima, obratio se direktor Škole Prof. dr Milan Skakun, koji im je poželeo uspeh u profesionalnoj karijeri i izrazio nadu da ćemo se još sretati i sarađivati na brojnim projektima u okviru turističke privrede.
POGLEDAJTE FILM

Poseta predstavnika ambasada štandu Visoke turističke škole

Kao dugogodišnji prijatelji, Visoku turističku školu na Sajmu turizma posetili su Nj.E. gospođa Mercedes Martinez Valdes, ambasadorka Republike Kube, gospodin Gilfredo Milanes Molina, prvi sekretar ambasade Republike Kube, Nj.E. gospodin Semuel Samson, ambasador Republike Indonezije i gospođa Ariana Yulianti, treći sekretar ambasade, zadužena za kulturu i informisanje.

Sajam turizma 2013.

U Beogradu je u periodu od 21.02. do 24.02.2013. godine održan 35. Međunarodni sajam turizma na kome je zapažen nastup imala i Visoka turistička škola iz Beograda. Smeštena u hali 2, zajedno sa drugim obrazovnim ustanovama, Škola je privukla veliku pažnju sajamskih posetilaca. Moderno opremljen izložbeni prostor, zanimljiva dešavanja, visok nivo profesionalizma studenata, gosti sa visokoobrazovnih ustanova iz Hrvatske i Slovenije, koktel, poseta ambasadora... obeležili su i ovogodišnji nastup Visoke turističke škole na Sajmu turizma.
POGLEDAJTE FILM

DAN BELGIJE U VTŠ

U petak, 14. decembra, Visoku turističku školu posetio je NJ.E. gospodin Alain Paul Francis Kundycki, ambasador Kraljevine Belgije u Republici Srbiji. U okviru manifestacije „Dan Belgije“, NJ.E. gospodin Kundycki, predstavio je dostignuća i potencijale svoje zemlje u oblasti ekonomije i turizma. Pred velikim brojem studenata, profesora, predstavnika medija i gostiju, on se posebno osvrnuo na istoriju Evropske unije i njene odnose sa Republikom Srbijom.
POGLEDAJTE FILM

VI EX-YU konkurs za grafiku

U utorak, 04. decembra, u Galeriji SKC Novi Beograd otvorena je izložba grafika pod nazivom „EX-YU konkurs za grafiku“. U organizaciji Visoke turističke škole iz Beograda i autora konkursa Nataše Brkić, ova izložba je po šesti put organizovana sa ciljem kulturnog povezivanja ovih prostora. Na konkurs su prispele 142 grafike od 142 autora (111 magistara, profesora i poznatih umetnika i 31 student grafike) iz svih republika bivše SFRJ, od kojih je žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka, odabrao za izložbu 53. U kategoriji najboljeg grafičara, prvu nagradu je osvojio Slobodan Knežević za drvorez pod nazivom „ Bez naziva“, dok je pobednik u kategoriji student grafičar dobio Saša Vasić sa svojom kombinovanom tehnikom i identičnim nazivom „Bez naziva“.

Odluku žirija možete pročitati ovde
Informacije o proteklim EX-YU konkursima možete pročitati ovde
POGLEDAJTE FILM

POSETA STUDENATA SA VELEUČILIŠTA U KARLOVCU

U okviru programa naučne, prosvetne i kulturne saradnje, Visoku turističku školu su početkom novembra posetili studenti i profesori sa Veleučilišta u Karlovcu. Tokom trodnevnog boravka, studenti Škole su goste iz Karlovca upoznali sa znamenitostima Beograda, Novog Sada i Sremskih Karlovaca.

Komentar Veleučilišta u Karlovcu o poseti Visokoj turističkoj školi možete pročitati ovde.

VIRTUELNA PROJEKCIJA
POGLEDAJTE FILM

STUDENTI VTŠ- UČESNICI JESENJEG KAMPA NA VELIKOM RATNOM OSTRVU

Studenti Visoke turističke škole su krajem oktobra učestvovali na tradicionalnom, šestom, Jesenjem kampu na Velikom ratnom ostrvu. Ovaj Kamp koji je održan u organizaciji JKP „Zelenilo Beograd“ pod nazivom „Mere i aktivnosti za prevenciju i ublažavanje rizika i pretnji na zaštićenim područjima“ okupio je predstavnike brojnih stručnih institucija i oko četrdeset studenata sa Visoke turističke škole, Geografskog fakulteta, Biološkog fakulteta, Šumarskog fakulteta, Fakulteta za bezbednost... Boraveći na Velikom ratnom ostrvu, studenti su imali priliku da se upoznaju sa ovim zaštićenim prirodnim dobrom koje karakteriše raznovrsnost životinjskih i biljnih vrsta koja su vezana za močvarna staništa, naročito ptica, zbog čega se ostrvo nalazi na listi značajnih orintoloških područja Evrope. Pored upoznavanja sa prirodnim lepotama ove oaze netaknute prirode, učesnici kampa su bili u prilici da prisustvuju i brojnim predavanjima koja su imala za cilj širenje ekološke svesti kod mladih ljudi sa naglaskom na zaštitu prirode i njeno održivo korišćenje.

EHO SILAFEST 2012

U periodu od 23.-25. oktobra 2012. godine u prostorijama Visoke turističke škole iz Beograda, održana je retrospektiva filmova koji su prikazani ove godine na Četvrtom međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma Silver lake Tourfilm festival-SILAFEST.
POGLEDAJTE FILM

Gostujuće predavanje: "Snimanje filmova o putovanjima" - William Kilander, TV producent, Švedska

U sklopu međunarodne saradnje, Visoku turističku školu posetio je William Kilander, TV producent iz Švedske koji je studentima održao predavanje na temu “Snimanje filmova o putovanjima”. Gospodin Kilander čiji je film “Festival De Habanas” nagrađen na festivalu SILAFEST 2012., studentima je preneo deo svog bogatog iskustva u snimanju i promovisanju turističkih destinacija. Nakon predavanja, William Kilander je prikazao jedan od svojih brojnih filmova o Kubi i odgovarao na pitanja studenata.
CV-William Kilander

Krstarenje Dunavom i Savom

U saradnji sa Jahting klubom „Kej“, Visoka turistička škola je organizovala za svoje studente krstarenje Dunavom i Savom. Uz druženje, prijatnu atmosferu i stručna objašnjenja vodiča, studenti su imali priliku da upoznaju Beograd i njegove reke iz jedne druge, veoma zanimljive, perspektive.

DAN UKRAJINE U VISOKOJ TURISTIČKOJ ŠKOLI

U sredu, 10. oktobra 2012. godine u Visokoj turističkoj školi održan je „Dan Ukrajine“ u organizaciji Škole i Ambasade Ukrajine u Srbiji. Studentima i profesorima Škole, prezentaciju na temu: „Turistički biseri Ukrajine – situacija posle Evropskog prvenstva u fudbalu EURO 2012“ održala je Natalya Markevych, ataše za štampu i treći sekretar Ambasade.
POGLEDAJTE FILM

Izložba grafika u galeriji Progres

U galeriji „Progres“ otvorena je izložba pod nazivom „Prvih pet godina EX-YU konkursa za grafiku“. EX –YU konkurs za grafiku je nastao pre šest godina u organizaciji Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda i galerije SKC Novi Beograd, sa ciljem kulturnog umrežavanja ovih prostora. Konkurs se raspisuje svake godine i otvoren je za sve akademske grafičare i studente završnih godina umetničkih fakulteta.
POGLEDAJTE FILM

EKO KAMP „KOSMAJ 2012“

U organizaciji Beogradske eko asocijacije i uz podršku Gradske uprave grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine održan je studentski eko kamp „Kosmaj 2012“ pod sloganom „Upoznaj i sačuvaj životnu sredinu Beograda“. U realizaciji ovog ekolškog kampa učestvovali su studenti Visoke turističke škole, zajedno sa svojim kolegama sa Biološkog fakulteta, Geografskog fakulteta, Fakulteta za bezbednost i Šumarskog fakulteta.

Izložba grafika sa “Petog EX-YU konkursa” u riječkoj galeriji “Kortil”

Visoka turistička škola i Galerija SKC u saradnji sa gospodinom Josipom Butkovićem, organizovali su izložbu grafika sa “Petog EX-YU konkursa” u riječkoj galeriji “Kortil”. Tako je, posle Beograda, Bara, Sarajeva, Zagreba i riječka publika imala priliku da uživa u grafikama, čiji autori dolaze iz svih republika bivše SFRJ.
POGLEDAJTE FILM

SILAFEST 2012

Silafest 2012, četvrti po redu, održan je u Velikom Gradištu u periodu od 02.09.-08.09.2012. godine u prisustvu velikog broja režisera iz zemlje i inostranstva, producenata, novinara, turističkih radnika, direktora srodnih festivala iz celog sveta i velikog broja gostiju. Visoka turistička škola je, tradicionalno, učestvovala u organizaciji i realizaciji ovog Festivala čime je dala svoj doprinos razvoju savremenog turističkog i ekološkog filma.
Pismo zahvalnosti
POGLEDAJTE FILM

Poseta studenata VTŠ Ljubljani

Kao sastavni deo međunarodne saradnje studenti Visoke turističke škole su posetili svoje prijatelje iz Višje strokovne šole BIC-Ljubljana. Nakon srdačnog dočeka, domaćini su studentima priredili ručak koji su sami pripremili njihovi studenti, posle čega je nastavljeno druženje starih prijatelja kroz specijalno iznenađenje u vidu „Koktela na travi“. Tokom tri dana boravka u Ljubljani, studenti su se, uz pratnju stručnih vodiča i ljubaznih domaćina, upoznali sa mnogim znamenitostima Ljubljane poput Katedrale Svetog Nikole, Gradske kuće, Kongresnog trga, Prešernovog trga, Ljubljanske tvrđave i Gornjeg trga, Sajma Antikviteta, Krakova-„Ljubljanskog Monmartra“, Virtuelnog muzeja, parka Tivoli, Botaničke bašte, Pozorišta na otvorenom... Krstareći brodićem po Ljubljanici, probajući gastronomske specijalitete ovog kraja Slovenije, upoznavajući se sa prelepom arhitekturom Ljubljane i istorijom Slovenije, studenti su imali priliku da upoznaju duh ovog grada, kojeg, sa pravom, svrstavaju u najlepše gradove ovog dela Evrope. Posebno treba istaći ljubaznost domaćina, koji su se istinski trudili da ova poseta ostane u neizbrisivom sećanju studenata Visoke turističke škole. Saradnja ove dve visokoobrazovne institucije, ostvarena kroz veliki broj zajedničkih projekata, biće nastavljena i u narednom periodu.

Poseta studenata VTŠ Veleučilištu u Karlovcu 2012.

U sklopu uspostavljene saradnje između Visoke turističke škole i Veleučilišta u Karlovcu, grupa od 32 studenta II i III godine, u pratnji nastavnika (dr Branislava Rabotića i mr Milenka Đurića), ostvarila je uzvratnu posetu hrvatskoj obrazovnoj instituciji. Karlovčani su pripremili veoma sadržajan i zanimljiv program: razgledanje starog grada u Karlovcu, kao i lokalnog muzeja, kratku i efektnu predstavu u amaterskom Pozorištu senki, obilazak ruralnog turističkog lokaliteta u mestu Gorica Lipnička, celodnevni izlet za Plitvička jezera sa usputnim posetama Baraćevim špiljama i živopisnom mestašcu Rastoke kod Slunja... Poslednjeg dana bilo je organizovano kombinovano autobusko-pešačko razgledanje Zagreba, sa obilaskom svih značajnijih atrakcija (Mirogoj, Katedrala, Grič, Markov trg sa istoimenom crkvom, Banskim dvorima i sedištem Sabora, Kamenita vrata, tržnica Dolac, glavni trg, Ilica itd.). Na svim lokalitetima bili su obezbeđeni sjajni vodiči, a naši studenti su imali priliku i da uživaju u najpoznatijim gastronomskim specijalitetima tog kraja Hrvatske. Sve vreme boravka o gostima su, sa velikom pažnjom, brinuli profesori i studenti Veleučilišta, sa kojima je ostvareno nezaboravno druženje. Inače, grupu Visoke turističke škole lično je dočekao u Karlovcu i ispratio u Zagrebu dekan Veleučilišta, prof. dr Branko Wasserbauer. Svi učesnici ovog putovanja su jednoglasni da je poseta Hrvatskoj bila doživljaj za pamćenje. Iskreno se nadamo da će saradnja i razmena studenata između ove dve visokoškolske institucije biti nastavljena i u narednim godinama.

APSOLVENTSKA EKSKURZIJA BEČ-PRAG-KARLOVE VARI-BUDIMPEŠTA

Studenti treće godine Visoke turističke škole organizovali su apsolventsku ekskurziju Beč- Prag- Karlove Vari- Budimpešta tokom koje su imali priliku da, uz druženje, upoznaju sve znamenitosti ovih prelepih destinacija. Obilazeći dvorac Schönbrunn, Prater, Parlament, Državnu operu, Kuću Hundertwasser, Carsku palatu Hofburg, brojne muzeje i galerije u Beču, krstareći Vltavom, obilazeći Prag sa svim svojim lepotama, posetom Karlovim Varima uz obilazak i upoznavanje sa banjskim turizmom Češke, šetajući čuvenom Andrássy ulicom i Budimskom tvrđavom, krstareći Dunavom, posetivši Baziliku Szent István, Matijinu crkvu, Operu i Parlament u Budimpešti, studenti su, pored nezaboravnog iskustva, imali priliku da potvrde dosadašnja i steknu nova znanja. Ono što sa posebnim zadovoljstvom treba istaći je činjenica da su ovu ekskurziju studenti sami organizovali i realizovali, uz savetodavnu ulogu svojih profesora, čime su pokazali i dokazali da su spremni i za najveće izazove koji ih čekaju, po završetku školovanja, u profesionalnim karijerama.

VTŠ na sastanku za formiranje klastera Radanskog područja

U okviru razvijanja saradnje sa privredom i uspostavljanju kontakata sa organizacijama u zemlji i inostranstvu, predstavnici Visoke turističke škole su učestvovali na predosnivačkom sastanku za formiranje Turističkog klastera Radanskog područja. Sastanak koji je okupio preduzeća, udruženja i preduzetnike sa područja opština Kuršumlija, Lebane, Bojnik, Medveđa i Prokuplje, kao i tri obrazovne institucije, održan je ove godine u Prolom Banji na poziv A.D. “Planinke” iz Kuršumlije. Predlog o osnivanju Turističkog klastera inicirala je pre nekoliko meseci A.D. “Planinka, jedno od značajnijih privrednih subjekata, u okviru kojeg posluju Prolom i Lukovksa Banja, Fabrika za pakovanje Prolom vode i “Đavolja varoš”. Shodno načelima da je Turistički klaster nevladino, neprofitno, stručno i naučno udruženje, osnivača klastera treba da bude najmanje 12 aktivnih članova, i najmanje tri institucije koje su nosioci obrazovne ili inovacione delatnosti. Jedna od njih je Visoka turistička škola. Svrha osnivanja Tutističkog klastera Radanskog područja je unapređenje turizma i komplementarnih delatnosti u opštinama koje se naleze u okruženju planine Radan, kao i podsticanje razvoja i kordinacija rada osnivača klastera. Na predosnivačkom sastanku kome je, u ime Škole prisustvovao mr Milenko Đurić, pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju, razgovaralo se o ciljevima i zadacima Udruženja , o nacrtu Statuta i drugim aktima, do sada urađenim projektima biciklističkih i pešaćkih staza, kao i Nacrtu prostornog plana za područje posebne namene Radana u površini od 469 km2 koji je u procesu usvajanja. Učesnici su imali, takođe, priliku da bliže upoznaju turističku ponudu Prolom Banje, obiđu okolinu, “Đavolju varoš”, kao i seoska domaćinstva i preduzetnike na ovom području.

VTŠ na četvrtom kongresu banja

Na IV Kongresu banja sa međunarodnim učešćem koji je održan 15. i 16. maja u Vrnjačkoj Banji, Visoku turističku školu predstavljali su dr Violeta Tošić, pomoćnik direktora za nastavu, i dr Maja Ćosić, profesor. Konges organizuje Udruženje banja Srbije, a za ovogodišnji određena je tema „Autentični srpski wellness“. Predavači su bili eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva, a dr Maja Ćosić je izlagala rad „ Mogućnosti uvođenja slow –living koncepta u banjski turizam Srbije“ . Kongres je imao zadatak da kroz panel, okrugli sto i razmenu iskustava i mišljenja, a u cilju usmeravanja zdravstvenog turizma ka strateškom turističkom proizvodu Srbije, odgovori na mnoga otvorena pitanja i pokaže šta je ono što je najaktuelnije i kako definisati mesto koje u srpskom turizmu zauzimanju banje Predstavnici Visoke turističke škole su aktivno učestvovali u radu Kongresa, a za sve učesnike organizovan je i obilazak Vrnjačke Banje i okoline.

Pretpremijera filma „Beogradska jezera“ na VTŠ

U sredu, 18. aprila 2012. godine u prostorijama Visoke turističke škole održana je pretpremijera najnovijeg filma Boška Savkovića - „Beogradska jezera“. Tokom jednočasovne projekcije, studenti su se upoznali sa velikim brojem jezera koja se nalaze na teritoriji Beograda, od kojih, za mnoga, ni najstariji Beograđani nisu imali prilike da čuju. Jedan broj ovih jezera je uređen i predstavlja posebnu turističku atrakciju našeg grada, dok druga jezera, nažalost, predstavljaju ekološke crne rupe i odraz su našeg nemara i nepažnje. Namera ovog filma je, pored upoznavanja naših sugrađana sa ovim nesumljivim prirodnim lepotama koja se nalaze u našoj okolini i koja su veoma lako dostupna, da podstakne sve nas koji živimo i radimo u ovom gradu na viši stepen ekološke svesti i odgovornosti. Po završetku filmske projekcije, gospodin Savković se obratio studentima Visoke turističke škole i pozvao ih da budu njegovi specijalni gosti na premijeri ovog filma u Pozorištu na Terazijama.
Boško Savković - pretpremijera filma „Beogradska jezera"
Boško Savković - o saradnji sa Visokom turističkom školom

BITCO 2012.

Izlaganjima naučnih radnika iz oblasti turizma, radom u paralelnim sekcijama i obraćanjem direktora Prof. dr Milana Skakuna, završena je Prva Beogradska međunarodna turistička konferencija u organizaciji Visoke turističke škole iz Beograda-BITCO 2012.
VIRTUELNA PROJEKCIJA
POGLEDAJTE FILM

Rasul Sadr Ameli u VTŠ

U sklopu međunarodne saradnje, Visoku turističku školu su posetili ataše za kulturu Kulturnog centra I.R.Irana u Beogradu, gospodin Farid Eftekhari i poznati iranski režiser, gospodin Rasul Sadr Ameli.
VIRTUELNA PROJEKCIJA
POGLEDAJTE FILM

PETI SUSRETI ORGANIZATORA MANIFESTACIJA

Studenti Visoke turističke škole, zajedno sa svojim profesorima, prisustvovali su u četvrtak 01.03.2012. godine u prostorijama Privredne komore Srbije, skupu pod nazivom “Susreti organizatora manifestacija” koji su se ove godine održali po peti put. Na ovom jednodnevnom stručnom skupu, koji je održan pod sloganom “ Kreirajmo budućnost manifestacija u Srbiji zajedno”, studenti Visoke turističke škole su imali priliku da se upoznaju i druže sa predstavnicima Vlade Srbije zaduženim za turizam i kulturna dešavanja, predstavnicima TOS-a, TOB-a, organizatorima manifestacija, predstavnicima turističkih i marketinških agencija, hotelijerima, prevoznicima, predstavnicima SANU, kao i mnogobrojnim turističkim radnicima.

Obeležena slava Visoke turističke škole

Visoka turistička škola je, po tradiciji, u nedelju 26. februara obeležila svoju slavu-Svetog Simeona Mirotočivog. Pred zaposlenima Škole, gostima i prijateljima, službu je održao protojerej Vladimir Zamahajev iz crkve Svetog Dimitrija na Novom Beogradu. Nakon službe i sečenja slavskog kolača, sveštenik je održao prigodnu propoved, dok je direktor Škole poželeo svim prisutnima da se i dogodine, ovim povodom, okupe na ovom istom mestu.

Poseta gradonačelnika Krfa i zamenika gradonačelnika Seresa štandu VTŠ

Tokom 34. internacionalnog Sajma turizma u Beogradu, štand Visoke turističke škole, posetili su i gospodin Ioannis Trepeklis, gradonacelnik grada Krfa i gospodin Panagiotis E. Grigoriadis, zamenik gradonačelnika Seresa.

Predavanje pod nazivom „Kultura samostalnih putovanja“ na VTŠ

U subotu 25. februara 2012. godine pred prepunim amfiteatrom 3 Visoke turističke škole, održano je predavanje na temu „Kultura samostalnih putovanja“ u organizaciji Akademije slobodnih putovanja iz Rusije i Kluba putnika Srbije.

Visoka turistička škola na Sajmu turizma 2012.

U godini u kojoj obeležava 45 godina postojanja, Visoka turistička škola je imala više nego zapažen nastup na Sajmu turizma, koji je održan od 23.-26. februara 2012. godine u Beogradu. Savremeno dizajniran štand i bogat program, sa posebnim osvrtom na nastupe neponovljivog KUD-a VTŠ, studentske prezentacije, kvizove znanja... izazvali su posebnu pažnju sajamskih posetilaca, koji su u velikom broju bili i na štandu Škole.
VIRTUELNA PROJEKCIJA
POGLEDAJTE FILM

DAN ISLAMSKE REPUBLIKE IRANA U VISOKOJ TURISTIČKOJ ŠKOLI U BEOGRADU

U utorak, 13. decembra 2011. u Visokoj turističkoj školi u Beogradu realizovana je manifestacija „Dan Islamske Republike Irana“, u organizaciji Škole, Kulturnog centra ambasade I.R. Irana i Ambasade I.R. Iran u Beogradu.
Studentima i nastavnicima Škole, predstavnicima medija i brojnim gostima, obratio se Nj.E. gospodin Abolghassem Delfi, ambasador I.R. Irana u Beogradu. On je prisutnima govorio o turističkim potencijalama svoje zemlje, kao i o mogućnostima dalje saradnje u oblasti turizma i edukacije između I.R. Irana i Srbije.
VIRTUELNA PROJEKCIJA
POGLEDAJTE FILM

Peti Ex-Yu konkurs za grafiku na temu "Sanjarenja..."

U organizaciji Visoke turističke škole iz Beograda i Galerije SKC Novi Beograd, otvorena je izložba Petog EX YU konkursa za grafiku na temu "Sanjarenja...". Izložbu su otvorili: Josip Butković, profesor grafike na Akademiji primenjenih umetnosti u Rijeci i Prof. dr Milan Skakun, direktor Visoke turističke škole iz Beograda. Kada je, pre pola decenije, odlučeno da se pokrene ideja, a u vezi sa predstavljanjem majstora grafičke umetnosti - činilo se da je to i dobra prilika za povezivanje prostora, regiona, za razmenu ideja i iskustava među stvaraocima, za pravljenje novih kontakata i širenje prijateljstva među različitim sredinama. Kao svaka dobra i plemenita ideja i ova je imala šansu za uspeh, pa je tako ova izložba bila peta po redu i time zaslužila status tradicionalne.
Imena dobitnika nagrada, kao i dodatne informacije o izložbi možete pogledati ovde.
VIRTUELNA PROJEKCIJA IZLOŽBE
VIRTUELNA PROJEKCIJA SA OTVARANJA IZLOŽBE

STUDENTI IZ KARLOVCA NA VTŠ

Grupa od 30-tak studenata i profesora Veleučilišta u Karlovcu, posetila je Visoku turističku školu u okviru programa naučne, prosvetne i kulturne saradnje. Tokom trodnevnog boravka, gosti iz Karlovca, imali su priliku da se upoznaju sa turističkom ponudom Beograda i Srbije. Domaćini su im bili studenti i profesori Visoke turističke škole. Poseta je započela svečanim dočekom gostiju uz bogat kulturno-umetnički program, koji su već tradicionalno, pripremili i izveli umetnici iz KUD-a VTŠ i koktela dobrodošlice tokom koga su studenti ove dve visokoobrazovne ustanove imali priliku da se bolje upoznaju. Stručni deo programa je obuhvatio razgledanje Beograda sa posetom Hramu Svetog Save, Beogradskoj tvrđavi, Muzeju istorije Jugoslavije, Avali i Adi Ciganliji. Gostima iz Karlovca je priređen i izlet u Sremske Karlovce i Novi Sad, gde su imali priliku da se upoznaju sa specifičnom ponudom vinskog i gastronomskog turizma ( Vinarija “Živanović”, Sremski Karlovci i “Zekin salaš”, Krčedin). Osim stručnog programa, studenti VTŠ-a su upoznali svoje kolege iz Hrvatske sa noćnim životom po kojem je Beograd međunarodno prepoznatljiv na turističkom tržištu. Po povratku u Karlovac, predstavnici Veleučilišta su se zahvalili Visokoj turističkoj školi, kako su istakli, na toplom dočeku, iskrenom gostoprimstvu i sjajno realizovanom stručnom delu programa. Predviđeno je da studenti i profesori VTŠ-a ostvare uzvratnu posetu Karlovcu na proleće 2012-te godine.

Predstavnici studenata u Skupštini grada Beograda

Na poziv gospodina Boška Savkovića, našeg reditelja i dobtnika „Zlatnog delfina“ za najbolji ekološki film na Festivalu dokumentarnog filma u Kanu, predstavnici studenata Visoke turističke škole su prisustvovali, kao specijalni gosti, konferenciji za medije u svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Konferencija je organizovana povodom osvajanja ove prestižne nagrade za dokumentarni film „Plodovi zime“, čime je gospodin Savković postao prvi srpski reditelj nakon gospodina Emira Kusturice koji je osvojio glavnu nagradu u Kanu, računajući obe konkurencije - igrani i dokumentarni film. Studenti Visoke turističke škole su zajedno sa rediteljem, koji je tokom konferencije u više navrata istakao uspešnu saradnju sa Visokom turističkom školom, izveli performans pod nazivom „Bez kesa je lepše“.

XIII MEĐUNARODNI FESTIVAL HRANE I VINA

Studenti Visoke turističke škole u četvrtak 20.oktobra posetili su XIII MEĐUNARODNI FESTIVAL HRANE I VINA Jugoistočne Evrope koji je održan u hotelu Kontinental pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije i Privredne komore Beograda.

EHO SILAFEST 2011

U prostorijama Visoke turističke škole je u periodu od 19. do 21.10.2011. godine održana retrospektiva ekoloških filmova Trećeg međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma SILAFEST, pod nazivom EHO SILAFEST 2011. Pred velikim brojem studenata, predstavnika medija i gostiju, ovu manifestaciju su otvorili Prof.dr Milan Skakun, direktor Visoke turističke škole, gospođa Nataša Petrušić ispred Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i gospodin Boško Savković, reditelj i izvršni producent SILAFEST-a. Tokom tri dana projekcija, posetioci su imali priliku da se upoznaju sa ekološkim filmovima iz najnovije svetske produkcije, među kojima su bili i nagrađeni filmovi sa SILAFEST-a. Posebnu atrakciju na ovoj manifestaciji, predstavljala je statua „Zlatnog delfina“ za najbolji ekološki film na Festivalu dokumentarnog filma u Kanu, koju je reditelj Boško Savković sa ponosom predstavio studentima Visoke turističke škole.

Silafest 2011.

Već po tradiciji, i ove godine Visoka turistička škola je učestvovala u organizaciji i realizaciji međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma SILAFEST 2011, koji je održan od 28.08.- 03.09.2011. godine u Velikom Gradištu. Reditelji iz zemlje i inostranstva, producenti, novinari, direktori srodnih festivala iz celog sveta, turistički radnici... imali su priliku da uživaju u projekcijama filmova, kao i u brojnim pratećim manifestacijama vezanim za ekologiju i turizam. Kao sastavni deo festivala, posebnu pažnju, privukla je kreativna radionica „ Savremene tendencije turističkog filma“ u organizaciji Visoke turističke škole. U okviru kreativne radionice, velikom broju gostiju iz zemlje i inostranstva, prezentacije o savremenom turističkom filmu,održali su gospodin Terens Kliford-Amos iz Engleske i gospodin Miodrag Bogić iz Srbije. Kao sastavni deo stručne prakse, studenti VTŠ, su učestvujući u organizaciji i realizaciji festivala imali priliku da steknu neophodna praktična iskustva, brojna poznanstva, kao i da se upoznaju sa najnovijim tendencijama u savremenom turističkom filmu.

T.J.WALKER sa studentima VTŠ

T.J.Walker, direktor „Media Training Worldwide“ iz Njujorka i vodeći svetski stručnjak za nastup u medijima, održao je kreativnu radionicu sa grupom studentata VTŠ koji će biti angažovani na SILAFEST-u od 28.08. do 03.09. 2011. u Velikom Gradištu. Za neke od studenata to je bio prvi nastup pred mikrofonom i kamerom pa je mala trema na početku treninga bila razumljiva. Kao što u praksi mnogi poslovni ljudi i predstavnici vodećih svetskih kompanija prolaze obuku za javne nastupe i prezentacije, tako su i naši studenti imali priliku da saznaju mnoge tajne i čuju preporuke za uspešan nastup u medijima. Tokom vežbe pred kamerom svi su zadovoljno primetili da se vežbanjem i sa preporukama stručnjaka može ići do savršenstva. Takođe, studenti VTŠ imaće priliku da uživaju i mentorsku podršku T.J. Walkera, uz sugestije koje će stizati na njihove e-mail adrese sa odgovorima na postavljena pitanja, kao i da koriste poseban softverski program za individualno vežbanje nastupa u javnosti. Više informacija o programima treninga T.J.Walker-a i dostupnoj literaturi možete naći na:www.tjwalker.com

"Susreti" u Sarajevu

Pod pokroviteljstvom Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda i u organizaciji Galerije SKC Beograd otvorena je u Sarajevu postavka izložbe IV-og Ex-Yu konkursa za grafiku na temu „Susreti“. Izložba je postavljena u galeriji „Roman Petrović“, koja je u sastavu Udruženja likovnih umetnika BiH. Na izložbi su zastupljeni radovi studenata umetničkih akademija i umetnika iz svih republika bivšeg jugoslovenskog umetničkog prostora. Žiri je od ukupno 322 prispela rada odabrao 63 rada za postavku ove izložbe. Ovo je treći put kako selekcija radova gostuje u centrima susednih država, posle gostovanja u Crnoj Gori u okviru manifestacije „Barski ljetopis“ i u Republici Hrvatskoj. Postavku izložbe u Sarajevu su otvorili Denis Jeina, predstavnik Udruženja likovnih umetnika BiH, Ivona Rajačić-Barandovski, istoričarka umetnosti i Milenko Djurić, predstavnik Visoke turističke škole. Sarajevska publika biće u prilici da izložene radove autora iz bivših jugoslovenskih republika pogleda do 20. jula ove godine.

Lepo lice 2011.

Nastavljajući da afirmišu lepo lice Srbije, i nastojeći da i druge podstaknu na prepoznavanje takvog lica sopstvene zemlje, Nacionalna revija“SRBIJA“ i Visoka turistička škola iz Beograda dodelili su nagrade povodom Četvrtog konkursa za seriju fotografija „Lepo lice Srbije“. Dodela nagrada održana je 28.06.2011. godine u prostorijama Visoke turističke škole, uz prisustvo učesnika na konkursu, predstavnika medija i gostiju.

Apsolventsko veče 2011.

U organizaciji studenata III godine Visoke turističke škole, u utorak, 21. juna 2011. godine, održano je Apsolventsko veče na splavu „Godo“, u Beogradu. Više od 110 studenata okupilo se da obeleži završetak školovanja, kao jedan važan događaj u svom životu. Na poziv studenata, proslavi su prisustvovali profesori i saradnici VTŠ. Apsolventima čestitamo završetak školovanja, sa željom da što pre diplomiraju, i da nađu najbolji put na profesionalnom poslu.

Poseta Veleučilištu u Karlovcu

Predstavnici Visoke turističke škole posetili su 15.aprila Veleučilište u Karlovcu. Na poziv gospodina prof. Branka Wasserbauera, dekana, nakon posete našoj Školi, članovi delegacije VTŠ prisustvovali su u uzajamnoj poseti Svečanoj akademiji u Karlovcu, kojom je obeležena godišnjica rada ove renomirane obrazovne institucije u Hrvatskoj. Tom prilikom postignut je i dogovor o planu unapređenja obrazovne i kulturne saradnje, programu uzajamnih gostujućih predavanja i uzajamnim studijskim putovanjima studenata iz Srbije i Hrvatske.

Studenti Saint Mary\'s University of Minesota, USA, u poseti našoj školi

Grupa studenata sa dekanom Saint Mary\'s univerziteta iz Minesote, SAD, profesorom Dušanom Kneževićem, posetili su Visoku turističku školu u Beogradu, u okviru njihovog programa Studijske posete Evrope. Delegaciju predstavljaju internacionalni studenti na specijalističkom programu Medjunarodno poslovanje, a u okviru Studijske posete, pored posete našoj školi, imaće i susret sa predstavnicima Ambasade SAD u Beogradu. Nakon razgovora o bolonjskom procesu i programu VTŠ za stručnu praksu i mogućnostima za stručno usavršavanje studenata u inostranstvu, delegacija će posetiti hram Svetog Save.

Gostovanje Dejana Veselinova na VTŠ

U petak, 20. Maja 2011. godine, gospodin Dejan Veselinov direktor Turističke Organizacije Beograd, održao je gostujuće predavanje na temu ,,Upravljanje turističkom organizacijom Beograd” za profesore i studente Visoke turističke škole.

Gostovanje predstvanika Tunisa na VTŠ

U sklopu saradnje sa ambasadama najrazvijenijih turističkih zemalja, Visoku turističku školu 19.05.2011. godine posetili su Rabii Zenati, savetnik Ambasade Tunisa u Beogradu i Riadh Dkhili, predstavnik Odbora za turizam Tunisa zadužen za Srbiju (Tunisian Tourism Board), koji je održao predavanje na temu: "Turizam u Tunisu".

Dan Republike Grčke u Visokoj turističkoj školi

U utorak, 17. maja u Visokoj turističkoj školi održan je Dan Republike Grčke u organizaciji Škole i Ambasade Republike Grčke u Beogradu. Studentima i nastavnicima Škole, kao i brojnim gostima, obratio se Nj.E. Ambasador Republike Grčke, gospodin Dimosthenis Stoidis. On je prisutnima govorio o turističkim potencijalama svoje zemlje, kao i o mogućnostima dalje saradnje u oblasti turizma između Grčke i Srbije.

Gostujući predavači sa Veleučilišta u Karlovcu

Profesori Veleučilišta u Karlovcu, posetili su Visoku turističku školu u okviru programa naučne, prosvetne i kulturne saradnje

RICHARD LINNING NA VTŠ

U petak, 13. maja 2011. godine, gospodin Richard Linning, predsednik Medjunarodne asocijacije za odnose s javnošću (The International Public Relations Association – IPRA), održao je gostujuće predavanje za profesore i studente Visoke turističke škole na temu: “Ključna uloga odnosa s javnošću u turističkoj industriji“.

Dan planete zemlje

Studenti Visoke turističke škole povodom Dana planete zemlje (22.april) uključili su se u program zaštite Velikog ratnog ostrva.
VELIKO RATNO OSTRVO

Sajam obrazovanja "Moja karijera-moj izbor"

Učešće Visoke turističke škole na sajmu obrazovanja "MOJA KARIJERA-MOJ IZBOR" koji je održan 11. i 12.04.2011. godine u Domu vojske u Nišu.

Poseta predstavnika ambasada Visokoj turističkoj školi u Beogradu

U okviru programa "Dan predstavljanja" Visoku turističku školu (VTŠ) u Beogradu su danas posetili ambasador Republike Indonezije Semuel SAMSON, Amin EL ALAOUI, Ministar savetnik ambasade Kraljevine Maroko i Fethi JELASSI, prvi sekretar ambasade Republike Tunis.

Izložba fotografija "Zapisi iz zemlje zalazećeg sunca" u VTŠ

U Visokoj turističkoj školi u Beogradu danas je otvorena izložba fotografija iz Maroka "Zapisi iz zemlje zalazećeg sunca", autora Konstantina Novakovića. Izložbu su otvorili Amin EL ALAOUI, ministar savetnik Ambasade Kraljevine Maroko, Prof. dr Milan SKAKUN, Direktor VTŠ i autor izložbe, Konstantin NOVAKOVIĆ. Izložba će trajati do nedelje, 17. aprila 2011. godine.
VIRTUELNA PROJEKCIJA

Dan Kube u Visokoj turističkoj školi

Ambasadorka Republike Kube, gospodja Mercedes Martinez Valdes posetila je Visoku turističku školu u Beogradu i održala gostujuće predavanje o mogućnostima saradnje sa Republikom Kubom. Manifestacija Dan Kube, održana je u okviru programa Škole za proširenje kulturne saradnje i stručne prakse studenata sa partnerima na svetskom turističkom tržištu.
VIRTUELNA PROJEKCIJA
POGLEDAJTE FILM
VEST TANJUG/EKOS

Sajam turizma 2011.

Nastup Visoke turističke škole strukovnih studija na Sajmu turizma u Beogradu, od 24. februara do 27. februara 2011. godine.

Dodela diploma 2011.

Dodela diploma studentima Visoke turističke škole, februar 2011. godine.

Školska slava 2011.

Na dan Svetog Simeona Mirotočivog u prostorijama Visoke turističke škole svečano je obeležen Dan Škole.

INDEX 2011

Učešće Visoke turističke škole strukovnih studija na sajmu obrazovanja "INDEX 2011." koji je održan 17.02.2011. godine u organizaciji Turističke organizacije Čačka, Ministarstva prosvete i sporta-Školska uprava Čačak i Nacionalne službe za zapošljavanje-filijala Čačak.

Galerija ULUPUH, Zagreb, novembar 2010.

Grafike sa Trećeg Ex-Yu konkursa na temu "Putovanje" bile su izložene u Galeriji ULUPUH u Zagrebu od 19. do 30. novembra 2010. godine.

Izložba "Susreti", novembar 2010.

Galerija SKC Novi Beograd i Visoka turistička škola organizovale su Četvrti Ex-Yu konkurs za grafiku na temu "Susreti".

Sajam profesionalne orijentacije

Učešće Visoke turističke škole strukovnih studija na Sajmu profesionalne orijentacije 12. i 15. oktobra 2010. godine. Sajam je organizovan u okviru programa Ujedinjenih nacija "Zapošljavanje i migracije mladih", a sprovodi se na području Beograda, Novog Sada, Bačkog Petrovca, Sopota i Obrenovca.

LORIST 2010.

Predstavljanje Visoke turističke škole na štandu Privredne komore Beograda na sajmu LORIST u Novom Sadu, 30. septembra 2010. godine.

Silafest 2010.

Visoka turistička škola na Silafest-u, 29.avgust – 04. septembar 2010. godine.

"Barski ljetopis", avgust 2010.

Grafike sa Trećeg Ex-Yu konkursa na temu "Putovanje" bile su izložene na ovogodišnjoj međunarodnoj manifestaciji "Barski ljetopis" od 4. do 11. avgusta.

Gostujući predavač, maj 2010.

Profesor dr Joakim Veber, rektor Univerziteta primenjenih studija u Štutgartu, održao je profesorima i studentima Visoke turistićke škole predavanje o iskustvima u primeni Bolonjske deklaracije.

Lepo lice Srbije 2010.

Svečano uručenje nagrada za seriju fotografija "Lepo lice Srbije 2010".

Gostujući predavač, april 2010.

Dejan Veselinov, rukovodilac službe za odnose sa javnošću Turističke organizacije Beograda, održao je predavanje studentima Visoke turističke škole.

Zavod za zaštitu prirode Srbije, mart 2010.

Predavanju sa prezentacijom prisustvovala je veća grupa studenata Visoke turističke škole.

Sajam turizma 2010.

Nastup Visoke turističke škole strukovnih studija na Sajmu turizma u Beogradu, od 24. februara do 28. februara 2010. godine.

Školska slava 2010.

Na dan Svetog Simeona Mirotočivog u prostorijama Visoke turističke škole svečano je obeležen Dan Škole.

Dodela diploma 2010.

Dodela diploma studentima Visoke turističke škole, februar 2010. godine.

Kustendorf 2010.

Studenti Visoke turističke škole na Kustendorfu, januar 2010. godine.

IH&RA Kongres 2010.

Visoka turistička škola na IH&RA kongresu, januar 2010.

Izložba "Putovanje", novembar 2009.

Galerija SKC Novi Beograd i Visoka turistička škola organizovale su Treći Ex-Yu konkurs za grafiku na temu "Putovanje".

Silafest 2009.

Visoka turistička škola na Silafest-u, septembar 2009. godine.

Lepo lice Srbije 2009.

Svečano uručenje nagrada za seriju fotografija "Lepo lice Srbije 2009".

Školska slava 2009.

Na dan Svetog Simeona Mirotočivog u prostorijama Visoke turističke škole svečano je obeležen Dan Škole.

Sajam turizma 2009.

Nastup Visoke turističke škole strukovnih studija na Sajmu turizma u Beogradu, od 26. februara do 1. marta 2009. godine.

Dodela diploma 2009.

Dodela diploma studentima Visoke turističke škole, februar 2009. godine.

Izložba "Kamen drevnog snevača", februar 2009.

Otvaranje izložbe "Kamen drevnog snevača", Bratislava Bate Anđelkovića, februar 2009.

Turističke manifestacije 2008.

Treći susret organizatora turističkih manifestacija, decembar 2008.

PR Week, novembar 2008.

Visoka turistička škola na PR Week-u, novembar 2008. godine.

Izložba "Horizonti", novembar 2008.

Galerija SKC Novi Beograd i Visoka turistička škola su organizovali Drugi Ex-Yu konkurs za grafiku na temu "Horizonti".

Konferencija direktora Visokih strukovnih škola Srbije 2008.

Konferencija direktora visokih strukovnih škola Srbije, Beograd, oktobar 2008.

EIAT 2008

Visoka turistička škola na EIAT-u, septembar 2008. godine.

MEFEST 2008

Visoka turistička škola na MEFEST-u, septembar 2008. godine.

Dodela diploma studentima koji su učestvovali na konkursima, maj 2008.

Dodela diploma studentima koji su učestvovali na konkursima, maja 2008. godine.

Eurosong 2008

Studenti Visoke turističke škole na Eurosongu, maj 2008. godine.

Dodela nagrada za najlepšu fotografiju, april 2008.

Proglašenje pobednika na konkursu za najlepšu fotografiju, april 2008. godine.

Dodela diploma 2008.

Dodela diploma studentima Visoke turističke škole, april 2008. godine.

Sajam turizma 2008.

Nastup Visoke turističke škole strukovnih studija na Sajmu turizma, od 28. februara do 2. marta 2008. godine.

Školska slava 2008.

Uzimanje slave Visoke turističke škole strukovnih studija, Sv. Simeona Mirotočivog i prigodna svečanost, 26. februara 2008. godine.

Projekcija filma "U početku beše reč"

U Visokoj turističkoj školi je 22. novembra 2007. održana projekcija filma "U POČETKU BEŠE REČ" o Miroslavljevom jevanđelju. Istog dana je ispred biblioteke bio izložen i reprint izdanja Miroslavljevog jevanđelja.

Serija predavanja "Svet je otvorena knjiga"

Povodom obeležavanja jubileja 40 godina rada, na Visokoj turističkoj školi strukovnih studija su održane prezentacije naših gostujućih predavača:
  • Dragan Jaćimović, "NA KROVU SVETA", 17. oktobra 2007.
  • dr Semir Osmanagić, "ALTERNATIVNA ISTORIJA - PIRAMIDE U BOSNI", 24. oktobra 2007.
  • Dušan Milovanović, "MANASTIR HILANDAR", 31. oktobra 2007.
  • arh. Dragomir Acović, "IZGRADNJA HRAMA SVETOG SAVE NA VRAČARU", 07. novembra 2007.

Izložba grafike "Svet je otvorena knjiga"

Galerija SKC Novi Beograd i Visoka turistička škola su organizovali konkurs za grafiku na temu "Svet je otvorena knjiga". Ovde možete pogledati slike sa otvaranja izložbe, 25. oktobra 2007. godine.
adresa Bulevar Zorana Đinđića 152a, 11070 Beograd
fax 011/ 2698 205
telefon 011/ 2698 222, 2698 206, 3196 630, 3196 631 MB 17642162
e-mail info@visokaturisticka.edu.rs PIB 104266365
web www.visokaturisticka.edu.rs žiro račun 840-2056666-09